Rasszista lengyel szurkolóktól féltik a foci-Eb-t

Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődik az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokság, és a BBC szerint a hírhedten kemény lengyel huligánok, valamint az ország focimeccsein tapasztalható rasszizmus az Eb-n is gondot okozhatnak.
Vágólapra másolva!

Theo van Seggelen, a profi labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet (FIFPro) főtitkára a BBC-nek úgy nyilatkozott, a helyi szurkolók előéletét ismerve nem tartja elképzelhetetlennek, hogy lesznek balhék a stadionon kívül és belül egyaránt.

A rasszizmussal kapcsolatban példaként hozza fel a BBC cikke a 2008-ban játszott krakkói derbit, amelyen a Wisla drukkerei antiszemita dalokat énekeltek, és amikor az ellenfél, a Cracovia játékosa egy csere miatt elhagyta a pályát, azt üvöltötték neki, irány a gázkamra.

Igaz, a Cracovia-szurkolókat sem kell félteni, ők a Wisla brazil játékosát, Clébert találták meg, és huhogni kezdtek, amikor hozzákerült a labda. A FIFPro kimutatása szerint Kelet-Európában a játékosok 9,6 százalékát érte már rasszista inzultus, Lengyelországban ez a mutató 9,5 százalék. Egy másik kimutatás szerint a lengyeleknél a játékosok 6,3 százalékát érte már fizikai bántalmazás a szurkolók vagy az edző részéről, a szenegáli Pape Samba Bát például hat év alatt kétszer is megtámadták Opoléban.

"Korábban a szurkolók rendre azt kiabálták nekem, majom, menj haza, de most már jobb a helyzet a stadionokban" - mesélte Ba. Konstanty Gebert, a lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza zsidó származású újságírója szerint Lengyeloszágban jobban tolerálják a rassizmust, mint Nyugat-Európában. "Az antiszemita megnyilvánulások tekintetében Lengyelország az európai norma fölött van, de nem hiszem, hogy ettől még az országban rosszabb lenne a helyzet rasszizmus szempontjából, mint például a franciáknál, egyszerűen csak jobban tolerálják. Lengyelországban simán végigmehetek az utcán kipában, amikor Párizsban tettem ugyanígy, zaklatni kezdtek."

Rafal Pankowski, a Labdarúgás a rasszizmus ellen nevű szervezet tagja úgy látja, Lengyelországban egyre kevesebb a rasszista incidens. Pankowski azt is hozzátette, a rasszizmus sokkal inkább van jelen a klubcsapatok meccsein, mint a válogatottén, és kiemelte, hogy a 2008-ban Európa-bajnokságon semmilyen téren nem volt gond a lengyel szurkolókkal. Pankowski szerint az is optimizmusra ad okot, hogy az országban történelmi eseményként tekintenek az Eb-re, és pozitív hangulat érezhető, ahogy közeledik a torna rajtja.