Vágólapra másolva!
„Egy film attól lesz jó, ha jó a gonosztevője.” Roger Ebert filmkritikus híres szállóigéjére keresve sem találhatnánk jobb példát a Star Warsnál: az egyelőre hét részből álló sorozatnak minden idők legikonikusabb negatív szereplőit köszönhetjük, ugyanakkor olyan rémes ellenlábasokkal is előrukkoltak, akiket legszívesebben örökre elfelejtenénk. A könnyebb eligazodás végett rangsorba állítottunk húsz gonoszt, a legcikibbtől a legijesztőbbig, a galaxis leghitványabb söpredékétől a Sith-lovagokig.
Vágólapra másolva!

Néhány szempont, amelyet figyelembe vettem a válogatás során:

  • Csak a hét mozifilmben lévő gonosztevők közül válogattam a listához, a kiterjesztett univerzumról (azaz a kánonon kívüli történetekről) nem vettem tudomást. Hiába keresik tehát Xizort vagy Thrawn admirálist a regényekből, netán Asajj Ventresst a Klónok háborúja című animációs sorozatból: lehetnek akármilyen menők, kimaradnak a szórásból.
  • Nem kapnak helyet a listán a névtelen szörnyek, továbbá az antagonista szerepet betöltő fajok sem: a wampa A Birodalom visszavág-ból, a Sarlacc vagy a rancor a Jedi visszatér-ből, vagy mondjuk a buckalakók és a jawák. Akinek nincs érdemi dialógja, az ne számítson helyezésre!
  • Lando Calrissiant természetesen nem tekintem gonosztevőnek. Ha Csubi nem fojtotta meg puszta manccsal, akkor nekünk sincs jogunk ítélkezni felette.
  • Megfordult a fejemben, hogy magát George Lucast teszem a lista élére a botrányosan rossz előzménytrilógia miatt, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nélküle semmi nem történt volna réges-régen egy messzi, messzi galaxisban, és szegényebbek lennénk az elmúlt ötven év egyik legmeghatározóbb kulturális jelenségével.

A 19., 16., 9. és 3. helyezett leírása komoly spoilereket tartalmaz Az ébredő Erőből, csak az olvassa el, aki már látta a filmet, vagy akit nem zavar az élményrontás.

20. Nute Gunray

Nute Gunray - Silas Carson a Baljós árnyakban Forrás: InterCom

Nute Gunray jelen van a Birodalom felemelkedésének valamennyi jelentős fordulópontjánál, mégis csapnivaló gonosztevő: mást sem csinál, csak a kezét tördeli, meg aggodalmaskodik; elvileg a Kereskedelmi Szövetség vezetőjeként hatalmas befolyással rendelkezik, valójában csak egy kicsinyes funkcionárius, akit dróton rángatnak. Az orr nélküli, vágott szemű, ázsiai akcentusú neimoidiai faj képviselőjeként ráadásul az előzménytrilógia kínosan rasszista sztereotípiákat hordozó idegenjeinek sorát gyarapítja.

19. Snoke vezér

Snoke vezérről nem adtak ki fotót, ez itt Andy Serkis Az ébredő Erő forgatásán Forrás: Fórum Hungary

Kevés a hamis pillanat Az ébredő Erő-ben, ám a Legfőbb Vezért mintha a Disney másik leányvállalata, a Marvel egyik szuperhősfilmjéből vágták volna be véletlenül – pont olyan súlytalan, mint Thanos. Az uralkodó megüresedett helyébe lépő Snoke egy hétmérföldes, béna külsejű CGI-óriás, ami azért is kiábrándító, mert Andy Serkis képes volt egy majmot úgy életre kelteni, hogy érzelmileg kötődjünk hozzá, most meg agyonnyomja az analóg trükkjeire oly büszke filmből kilógó mesterséges grafika.

