Kiderül, Storck kit nem visz el az Eb-re

focválogatott
Leogang, 2016. május 30. Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya (k) a franciaországi Európa-bajnokságra készülő magyar csapat fizikai felmérésén az ausztriai Leogang egyik szállodájában 2016. május 30-án. A magyar válogatott június 14-én Ausztria ellen kezd Bordeaux-ban. (MTI/EPA/JFK/EXPA)
Vágólapra másolva!
Bernd Storck kedd délután 3 órakor jelenti be, ki lesz az a 23 játékos, aki 44 év után újra Európa-bajnokságon képviselheti Magyarországot. Igazából csak néhány játékosnak van izgulnivalója, a kapitány ugyanis már jó előre jelezte, nem lesznek földrengésszerű változások az eddigi keretekhez képest.
Vágólapra másolva!

"Nem fogunk megfeledkezni arról, hogy kiknek a főszereplésével jutott ki a csapat az Európa-bajnokságra. A pótselejtezőn játszók jól szerepeltek, nagyrészt megérdemlik, hogy játsszanak a tornán, de nekik sem akarok ígéretet tenni" – mondta Bernd Storck még december közepén arra a kérdésre, hogy milyen Európa-bajnoki keret összeállítására készül.

Bernd Storck a leogangi edzőtáborban Forrás: MTI/EPA/JFK/EXPA/


Május 31-én, kedden éjfélkor van a határidő, addig mind a 24 kijutott válogatott szövetségi kapitányának meg kell neveznie, hogy ki az a 23 futballista, akit visz a franciaországi az Eb-re.

Storck valóban egy többé-kevésbé állandó kerettel dolgozott, mióta magyar kapitány lett,

meccsről meccsre csak egy-két helyen változtatott,

attól függően, hogy voltak-e sérültek, vagy az adott meccs fontossága mennyire engedte meg a kísérletezést.

Ilyen kísérlet során került be, majd ragadt meg a csapatban Nagy Ádám, illetve kapott lehetőséget az Athénban látványos gólpasszt adó Kalmár Zsolt, valamint Bódi Ádám is. És míg a fiatalok jöttek, addig egy-két idősebb játékos ment: Storck a horvátok elleni április meccs előtt tényként közölte, hogy a jövőben már nem számít a 32 éves Vanczák Vilmosra és a 34 éves Leandróra sem, a helyükre talált jobb és fiatalabb megoldást – Fiola Attila és Kádár Tamás személyében.

Fiola Attila a norvégok ellen Forrás: AFP


A május 10-én kezdődő első ausztriai edzőtáborba még több olyan NB I-es játékos is elutazott a kerettel, akikről már előre közölte Storck, hogy majd a szeptemberben induló világbajnoki sorozatban kaphatnak komolyabb szerepet.

Mi lesz a fiatalokkal?

A fiatalok közül végül a felcsúti szélső, Sallai Roland és a Vasas középpályása, Vida Máté kapott szerepet Elefántcsontpart ellen, illetve az ugyancsak a Puskás Akadémiában Kocsis Gergő, aki miatt a kapitány összezördült a felcsúti klubbal.

Két tényező lehet komolyabb hatással a keret végső névsorára:

a sérülések és a játékidő hiánya.

Előbbi négy játékost érint: a horvátok ellen megsérülő Korcsmár Zsoltot és Elek Ákost, a múlt héten egy betegség miatt gyors kivizsgálásra hazautazó, majd azóta visszatérő Gera Zoltánt, illetve Németh Krisztiánt, aki csak nemrég állt edzésbe.

Vannak gondok a játékpercekkel

A játékpercek hiánya elsősorban a légiósoknál jelenthetne problémát, így a Lech Poznanban a tavasz jelentős részében padozó Lovrencsics Gergő, a Hannoverben hol játszó, hol nem játszó Szalai Ádám vagy akár a Bursasporban az utolsó két hónapban mellőzött Dzsudzsák Balázs esetében.

A cspatkapitány továbbra is Dzsudzsák Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Utóbbi kettő azonban alapember, Dzsudzsák egyenesen csapatkapitány, míg Szalait annak ellenére is a csapat fontos tagjának tartja Storck, hogy utoljára 2014 decemberében lőtt gólt tétmérkőzésen.

Ha posztonként nézzük végig a névsort, akkor a legkönnyebb dolgunk a kapusokkal van, hiszen csak négyen – Király Gábor, Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Megyeri Balázs – vannak ott az edzőtáborban, egyvalaki fog kimaradni. Bogdán Ádám is kapott meghívót, ő azonban úgy döntött, inkább nem jön, amikor kiderült, hogy nincs esélye bekerülni a franciaországi keretbe.

A védelem stabil

A védelemben a Fiola, Juhász, Lang, Kádár négyes jelenti az alapot, de biztos utazó Guzmics Richárd is, ahogy várhatóan Korcsmár Zsolt és a több poszton (védőként és védekező középpályásként) is használható Pintér Ádám. Kérdés, hogy Korhut Mihály személyében

akar-e Storck egy Kádár helyén bevethető másik bal oldali védőt.

A védekező középpályások között Elek Ákos, Nagy Ádám, Gera Zoltán és Pintér Ádám helye is biztosnak tűnik – utóbbi jó játékát Storck külön is méltatta az Elefeántcsontpart elleni meccs után. A támadó középpályások közül vélhetően Dzsudzsák, Stieber Zoltán, Gyurcsó Ádám, Lovrencsics, illetve a Storck által felfedezett oslói hős, Kleinheisler László lehet ott a 23-ban.

Ha viszont a fentiek közül szinte mindenki utazik, akkor a csatárok közül marad itthon valaki.

De vajon kiről mondana le Storck a legkönnnyebben?

Szalairól már írtuk, hogy gólképtelensége ellenére is töretlen benne a kapitány bizalma. A szezont lengyel gólkirályként záró Nikolics Nemajnát nem lehet kihagyni, a támadósor legkreatívabb tagját, Németh Krisztiánt is nehéz lenne. Ott van még a tavasszal két hónapot kihagyó Priskin Tamás – de a norvégok elleni gólja után pont ő maradjon itthon? Böde Dániel pedig a szurkolók kedvence, és Feröer ellen ő is bizonyított.

Szavazzon!

Ön szerint melyik csatár maradjon ki?

A kerethirdetést délután 3 órától az M4 élőben közvetíti.