Doppingoltak a franciák az Eb-elődöntőben?

EB Foci Marseill Európa Bajnokság Franciaország-Németország Schweinsteiger Németország - Franciaorszák EB elődöntő Marseille. Franciaország két góllal verte a németeket
Németország - Franciaorszák EB elődöntő Marseille. Franciaország két góllal verte a németeket
Vágólapra másolva!
A Bild azt írja, hogy a Franciaország–Németország Európa-bajnoki elődöntő után egy Guronsan nevű szert találtak a franciák öltözőjében, pontosabban annak a dobozát.
Vágólapra másolva!

A német napilap internetes kiadása képet is közölt, amelyen látszik a doboz, ám megoszlanak a vélemények, hogy doppingszernek minősül-e a Guronsan. A cikk szerint koffein- és aszkorbinsav (C-vitamin)-tartalmú pezsgőtablettáról van szó, amely felgyorsítja a fáradt szervezet regenerálódását.

Forrás: Origo

Hívtuk Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Szövetség vezetőjét, hogy megkérdezzük, doppingszernek minősül-e a Guronsan, de még nem sikerült elérnünk. Idén áprilisban részt vettünk a MACS konferenciáján, ahol elhangzott, hogy a sportolók elvileg dohányozhatnak, kávézhatnak és ihatnak energiaitalt, ám a WADA rajta tartja a szemét – többek között – az élvezeti szerek hatóanyagán, a nikotinon és a koffeinen. Elsősorban azonban a nagy mennyiségű bevitel hatásaira kíváncsi.

Forrás: Marton Szilvia

A WADA létrehozott egy monitoringprogramot a tiltólistán nem szereplő, de potenciálisan teljesítményfokozó szerek használatának követésére, hogy észlelni tudja a visszaélésszerű felhasználást. Korábban a koffein tiltólistás volt egy bizonyos mennyiség felett, ma azonban már nem az, mert a nagy mennyiségű bevitel bizonyíthatóan nem javítaná a teljesítőképességet.

Ezze szemben a Bildnek nyilatkozó német professzor, Fritz Sörgelt így fogalmazott: „A WADA szerint minden olyan anyag doppingszernek minősül, amellyel előnyt szerez versenytársaival szemben. A koffeinnel a teljesítmény növelhető, ez bizonyított, innentől pedig a Guronsan is doppingszer."

Az elődöntőt a franciák 2-0-ra nyerték a németek ellen.