18. Grievous tábornok

Grievous tábornok - A Sith-ek bosszúja Forrás: InterCom

Mire Lucas eljutott A Sith-ek bosszújá-hoz, oly mértékben beleszerelmesedett a digitális technológiába, hogy az új jelentős negatív szereplőt már teljes egészében bitekből tákolta össze. A szeparatisták kiborg hadvezére a Notre Dame-i púpos toronyőr és egy négykarú csontvázpókszörny keveréke, akinek a köhögése elvileg a sebezhetőségét hivatott jelképezni, de ezt a göthös robotot lehetetlen komolyan venni. Grievous hangjára eredetileg Gary Oldmant szemelték ki, szerintem a fénykardgyűjtő műmájeren még ő sem segíthetett volna.

17. Ponda Baba és dr. Cornelius Evazan

Ponda Baba és dr. Cornelius Evazan - Tommy Ilsley és Alfie Curtis az Egy új reményben Forrás: InterCom

Az egyiknek olyan a feje, mint egy piros seggű pávián, a másiknak meg hiányzik az orra: ők az első fejvadászok, akikkel az Egy új remény-ben találkozunk, és kétségkívül a hierarchia legalját képviselik. A két tahó, kötekedő kocsmatöltelék azzal henceg, hogy 12 naprendszerben ítélték őket halálra; jó kérdés, hogy csak szájhősködnek-e, vagy emberükre akadtak Obi-Wan Kenobiban, mindenesetre az öreg két jól irányzott fénykardsuhintással pontot tesz a karrierjük végére. A doki fűbe harap, Ponda Baba meg a keze nélkül busonghat, hogy a jedi mester a világ összes városának összes kocsmája közül pont az övébe sétált be.

16. Phasma százados

Phasma százados - Gwendoline Christie Az ébredő Erőben Forrás: Fórum Hungary

Az ébredő Erő-ben sokkal mélyebb betekintést nyertünk a rohamosztagosok zárt, szabályozott világába, mint bármelyik korábbi részben; példának okáért kiderült, hogy az Első Rend nőket is felvesz a seregébe, és tiszti pozícióba is kerülhetnek. A Trónok harca büszke lovagjaként megkedvelt Gwendoline Christie egyelőre csak a magasságával tudott kitűnni, a szerep maga kimerült annyiban, hogy az engedetlen Finnt regulázta, majd fogságba esett. De a páncélja pofás, és van még kétfilmnyi esélye feljebb kerülni a listán.

15. Firmus Piett admirális

Firmus Piett admirális - Kenneth Colley A birodalom visszavágban Forrás: InterCom

A birodalmi haditengerészet csinovnyikja, aki a galaxis egyik leggyorsabban cserélődő munkakörét kénytelen betölteni; kiszolgáltatott bürokrata, aki végtelen profizmussal, összeszorított foggal engedelmeskedik elviselhetetlen főnöke szeszélyeinek, tudván, hogy ellenkező esetben úgy jár, mint az elődje, akit a szeme láttára fojtottak meg. Nem egy hálás meló. Ha túlélte volna a háborút, a hadbíróság előtt tuti azzal védekezett volna: „csak parancsot teljesítettem.” A bűnei alól nem mentesül, ám lélekjelenléte elismerésre méltó.

14. Jango Fett

Jango Fett - Temuera Morrison A klónok támadásában Forrás: InterCom

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen egy mintakatona, valószínűleg az utolsók között hoznánk fel a fejvadászokat, hiszen azok öntörvényű alakok, akik csak a vérdíjra hajtanak. Jango Fettről azonban szó szerint egy komplett klónhadsereget mintáztak. A mandalóriai fejvadász marcona, harcedzett férfi, csipetnyi istenkomplexussal – klónoztatott magának egy gyereket, önmaga kicsinyített mását –, ám renoméján valamelyest csorbít, hogy A klónok támadása végső csatájában Mace Windu ripsz-ropsz lecsapja a fejét, megfosztva minket egy epikusnak ígérkező párharctól.

