C. Ronaldo Platinit üldözi, Baros kút volt, Benzema leszokott a gólról - Eb-statisztikák

Vágólapra másolva!
A mostani sok szempontból a rekordok Európa-bajnoksága. Minden idők legfiatalabb résztvevője mellett az egy mérkőzésen született legtöbb átadás csúcsa is megdőlt, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic pedig minden idők legeredményesebb futballistái lettek az Európa-bajnokságokon.
Vágólapra másolva!

A torna legnagyobb sztárja eddig egyértelműen Cristiano Ronaldo. A portugál klasszis az első két mérkőzésén még csak célzás nélkül tüzelt, azon a két találkozón tíz próbálkozásból mindössze négyszer találta el a kaput, gólt sem szerzett.

A hollandok ellen aztán már pontosabban célzott, hiszen akkor annyi kaput eltaláló lövése volt, mint az előző kettőn együtt, és két gólt is szerzett, majd a csehek kapuját is bevette - igaz, ehhez nyolc kísérletre volt szüksége. Összességében messze ő próbálkozott a legtöbb kapura lövéssel, hiszen összesen 30 alkalommal kísérletezett, ebből csak kilenc találta el a kaput - és háromból lett gól.

Ronaldo meg is előzte Klinsmannt, meg nem is

Igaz, a hivatalos statisztikában a kapufát például nem kapura tartó próbálkozásként könyvelik el, márpedig Cristiano Ronaldónak ilyenből négy is volt - vagyis egymaga többször bosszankodott, mint az Eb összes többi válogatottja együttvéve. De Ronaldo nem csak ebből a szempontból tör rekordra: a csehek elleni már a 13. Eb-mérkőzése volt, és ezzel feljött az örökranglista hetedik helyére, holtversenyben Alessando del Pieróval, Dennis Bergkamppal és Jürgen Klinsmannal.

Mivel alighanem az elődöntőn is szerepel majd, így őket meg is fogja előzni, és beéri Luis Figót, Zinedine Zidane-t, Karel Poborskyt és Nuno Gomest - ha pedig esetleg döntőt is játszhat, akkor már csak Lilian Thuram és Edwin van der Sar fogja megelőzni, ők ugyanis egyaránt 16 Eb-meccset játszottak.

Ronaldo azzal, hogy betalált az Eb-n, sorozatban az ötödik nagy világversenyén volt eredményes, hiszen korábban gólt szerzett a 2004-es és a 2008-as Eb-n, valamint a 2006-os és a 2010-es vébén. Hasonló bravúrra a sportág történetében csak négyen voltak képesek rajta kívül: Thierry Henry, Henrik Larsson, Rudi Völler és Klinsmann - utóbbit a portugál csak akkor éri utol, ha a 2014-es vébén is gólt szerez, Klinsmann ugyanis hat nagy tornán szerzett gólt. Egy szempontból viszont már megelőzte őt Ronaldo: az egykori német klasszis öt gólig jutott az Eb-ken, a portugál viszont hatnál tart, és ezzel harmadik az Európa-bajnokságok örökranglistáján.

Ibrahimovic, a duplakirály

Cristiano Ronaldónál csak Alan Shearer (hét gól) és Michel Platini (kilenc) eredményesebb az Európa-bajnokságokon, de ugyanezt a svéd csatár, Zlatan Ibrahimovic is elmondhatja magáról. Ibrahimovic ugyanis szintén hat Eb-gólnál jár, egy szempontból azonban mindenkinél jobb: ő az egyetlen, aki három Európa-bajnokságon is duplázni tudott.

Azt pedig valószínűleg kevesen találnák ki, hogy mi a közös Ibrahimovicban, Ronaldóban és Hélder Postigában: mindannyian elmondhatják magukról, hogy három Európa-bajnokságon is gólt szereztek, ami eddig az Eb-ig mindössze négy játékosnak sikerült (Klinsmann, Henry, Nuno Gomes és Vladimír Smicer), ám idén már hárman is csatlakoztak ehhez a társasághoz.

Forrás: AFP
Ibrahimovic a franciák ellen az Eb egyik legszebb gólját szerezte

A holland drukkerek alighanem szívesen eltekintettek volna attól, hogy honfitársuk legyen az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa, ugyanis a balhátvéd posztján eredetileg Erik Pieters az alapember, azonban az ő sérülése miatt az a Jetro Willems került a kezdők közé, aki a PSV Eindhovennél Pieters tartalékja.

Willems mindhárom csoportmeccsen kezdő volt, és az első találkozón a dánok ellen mindössze 18 éves és 71 napos volt, amivel megdöntötte Enzo Scifo csúcsát - a belga klasszis az 1984-es tornán 18 évesen és 115 naposan debütált. A minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzőjének rekordja viszont érintetlen maradt, hiszen ezt most csak Willems dönthette volna meg: 2004-ben a svájci Johan Vonlanthen 18 évesen és 141 naposan talált be.

