Az UEFA kiszámolta, ki nyeri az Eb-t

foci-eb európa bajnokság trófea
The trophy of the UEFA Euro 2016 football tournament is displayed at the headquarters of the Bordeaux Metropole conurbation authority on April 22, 2016 in Bordeaux, within the a lucky draw of 2,000 free tickets for the Euro 2016 matches offered by Bordeaux Metropole to 8 to 16 year old children from precarious homes. / AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a történelmi tapasztalatok és statisztikák alapján kisakkozta, melyik válogatott a legesélyesebb a pénteken kezdődő Európa-bajnokság megnyerésére.
Vágólapra másolva!

Az UEFA munkatársa, John Atkin egyszerűen összeszedte az eddigi aranyérmesek néhány – persze önkényesen kiválasztott – attribútumát, és megnézte, a mostani selejtezősorozat eredményei alapján mely válogatottak esnek ki az esélyesek közül.

Na, kié lesz? Forrás: AFP/Georges Gobet


A végén egy maradt. Mit gondol, melyik?

Annyit elárulunk, hogy Gary Lineker már tudja. Ha Ön még nem, olvasson tovább.

1. Nyerd meg a selejtezőcsoportodat!

Ezt még a legmeglepőbb győztes, a 2004-ben aranyat nyerő görög válogatott is teljesíti: többek között Spanyolországot és Ukrajnát megelőzve lett első. Mióta 1968-ban bevezették a selejtezőcsoportokat, senki sem lett Európa-bajnok, aki ott második vagy rosszabb helyen végzett. Illetve egyetlen kivétel persze van, az 1992-ben az Eb-re Jugoszlávia kizárása miatt kijutó Dánia.

Kiesik: Albánia, Horvátország, Izland, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Wales, Lengyelország, Svájc, Törökország, Írország, Ukrajna, Svédország, Magyarország.

2. Tartsd szárazon a puskaport!

Sem az nem nyer Eb-t, aki a legtöbb gólt rúgja a selejtezőkön, sem akinél a sorozat gólkirálya játszik. Mindkét feltétel alól csak egy kivétel van: 1976 (Csehszlovákia) és 1988 (Hollandia).

Kiesik: Lengyelország.

3. Légy stabil hátul! (De ne túlzottan.)

A túl sok és a túl kevés kapott gól is rossz előjelnek tűnik. Aki átlagosan egynél többet szed be, ne is álmodjon Eb-győzelemről, és érdekes módon a legbiztosabb védelmű csapat sem szokott győzni.

Kiesik: Csehország, Románia, Anglia, Spanyolország.

4. Kell a tapasztalat!

Az 1972-es torna (NSZK) óta nem nyert Eb-t debütáló válogatott. Sőt, az utóbbi tíz tornán csak egyszer fordult elő, hogy a végső győztesek nem voltak ott a megelőző négy Eb mindegyikén (a görögök, ki más).

Kiesik: Izland, Észak-Írország, Wales, Albánia, Írország.

5. A kapitányod legyen rutinos!

Az utóbbi tíz Eb-ből kilencet olyan csapat nyert, amelyiket korábban válogatott szinten futballozó kapitány irányított. Egyedül a Görögországgal befutó Otto Rehhagel lóg ki a sorból. Fiatal (49 év alatti) kapitánya pedig az összes tornát nézve csak egy csapatnak volt: az 1964-ben győztes spanyoloknak (José Villalonga).

Kiesik: Svédország, Portugália, Franciaország, Belgium, Olaszország.

6. Kerüld el a halálkalapot!

Mióta 1996-ban bevezették a torna sorsolásánál az erősorrend szerint rangsoroló kalapokat, egyetlen válogatott sem ért oda a csúcsra a 2-es számúból. (Ráadásul a 3-asből és a 4-esből összesen több nyert, mint az 1-esből és a 2-esből)

Kiesik: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna.

Marad: Németország.

Két éve a vb-n megcsinálták Forrás: AFP


Nem állítjuk, hogy tudományos a módszer, de kiröhögni sem kell: január 26-án, amikor még 16 csapat volt versenyben, Atkin ugyanígy okoskodva kisütötte, hogy a Real Madrid lesz a 2016-os Bajnokok Ligája-győztes. És tényleg.