13. Bib Fortuna

Bib Fortuna - Michael Carter A jedi visszatérben Forrás: InterCom

Nap mint nap zökkenőmentesen lebonyolítani a Jabba palotájában tartott, világraszóló bulikat, megszervezni a Sarlacc-etetéseket: ez sokat kivesz az emberből. Akarom mondani, a twi’lekből. A fejéből kinövő nyúlványt partedliként hordó, vámpírszerű udvarmester egy kenetteljes savanyújóska, önjelölt divatdiktátor, aki úgy bodorítja a szóvirágokat, mint a birodalmi szénfagyasztó a füstöt. Igazi szitkomalapanyag lehetne, ahogy az udvari bohóccal, Salacious B. Crumbbal vetélkedik a gazdájuk kegyeiért: a kowaki gyíkmajom borsot tör az orra alá, és persze rendre ő húzza a rövidebbet.

12. Zam Wesell

Zam Wesell - Leeanna Walsman A klónok támadásában Forrás: InterCom

Ha Jango Fett kiszervez valakinek egy olyan fontos megbízatást, mint egy prominens szenátor megölése, fix, hogy a legalkalmasabb alvállalkozót választja a feladatra. Zam Wesell annak ellenére igazolja Fett emberismerő készségét, hogy a Padmé Amidala elleni merénylet végül meghiúsul. Az alakváltó Wessell nem számol vele, hogy az exkirálynő mellé jedi testőröket osztottak be, akik megérzik a gyilkos százlábúak jelenlétét, másfelől viszont kiváló mesterlövész, szédületes ügyességgel lavírozik a coruscanti forgalomban, és csak a halál torkában árulná el a megbízója nevét.

11. Dooku gróf

Dooku gróf - Christopher Lee A Sith-ek bosszújában Forrás: InterCom

Dookun nehéz kiigazodni. A klónok támadásá-ban őszinte meggyőződéssel kérleli Obi-Want, hogy álljon mellé a Palpatine szenátor elleni harcban, mintha valójában nem a körmönfont Sith nagyúrnak dolgozna Darth Tyranus álnéven. Három jedivel is párbajozik, ám neki van a legidiótább formatervezésű fénykardja. Viszont Christopher Lee azon kevés színészek egyike, akik valódi érzelmeket képesek tolmácsolni a prequelekben. Teljes átéléssel alakítja a túlkoros Sith-tanoncot, a párbajok alatt vadul vicsorog, a kivégzése előtt páni félelem költözik a tekintetébe; érces hangjával és Hammer-horrorokban szerzett tapasztalatával méltóságot és tekintélyt kölcsönöz Dookunak.

10. Greedo

Felőlem Lucas ágálhat, amennyit csak akar, úgyis minden Star Wars-rajongó tisztában van vele, hogy Han lőtt először. Ám az Egy új remény megváltoztatott jelenete kapcsán mindig csak az űrcsempészről beszélünk, méltatlanul másodhegedűs szerepbe kényszerítve ellenfelét. Greedo mind az eredeti verzióban, mind a felújított változatban emlékezetes mellékalak, jó a félig hüllő-, félig rovarszerű dizájnja, tetszik, hogy susogós zubbonya színben harmonizál a bőrével. A halála mindkét változatban dicstelen, de többet érdemel annál, mint hogy egy méterről mellélőjön.

9. Hux tábornok

Hux tábornok - Domhnall Gleeson Az ébredő Erőben Forrás: Fórum Hungary

Már az eredeti trilógiában sem rejtették véka alá a készítők, hogy a militarista, diktatórikus Birodalom a náci Németországra hajaz (Lucas többek közt második világháborús témájú kalandfilmekből merített ihletet), ám Hux tábornok habzó szájú beszéde a katonai díszszemlén felsorakozott rohamosztagosok előtt tobzódik a náci szimbolikában, akár Leni Riefenstahl is rendezhette volna. Hux fanatikus híve a legfőbb vezérnek, ő az első parancsnok, aki túléli a szuperfegyver-támaszpontja pusztulását, a Kylo Ren iránti leplezetlen megvetését látva pedig bőven látok potenciált kettejük rivalizálásában.

