Leesett a belgák álla a magyar fociválogatott láttán

EURO 2016 Belgium Romelu Lukaku labdarúgás, foci
Belgium's Romelu Lukaku reclaims a free kick during the UEFA Euro 2016 Group E soccer match between Sweden vs at the Stade de Nice in Nice, France, 22 June 2016. Photo: Federico Gambarini/dpa (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior written approval of UEFA. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications (whether via the Internet or otherwise) shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)
Vágólapra másolva!
Magyarország egy kőkemény, a FIFA-világranglistán második helyezett válogatottal néz farkasszemet az Eb nyolcaddöntőjében, a belgák mégsem tartják lefutottnak a mérkőzést, és nem hiszik azt, hogy elég lesz a stoplisukat bedobni a pályára. A legnagyobb belga futballra szakosodott weboldal, a voetbalkrant.com szakírója szerint a magyar válogatotté a pillanat legjobb csapata, és a nyilatkozatából az is kiderül, hogy sok-sok rést lehet találni az ellenfél pajzsán. Akadnak gondok az edző és a válogatott kapcsolatával, és a válogatott kohéziós ereje is távol van a magyarokétól.
Vágólapra másolva!

„Hat kollégámmal együtt a médiaszobában voltunk Nizzában, és 20 perc után a teremben már mindenki a portugál–magyar meccset nézte. Hihetetlen volt, azt mondtuk egymásnak, hogy Magyarország nem lenne könnyű ellenfél. Az én első reakcióm is az volt, hogy kemény lenne a magyarokat kapni. Főleg a csapat taktikája lepett meg. Egyként védekeztek, és egyként támadtak. Az jutott eszembe, hogy a pillanat legjobb csapatát látom” – idézte fel az Origónak Johan Walckiers a magyarok harmadik, 3-3-ra végződött csoportmeccsén látottakat.

Az Eb-n tartózkodó szakíró szerint Magyarország és Wales eddig a torna két meglepetéscsapata. „Az Európa-bajnokság előtti esélylatolgatásomban azt írtam, a magyarok vélhetően a csoport harmadik helyén végeznek. Végül öt ponttal csoportelsők lettek, és minden egyes pontot megérdemeltek. Nagyon kemény feladat ezt a csapatot legyőzni.”

A belgák az olaszoktól kikaptak (0-2), majd legyőzték az íreket (3-0) és a svédeket (1-0) is Forrás: Sputnik/Vladimir Pesnya

Megkérdeztük, mi igaz abból, hogy Marc Wilmots szövetségi kapitánynak nem éppen felhőtlen a kapcsolata a játékosaival. „Wilmots és a játékosai azon igyekeznek, hogy a külvilág azt lássa, minden tökéletes, de vannak olyan játékosok, akik megkérdőjelezik a taktikája helyességét. Ilyen például Romelu Lukaku, aki jobban szeretné, ha olyan szélsők játszanának mellette, akik többet futnak, és jobban kiszolgálják. Vagy ott van Thibaut Courtois, aki azt mondta az első meccs után, hogy az olaszok taktikai szempontból lefocizták a belgákat. És ami szintén komoly probléma, hogy nincs itt az Eb-n az erős csapatkapitányunk, Vincent Kompany.”

Szerinte Wilmots tökéletes menedzsere a játékosoknak. Tudja, hogyan készítheti fel a futballistáit a mérkőzésre, és tudja, hogyan érdemes őket játszatni. A probléma, hogy nem elég erős taktikailag.

Amellett négy év alatt nem tudott belőlük csapatot formálni. A csapatot a kapus előtt két részre lehet osztani: öt védőre és öt támadóra. De a két blokk nem képes túlságosan jól együttműködni.”

Wilmots jó menedzser, de nem egy taktikai zseni Forrás: BELGA/AFP/Dirk Waem

A játékosok ettől még jó barátságban vannak egymással, sokat viccelődnek, a pályán azonban ez a felszabadultság nem látható. Amint a gyepre lépnek, megfagynak. És ekkor Wilmots nem tesz semmit, nem olyan rendszerben játszatja a csapatát, mint ahogy a futballisták kvalitásai alapján kellene – magyarázta Walckiers. Egy példát említett:

Ennek az lett a következménye, hogy Lukaku nem kapott jó labdákat, mivel tulajdonképpen egyedül volt elöl.”

Mindeközben a belgáknál is van egy olyan sztár, mint a spanyoloknál Pedro, aki durcásan azt mondta, nincs értelme a keretben lennie, ha alig játszik. „Nainggolannak gondja van azzal, amikor Dembélé elé kerül a sorban. Óriási akarattal játszott a selejtezők során, de a lelkesedése mára alábbhagyott” – állítja Walckiers.

Juhászt jól ismeri, nála alapember lenne

Kérdésünkre kijelentette, nem érti, Juhász Roland miért nem játszott a norvégok elleni pótselejtező visszavágóján, majd a magyar–osztrákon sem. „Meglepett a dolog. Az Anderlecht története egyik legnagyobb hibáját követte el, amikor Juhásztól megvált 2013-ban.

Rendben, nem fog 60 méteres passzt adni a támadóknak, de nagyon jól védekezik, és kiválóan fejel. Ráadásul pontrúgások után egészen gólerős.”

Az igazi védő megtestesítője Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Meglepő, hogy a szakíró nem örült Portugália elkerülésének. „A portugálokkal játszani ismerős dolog lett volna. Az emberek nem sokat tudnak a magyar csapatról, csak annyit, hogy le kell győzni őket. És éppen ebben rejlik a veszély. Sokan nem is sejtik, mennyire jó a magyar válogatott. Nincs igazi sztárja, de valódi csapatként működik. Megvannak az erősségei, de ezeket ügyesen elrejti az ellenfelek elől.

Az újságíró azért egyetlen olyan játékost sem tudott mondani a magyarok közül, akit szeretne a belga keretben tudni, de van olyan dolog, amit irigyel tőlünk. „Minden pozícióra van egy sztárunk, mégis van valami, amit szeretnék látni a válogatottunkon, ez pedig a magyarok mentalitása. Néha ez bizony hiányzik a belga csapatból.”

Az Eb előtt egyébként csak pár játékost ismert a magyar válogatottból. „Juhászt már említettem, mennyire nagyra értékelem, Dzsudzsákot is ismertem, Gera Zoltánt pedig csodálatos játékosnak tartom. Király Gáborról is tudtam, hogy ki, de nem csak a nadrágja miatt. Nagyon jó kapus.”

Szavazzon!

Mire megyünk a belgákkal?


A belgák 2000-ben a hollandokkal közösen rendezett Eb-n egyetlen meccset sem nyertek, azóta viszont igazi sztárválogatott lett Belgiumé. „Azóta felnőtt nálunk egy példa nélküli generáció. Ha összehasonlítjuk az akkori és a mostani játékosokat, a különbség hihetetlen.

Nemcsak a kezdőbe, hanem a 23-as keretbe sem.”

Walckiers azt is sejti, mi történne, ha a belgák elvéreznének a nyolcaddöntőben. „Ez esetben véget érne a Wilmots-éra, mindenki dühös lenne rá. Most Belgiumnak olyan lehetősége van elérni a döntőt, ami egy életben egyszer, ha adódik. Éppen ezért nagyon nagy a nyomás a csapaton.”