Podolski 27 évesen jutott el száz meccsig

Az is biztos volt az Eb előtt, hogy a legidősebb gólszerző rekordját tartó Ivica Vastic is nyugodtan aludhat: az osztrák négy éve 108 nappal a 39. születésnapja előtt volt eredményes, most viszont mindenki fiatalabb ennél. Andrij Sevcsenko viszont feljött a képzeletbeli örökranglista második helyére: az ukrán klasszis 35 évesen és 256 naposan duplázott a svédek ellen, és ennél idősebben csak Vastic szerzett gólt az Eb-ken.

A német Lukas Podolski egy speciális rekordot állított fel, amikor a dánok ellen a 100. alkalommal volt válogatott - ő lett minden idők legfiatalabb európai futballistája, aki elérte ezt a számot. A nyáron a Kölnből az Arsenalba szerződött támadó mindössze 27 évesen és 13 naposan jutott el a mérföldkőig, és 96 nappal előzte meg a korábbi csúcstartót, az észt Kristen Viikmaét, de a világrekordtól nagyon messze volt: azt a dél-koreai legenda, Bum Kun Csa tartja, aki csupán 24 éves és 139 napos volt, amikor századszor játszhatott a válogatottban. Más kérdés, hogy ezt követően már csak 21 alkalommal lépett pályára a válogatottban.

Xavi nem tud rosszul passzolni

Az ír drukkerek csapatuk eredményeitől függetlenül végigdalolták a meccseket - pedig ha a válogatott játékára gondoltak, aligha volt sok okuk az örömre. A selejtezők során nagyon masszívan védekező együttesnek az Eb-n éppen a legstabilabbnak tartott csapatrésze mondott csődöt: a horvátok ellen már a harmadik, a spanyolok ellen pedig a negyedik percben hátrányba kerültek.

Az, hogy pont nélkül távoztak a tornáról, még nem volt olyan kellemetlen (elvégre ezt az Európa-bajnokságok történetében még kilenc válogatottal fordult elő, most Hollandia is így esett ki), az viszont már annál inkább, hogy mínusz nyolcas gólkülönbséggel zártak, ami az Eb-k történetében a legrosszabb, és a kilencnél több gólt csak Jugoszlávia kapott még 1984-ben.

Forrás: AFP
Az íreknek szenzációs drukkereik vannak, de a csapatuk pont nélkül tért haza

A spanyol-ír találkozón a címvédő középpályása, Xavi a passzok tekintetében állított fel új csúcsot. Az FC Barcelona klasszisának 136 átadási kísérlete volt, 127 sikeres - a korábbi rekordot Ronald Koeman tartotta, a holland az 1992-es elődöntőn Dánia ellen 117 passzt kísérelt meg. Igaz, neki erre 120 perce volt, révén a mérkőzés hosszabbítás után, tizenegyesekkel dőlt el. A spanyolok ezen a találkozón összesen 860-szor passzoltak, ami szintén Európa-bajnoki rekord, de várni is lehetett tőlük valami hasonlót, hiszen Spanyolország a legutóbbi 58 mérkőzésén többet birtokolta a labdát aktuális ellenfelénél.

Baros gól helyett szabálytalankodott

Némileg meglepően a legtöbb kapura lövési kísérlet is a spanyoloké, összesen 39 alkalommal próbálkoztak, a legpontatlanabbak viszont a hollandok voltak, akik 35-ször céloztak rosszul - az oroszok ugyanezt huszonkilencszer tették meg. Egyénileg lebontva Cristiano Ronaldo lőtt a legtöbbször, őt pedig a kaput eltaláló próbálkozásokat illetően Karim Benzema követi, aki viszont 12 kísérletből egyetlen gólt sem ért el, mint ahogyan a listán harmadik Andrés Iniesta sem talált még be, pedig tízszer találta el a kaput.

A legszabálytalanabb csapat Horvátország volt, amely ellen mérkőzésenként átlagban 20,3-szor fújtak, míg Németország ellen meccsenként csak kilencszer ítéltek szabadrúgást. Az elkövetett szabálytalanságokat illetően három csatár áll az élen: Milan Baros, Mario Mandzukic és Jorgosz Szamarasz - utóbbi kettő viszont legalább gólt is szerzett, amit Baros nem mondhat el magáról. Sok akció éppen a cseh csatár szabálytalansága miatt ért véget, fociberkekben ilyenkor szokták mondani, hogy Baros kút volt a csapat számára.

Forrás: AFP
Baros gól nélkül zárt, majd visszavonult a válogatottságtól

Az UEFA a hivatalos honlapján maga is értékeli a focistákat: minden egyes passz, szerelés, védés vagy lövés pontot ér annak megfelelően, hogy pálya melyik pontján követik el. Ebben a rangsorban jelenleg Cristiano Ronaldo vezet, megelőzve a spanyol David Silvát és az orosz Alan Dzagojevet. Érdekes módon az első 20 helyezett között mindössze egyetlen német található (Bastian Schweinsteiger a 18.), a már kiesett játékosok közül pedig Dzagojeven kívül az élmezőnyben van még a svéd középhátvéd, Olof Mellberg, aki jelenleg a negyedik, míg a dán csatár, Nicklas Bendtner a hetedik helyet foglalja el.

www.globalsoccerapp.com