8. Boba Fett

Boba Fett - Jeremy Bulloch A jedi visszatérben Forrás: InterCom

Süldő koromban ölre mentem volna bárkivel, aki vitatni merészeli, hogy Boba Fett a világ legvagányabb karaktere, és hetekig koslattam a fröccsöntött figurája után a bolhapiacon. Jabba hírhedt fejvadásza alig párszor szólal meg, de ütött-kopott páncélja, vasaló formájú űrhajója és fortélyos fegyverei beindították a képzeletemet. Felnőtt fejjel sajnos szembetűnő, hogy Fett a gyakorlatban szinte semmi érdemlegeset nem csinál. Han Solo jóformán az ölébe pottyan, majd A jedi visszatér-ben vakon, bohózatba illő csetlés-botlással taszítja a halálba.

7. Sebulba

Sebula - Baljós árnyak Forrás: InterCom

A harcsabajszú fogathajtó-versenyző úgy néz ki, mint valami kungfumester egy elfeledett nyolcvanas évekbeli Kurt Russell-akciófilmből, a rosszindulata azonban nem ismer határokat: gátlástalan rohadék, aki semmilyen eszköztől, csalástól nem riad vissza, hogy bebiztosítsa a győzelmét. A szandálos filmek fogatversenyeit a Forma-1-futamok nyaktörő iramával ötvöző Baljós árnyak-beli akciójelenet során aljasabbnál aljasabb húzásokkal iktatja ki az ellenfeleit, akár egy rajzfilmes gonosztevő – szerencsére a szórakoztató fajtából.

6. Jabba, a hutt

Jabba - A jedi visszatérben Forrás: InterCom

Három gazfickó is felkerült a listára, akik a tatooine-i gengszterfőnök holdudvarába tartoznak – aki ennyi válogatott gyilkosnak parancsol, azzal nem ajánlatos ujjat húzni, mint ahogy Han Solo a saját bőrén tapasztalja meg. A Star Wars Tony Sopranója egy gusztustalan meztelen csiga, a Dűne homokférge és Harkonnen bárója egy személyben, aki ledér ruhákba öltözteti a táncosnőit, robotokat kínoz, és puszta szórakozásból szörnyek elé veti az ellenségeit. A jedi visszatér legszebb elégtétele, amikor Leia a rabláncával megfojtja a hájpacnit. (Bónusz: emlékeznek a szitkomötletemre? Nos, a főcímzenéje megvan.)

5. Tarkin kormányzó

Tarkin kormányzó - Peter Cushing az Egy új reményben Forrás: InterCom

Van, akitől a fizimiskája miatt félünk. Van, aki a hirtelen dühkitöréseivel rémiszt meg. És van, hogy azért hűl meg bennünk a vér, mert valaki mentes minden érzelemtől. Tarkin kormányzó szenvtelensége ijesztőbb, mint a szörnyszülöttek, mivel ismerős a számunkra, a történelemkönyvek lapjain nem egy efféle pragmatikus hóhérról olvashatunk. A gőgös kormányzó Adolf Eichmann módjára egyengeti az uralkodója útját, és még Darth Vadert is pórázon tartja; a horrorveterán Peter Cushing csak az Egy új remény-ben szerepelt, ám befészkelte magát rémálmainkba.

4. Darth Maul

Darth Maul - Ray Park a Baljós árnyakban Forrás: InterCom

Darth Maulnak nincs múltja, nincs személyisége; nem tudjuk, honnan jött, vannak-e saját céljai, vágyai. Nem is kell, hogy legyenek: Darth Sidious Sith-tanonca az ideális csatlós, aki kérdés nélkül teljesíti a parancsokat. Az ördögarcra tetovált Rorschach-teszt ezer dialógusnál is fenyegetőbb, a dupla pengéjű fénykard leleplezése libabőrös fordulat. A Baljós árnyak miatta a legjobb a prequelek közül, a végső párbaj meg kenterbe veri az összes többit, javarészt a kaszkadőr Ray Park ruganyos, akrobatikus, energikus mozgásának köszönhetően, aki úgy kelti életre Mault, mint egy ugrásra kész ragadozót.

