Storck: Még véletlenül sem szeretnék okoskodni, de…

Bernd Storck, foci
LYON, FRANCE - JUNE 22 : Head coach of Hungary Bernd Storck gestures during the UEFA EURO 2016 Group F match between Hungary and Portugal at Stade de Lyon, in Lyon, France on June 22, 2016. Evren Atalay / Anadolu Agency EVREN ATALAY / ANADOLU AGENCY
Vágólapra másolva!
Az Eb-nyolcaddöntőbe jutott magyar fociválogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sport csütörtöki számában adott hosszabb értékelő interjút, amelyben beszélt a felkészülésen elvégzett elképesztő mennyiségű munkáról, amikor leesett az álla Dzsudzsákék láttán. De elárulta azt is, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy felemelkedjen a magyar labdarúgás. 
Vágólapra másolva!

A német szakember elmondta, az edzéseken már az elején látta, hogy nagyon jó játékosai vannak, és olyan mesteri megoldásokat látott tőlük, hogy tudta, nem szabad félniük senkitől. Szerinte kilépett a magyar foci a régmúlt árnyékából.

„Tisztelve a régi nagyokat, mostantól ne csak Puskás Ferencet és Bozsik Józsefet emlegesse mindenki. Új, modern világot élünk, itt vannak nekünk az ifjú hőseink, akikre igenis fel lehet nézni.”

Forrás: Anadolu Agency/Evren Atalay

Storck szerint fontos volt, hogy erős ellenfelekkel játsszon a válogatott az Eb előtt, így le tudták mérni, hogy hol tartanak. „Azokból a meccsekből is rengeteget tanultunk, és sokat léptünk előre. A játékosok már hisznek magukban az ilyen fontos meccsek előtt is, és talán az általam megkövetelt munkában is. Volt olyan nap, hogy háromszor tréningeztünk, hétkor már az edzőteremben voltunk. Dolgoztunk reggel, délben, délután és olykor este is, persze figyelve a szükséges regenerációra.

Egymással versenyeztek, ki a legjobb, ki tud jobban koncentrálni, ki gyorsabb a másiknál. Öröm volt nézni őket. Minden edzést úgy építettünk fel, hogy egyik se hasonlítson a másikra, minden egyes nap új kihívás volt a számukra.”

Fotó: Polyák Attila - Origo

Storck beszélt a fiatalokról is, szerinte sok tehetséges magyar focista van, akikre nagyon oda kell figyelni. „Meg kell adnunk nekik minden lehetőséget, hogy fejlődhessenek. Az akadémiákon olyan munka legyen, ahol a nap végére mindig jobbak és jobbak lesznek. Még véletlenül sem szeretnék okoskodni, de az előrelépéshez, a további fejlődéshez a játékosokat még jobban fel kell készíteni taktikai, technikai téren, hogy élesben sokkal könnyebben alkalmazzák a különböző játékrendszereket.”

Mi lesz Királlyal és Gerával?

Az idősebb játékosokkal, például Király Gáborral és Gera Zoltánnal már érintették a témát, hogy folytatják-e, de még egyikük sem hozta meg a döntést. „Egy-két hét múlva leülünk, addigra meghozzák a döntésüket. Addig sem ülök ölbe tett kézzel, rengeteg a teendő, ezekben a napokban is, nem véletlen, hogy nem utaztam még haza Németországba.”