Kevés gól, béna büntetők és egy magyar rekorder

renato sanches paul pogba foci eb döntő portugália franciaország
Paul Pogba of France and Renato Sanches of Portugal during the UEFA Euro 2016, Final football match between Portugal and France on July 10, 2016 at Stade de France in Saint-Denis, France - Photo Jean-Marie Hervio / Regamedia / DPPI
Vágólapra másolva!
Ki volt a leggyorsabb? Ki védte a legtöbbet? És kik állítottak fel új csúcsokat az Európa-bajnokságon? Az UEFA hivatalos számaiból szemezgettünk.
Vágólapra másolva!

4 – A walesi Aaron Ramsey és a belga Eden Hazard is ennyi gólpasszt adott a tornán, ezzel holtversenyben az élen végeztek.

18 év és 328 nap – Ennyi idősen játszott a Renato Sanches az Eb-döntőben, ezzel megdöntötte Cristiano Ronaldo 2004-es fiatalsági rekordját (19 és, 150 nap).

Renato Sanches a legjobbak ellen is megállta a helyét Forrás: DPPI media/Jean Marie Hervio


21
– Azzal, hogy a döntőben pályára lépett, ennyi Eb-mérkőzést játszott Cristiano Ronaldo, és ez új csúcs.

27 – Az izlandi kapus, Hannes Halldórsson védéseinek a száma. A legtöbb a tornán, pedig Izland csak öt meccset játszott, így az átlag meccsenként több mint öt.

32,8 – Kilométer/órában megadva ez volt Kingsley Coman csúcssebessége az eb-n, és ezzel mindnki mát lepipált. A belga szélső, Yannick Carrasco járt hozzá a legközelebb, 32,3 km/órával. A csoportmeccsek első köre után még Guzmics Richárd vezetett a rangsorban, 31,6 km/órával.

40 év és 86 nap – Ez volt Király Gábor életkora a Belgium elleni meccs idején, ezzel a legidősebb Eb-résztvevő lett.

Királyra nemcsak a nadrágja miatt emlékeznek szerte Európában Forrás: MTI/Illyés Tibor


41
– Ennyi év telt el a mostani előtt a portugálok legutóbbi, franciák elleni sikere óta. 1975-ben Nené és Marinho góljával nyertek 2-0-ra a Parc des Princes-ben.

56 – Ilyen sokat kellett várni Franciaország első, hazai pályán, nagy tornán elszenvedett vereségére azóta, hogy az 1960-as Eb bornzmeccsén Marseille-ben 2-0-ra kikaptak Csehszlovákiától.

66,67 – Ekkora arányban lőtték be a tornán a rendes játékidőben megítélt büntetőket, ez 1972 óta a legrosszabb mutató. Az egyharmadnyi végrehajtó, aki hibázott: Cristiano Ronaldo (Portugália), Sergio Ramos (Spanyolország), Aleksandar Dragovic (Ausztria) és Mesut Özil (Németország).

C. Ronaldo Ausztria ellen kihagyta, de most már aligha kesereg emiatt Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matthias Hangst


100
– Ennyi másodpercre volt szüksége Robert Lewandowskinak ahhoz, hogy gólt szerezzen a portugálok elleni negyeddöntőben. Ez az Eb-k történetének második leggyorsabb gólja volt, a csúcstartó az orosz Dmitri Kiricsenko, még 2004-ből (67 másodperc, a szintén későbbi győztes görögök ellen ).

108 – A gólok száma. 51 meccs volt, tehát az átlag 2,12. Ez nagyon alacsony, különösen, ha azt nézzük, hogy négy éve még 2,45 volt.

2 427 303 – Az össznézőszám. Meccsenként 47 594, ez az átlag 1988 óta a legmagasabb.