3. Kylo Ren

A rajongók közül sokan zúgolódtak, hogy az előzetesek alapján Az ébredő Erő új maszkos főgonosza nem elég elrettentő, és csupán árnyéka Darth Vadernek. J. J. Abrams azonban éppen ezt a hatást kívánta elérni az Első Rend lovagjával, aki a hajdani Sith-nagyúr örökébe szeretne lépni. És milyen jól döntött! Még sosem láthattuk, hogyan születik egy Sith-lovag, így Adam Driver vívódó, zaklatott, türelmetlen, haragján uralkodni képtelen nebulója vadonatúj színfolt a szériában, súlyosan terhelt családi háttérrel megfejelve.

Kylo Ren - Adam Driver Az ébredő Erőben Forrás: Fórum Hungary

Olykor vicces, ahogy hisztériás rohamot kap, és tör-zúz a fénykardjával, néha már-már szánalomra méltó, esendő alak, ugyanakkor magában hordozza egy szívtelen gonosztevő csíráját. Torz tükröt állít Luke Skywalker jedivé válása elé – őt a fény kísérti –, egyszersmind a duzzogó kamaszként ábrázolt Anakin upgrade-elt, minőségibb változata. És hiába végzett a széria legkedveltebb szereplőjével, mégsem kívánjuk a pokolba – sőt, alig várjuk, hogy újra feltűnjön a vásznon.

2. Darth Vader

Az Amerikai Filmintézet 2003-ban kiválasztotta minden idők száz legjobb filmes gonosztevőjét, és Vadert csupán Hannibal Lecter és Norman Bates előzi meg. Az Empire magazin egyenesen a valaha volt második legjobb filmszereplőnek kiáltotta ki 2008-as toplistáján. Az egyik kedves barátom meg a minap mesélte, hogy két és fél éves kislánya elkapott a tévében fél percet A Birodalom visszavág-ból, és megijedt a robotbácsitól, ám azóta folyton róla beszél, a birodalmi indulót dudorássza, és nem lehet kivenni a kezéből a játékfigurát.

Darth Vader - David Prowse A Birodalom visszavágban Forrás: InterCom

Honnan ered ez a félelemmel vegyes vonzódás egy bádogember iránt? Mi lehet az oka? Ébenfekete páncélja és tükörfényes sisakja, amelyek az űr hidegét árasztják? Az asztmás, mechanikus légzés, ami az egyik legismertebb hangeffekt a filmtörténetben? Netán James Earl Jones (itthon: Hollósi Frigyes) teátrális orgánuma? Vagy John Williams zenei témája? A válasz persze, hogy mindezen tényezők együtt emelik ki a mezőnyből Vadert, aki a prequelek fényében valóságos tragikus hős: az első hat epizód voltaképp róla szól, a kiválasztottságát eltékozló Anakin felemelkedését, korrumpálódását és bukását meséli el.

1. Az uralkodó

A leggonoszabb szereplő titulusa azonban nem azt az embert illeti meg, aki a döntő pillanatban meginog, hanem azt, aki aprólékos munkával, szövevényes politikai machinációk révén felépít egy galaktikus birodalmat. A mezei szenátort, Palpatine-t, aki kiprovokál egy háborút, majd ráveszi a döntéshozó szervet, hogy rendkívüli hatalommal ruházza fel. A báránybőre bújt farkast, Darth Sidious-t, aki orránál fogva vezeti az univerzum legerősebb lovagrendjét, és túljár a legokosabb jedi mesterek eszén.

Az uralkodó - Ian McDiarmid A jedi visszatérben Forrás: InterCom

Ian McDiarmid öt filmben kamatoztatta a brit színpadokon felszedett tudását: A jedi visszatér-ben maga a megtestesült Kaszás, felhólyagosodott arcú gnóm, akinek a puszta nevének említésétől a gatyájába csinál mindenki. Ám úgy istenigazából A Sith-ek bosszújá-ban élhette ki magát: szavaiból csöpög a méreg, és a végső transzformáció pillanatában úgy tombol, ahogy azt egy főgonosztól elvárjuk. („Korlátlan hataloooom!”) A zsánerfilmes főgonoszok mindig világuralomra törnek, de ritka az olyan, aki valóra is váltja. Boruljanak le Palpatine előtt!