Meglátjuk, mire leszünk képesek 90 vagy 120 perc alatt

Bernd Storck, foci
Hungary's coach Bernd Storck gestures during a training session at the Stadium Municipal in Toulouse, southern France, on June 25, 2016, on the eve of the Euro 2016 football match between Hungary and Belgium. ATTILA KISBENEDEK / AFP
Vágólapra másolva!
Védekezésben rendkívül koncentráltnak kell lennie vasárnap a magyar labdarúgó-válogatottnak a belgák elleni Európa-bajnoki nyolcaddöntőn Bernd Storck szövetségi kapitány szerint. Gera Zoltán örül annak, hogy a csapatban sok jó távoli lövő van, Juhász Roland pedig arról beszélt, hogy a sikerszéria összekovácsolta a társaságot, és a sikerek még motiváltabbakká tették őket.
Vágólapra másolva!

"Saját magunkkal kell foglalkoznunk. A szervezett védelem és a fegyelmezett játék lesz a legfontosabb" - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján a német szakember, aki kifejtette, megérdemelten jutott a legjobb 16 közé csapata, amely folyamatos fejlődést mutat.

Az ellenfélről úgy vélekedett, hogy "szuper gárda", ezért felesleges labdabirtoklásról beszélni, ugyanakkor hozzátette, Portugália ellen is hasonló volt a helyzet, amelyre remekül reagáltak a játékosai. Storck semmit nem szokott elárulni a tervezett kezdőcsapatáról, ezúttal viszont kivételt tett, ugyanis a Kleinheisler Lászlóra vonatkozó kérdésre kijelentette, hogy a Werder Bremen középpályása lehetőséghez jut majd. Róla kifejtette, még az utánpótlás-válogatottnál ismerte meg és megérdemelte, hogy a Bundesligába szerződjön.

Bernd Storck Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Általában nagyon korán kelek, aztán sportolok, majd pihenek. A mérkőzések során inkább nyugodt vagyok. Tudom, mit kell mondanom, az első perceket látva rögtön tudom, hogy meg lehet-e nyugodni, vagy sem" - válaszolta a szokásait és viselkedését firtató kérdésre Storck, aki elárulta, a második csoporttalálkozó után tartott családi napon őt is meglátogatták hozzátartozói, akik nagyon drukkolnak a magyaroknak.

A szakember az M4 Sport kamerái előtt aztán elmondta, hogy bár kicsinek tűnik a toulouse-i stadion, szerintem nagyszerű hely, jó a fű és biztos benne, hogy nagyszerű hangulatú, jó meccset játszik majd csapata

„Természetesen nagyon örülök a meccsnek, keményen megdolgoztunk ezért. A világ második legjobbjával játszunk, kemények leszünk, és csak nyerhetünk. Meglátjuk, hogy 90 vagy 120 perc alatt mire leszünk képesek. Erősnek és szervezettnek kell lennünk hátul, elöl pedig a helyzeteket ki kell használnunk, mint Portugália ellen tettük” – mondta.

Geráék felszabadultak lehetnek

Gera Zoltán sem foglalkozott különösebben azzal, hogy a portugálok ellen lőtt találatát választották a szurkolók a legszebbnek a csoportkörben.

"Máris volt annál szebb" - utalt a svájci Xherdan Shaqiri ollózós góljára a lengyelek elleni nyolcaddöntőben. "Ráadásul, ha vereséget szenvedünk a portugáloktól, mit sem ért volna. A mi keretünk tele van olyan játékossal, akik távolról jól lőnek. Előny, hogy veszélyesek vagyunk a tizenhatoson kívülről is".

Gera Zoltán Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A ferencvárosi középpályás arról beszélt, hogy sikerült bizonyítaniuk, nem érdemtelenül jutottak idáig, de a legfantasztikusabbnak az otthoni hangulatot nevezte. Egyúttal hozzátette, tudja, már büszkék rájuk a magyar emberek, de azt szeretnék, ha még inkább azok lennének.

"A nyomás rajtuk van, tőlük elvárják a továbbjutást, mi felszabadultak lehetünk, teljesítettük a célt. Lehet, hogy ez lesz az utolsó meccsünk, de mi nem erre készülünk. A lényeg, hogy mindenki hozza ki magából a maximumot. Reméljük, felborítjuk a papírformát" - mondta Gera, aki szerint a sikerek egyik titka, hogy mindenki bátran belemehet a szerelésekbe, mert tudják, hogy a társuk ki segíti őket, ha nem sikerült a labdaszerzés.

A sikerszéria összekovácsoló ereje

"Különleges mérkőzés lesz számomra, mivel nyolc évig Belgiumban éltem, így második otthonomnak tekinthetem. Az élet mindig egy nagy rendező, de örülök, hogy velük kerültünk össze" - mondta Juhász Roland, aki éveken át volt az Anderlecht védője.

A jelenleg a Videotonban futballozó játékos a felkészülésről elárulta, az első két nap az ellenfél feltérképezésével telik, de később már csak a saját játékukra koncentrálnak.

Juhász Roland Forrás: AFP/UEFA

"Nagy erősség, hogy nagyon jó az arány az idősebb és a fiatalabb játékosok között, ez a sikerszéria pedig csak még jobban összekovácsolt minket. Az elért eredmények által még motiváltabbak vagyunk" - mondta Juhász, aki arról is beszélt, immár végérvényesen otthon képzeli el a jövőjét, mert a pályafutásából hátralévő időben a magyar futballt szeretné segíteni.

A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott öt pontjával veretlenül nyerte meg az F csoportot. A nyolcaddöntős mérkőzését pedig vasárnap 21 órától Toulouse-ban játssza Belgiummal, amely néhány hónapja még vezette a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját.