Az Eb egyik legjobb csapatával játszunk a negyeddöntőért

foci eb belga válogatott
Nizza, 2016. június 22. A belga csapat megköszöni szurkolóiknak a támogatást, miután 1-0 arányban győztek a svéd válogatottal szemben a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportja harmadik fordulójának Svédország – Belgium mérkőzésén a nizzai Allianz Riviera Stadionban 2016. június 22-én. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
Vágólapra másolva!
Azt eddig is tudtuk, hogy a nevek alapján Belgium ott van az Európa-bajnokság legjobb négy, de legfeljebb öt csapata között. A csoportkör statisztikái azt mutatják, hogy bizony a gyakorlatban is. Nem volt még ilyen kemény ellenfele a magyar válogatottnak a tornán, de a belgáknak is megvan a maguk gyenge pontja. 
Vágólapra másolva!

Nem mintha a magyar válogatottnak a továbbjutás után ne lenne minden meccs jutalomjáték az Európa-bajnokságon, de hadd legyünk telhetetlenek: a belga válogatottnál kellemesebb ellenfelet is el tudtunk volna képzelni a nyolcaddöntőre.

Ők jönnek Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Ebben az Eb-mezőnyben nagyon kevés válogatott tud olyan sok, a legjobb korban lévő, európai topcsapatban játszó kurrens klasszist felmutatni, mint a belga. Már két éve, a vb-n is titkos esélyesként emlegették, hiszen nyilvánvaló volt, hogy kivételesen tehetséges generációról van szó.

De úgy tűnik, erre a tornára ért be.

A belgák az Eb-n az első meccsükön még bizonytalanok voltak a meglepően agilis olasz válogatottal szemben. Az írek ellen viszont, elsősorban a második félidőben, már megmutatták, hogy mit tudnak, ha elkapják a fonalat. A svédeket úgy focizták le, hogy nem nekik kellett a pont, és bár nem villogtak, a végére bedarálták őket.

A belgák erejéről elmond valamit, hogy még a magukhoz képest többször döcögő játékukkal is

a negyedik legjobb teljesítményt nyújtották a csoportkörben

a Whoscored osztályzatai alapján. Ugyanebben a rangsorban a magyar válogatott a 14. helyen áll.

Hogyan mér a Whoscored?

A Whoscored osztályozási rendszere mögött az Origo statisztikai alkalmazása által is használt Opta-adatokból építkező algoritmus van. Minden meccsen több mint 200-féle statisztikai esemény befolyásolja az osztályzatokat, aszerint súlyozva, hogy mennyire befolyásolták a meccs kimenetelét. Az értékeléseket klubok és sportfogadó oldalak is használják.

A Whoscored statisztikái szerint a hatodik legpontosabban passzoltak a 24 válogatott közül (83,4%), a negyedik legtöbb lövéssel próbálkoztak (18,7), és ugyancsak a negyedik legtöbb kaput eltaláló lövésük (6) volt meccsenként. Ez utóbbi kategóriában állunk a legközelebb hozzájuk, 5,3-as átlaggal épp mögöttük. Összességében azt látni, hogy az Eb egyik legjobb csapata az övék.

Nézzük végig, kikből áll össze a belga kezdő!

Ugyanúgy 4-2-3-1 az alapfelállásuk, mint Bernd Storck csapatának. A kapuban az Alético Madridot is megjárt Chelsea-kapus, Thibaut Courtois, aki magától értetődően szorítja a kispadra a Liverpoolban védő Simon Mignolet-t.

Egy Courtois-védés a svédek ellen Forrás: AFP/FP or licensors/Vincenzo Pinto

A védelemben az Eb eddig legjobb szélsőhátvédjeinek egyike, Thomas Meunier, a Tottenham kettőse, Toby Alderweireld és Jan Vertonghen, valamint a Barcelonában (keveset) játszó Thomas Vermaelen takarít.

A középpályássor a nevek alapján, ha lehet, még félelmetesebb.

A két védekező középpályás posztján Radja Nainggolan (Roma) és Axel Witsel (Zenit) játszik. Kicsit előrébb ott van három virtigli világklasszis, 25 év alatti átlagéletkorral: az Atlético Madriddal óriási szezont futó Yannick Carrasco, a Manchester City csillaga, Kevin de Bruyne és a Chelsea szélsője, Eden Hazard. Esetleg Marouane Fellani (Manchester United) vagy a tottenhames Mousa Dembélé.

Hazard (balra) az olaszok ellen Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Claudio Villa

A csatároknál is bőven van variációs lehetőség. Összesen három liverpooli támadó (Christian Benteke, Divock Origi, Romelu Lukaku – utóbbi az Everton focistája) mellett ott van még a Napoliban játszó Dries Mertens.

Azért nem szól minden mellettük

A magyar válogatottról lerí, hogy a legnagyobb ereje az egységességében rejlik. Belgiumnak pedig, ha valami, akkor éppen ez lehet a gyenge pontja. Egy ideje lehetett hallani, hogy a játékosok nem rajonganak Marc Wilmots szövetségi kapitányért, a belga sajtó meg mindig is azzal piszkálta, hogy nem ismeri el a hibáit. Erre az olaszok elleni meccs után mi történt? Courtois kijelentette, hogy az olaszok taktikailag kenterbe verték őket, mire Wilmots a hazaúton csúnyán összekapott vele. A maga részéről pedig nyíltan hibáztatta Alderweireldet az első olasz gólért, illetve Lukakut egy kihagyott helyzetért. Ezzel mintegy áthárította a felelősséget, ami egy edzőtől ritkán nyerő taktika.

A kezdőcsapat összesített piaci értéke a Transfermarkt.de szerint 300-340 millió euró körül van. A magyaré 11-12 millió euró.