Ennyit ért az osztrákok veretlen selejtezősikere

Izland - Ausztria uefa 2016 Európa-bajnokság gólöröm
PARIS, FRANCE - JUNE 22: Iceland players celebrate their team's first goal scored by Jon Dadi Bodvarsson of Iceland during the UEFA EURO 2016 Group F match between Iceland and Austria at Stade de France on June 22, 2016 in Paris, France. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Portugália és Magyarország elleni 1-1-es döntetlen után Ausztriát egy 94. percben szerzett góllal 2-1-re verte az izlandi labdarúgó-válogatott, és ezzel kiharcolta a továbbjutást a magyarok F csoportjából.
Vágólapra másolva!

Eredmény, Eb, F csoport, 3. forduló:
Izland – Ausztria 2-1 (1-0) - az élő közvetítés
Párizs, Stade de France, 65 714 néző
v.: Szymon Marciniak (lengyel)
Izland: Halldórsson - Savarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson (Ingason, 87.), Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason - Sigthórsson (Traustason, 80.), Bödvarsson (E. Bjarnason, 71.)
Ausztria: Almer - Dragovic, Prödl (Schöpf, a szünetben), Hinteregger, Fuchs - Ilsanker (Janko, a szünetben), Baumgartlinger - Klein, Alaba, Arnautovic - Sabitzer (Jantscher, 78.)
gól: Bödvarsson (18.), Traustason (94.), illetve Schöpf (60.)
sárga lap: Skúlason (36.), Sigthórsson (51.), Árnason (78.), Halldórsson (83.), illetve Janko (70.)

A Portugália és Magyarország elleni első két mérkőzés után Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitányok leszűrték a tanulságot: Izland futballválogatottja akkor lehet sikeres, ha kicsit több időt fordít a támadásokra is.

A két meccsen két pontot szerző együttes ellen mindkét addigi riválisa elképesztő fölényt tudott kiharcolni a labdabirtoklás terén, a két szerzett gól ennek fényében egész jó eredménynek számított.

Nagy az izlandi öröm Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Paul Gilham

Ausztria ellen fontos mérkőzést következett, hiszen a továbbjutás volt a tét. Ausztria csak egy győzelemmel, Izland pedig már döntetlennel is nyolcaddöntőbe jutott volna. A felek korábban háromszor meccseltek egymással: két döntetlen mellett egy 1989-es világbajnoki selejtezőn Ausztriában a hazaiak 2-1-re nyertek.

Félórás nyomás

Az izlandiak megfogadták a kapitányi intelmeket, és az első félórában irányításuk alá vonták a mérkőzést. A 2. percben máris egy nagy izlandi helyzet maradt ki, Gudmundsson lökete a léc és a jobb kapufa találkozásánál csattant.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Mason

A 11. percben Halldórsson kapus hozott szívrohamot Izland lakosságának helyszínen lévő tizedére, addig várt, amíg Arnautovic az ötösön elvette tőle a labdát, de elcsúszott.

A 18. percben egy nagy bedobást és egy lefejelt labdát követően Bödvarsson került helyzetbe és nem hibázott (1-0).

Az osztrákok a 29. percben lőttek először kapura - Arnautovic lövését védte Halldórsson -, ezzel azonban mintegy varázsütésre feltámadt a vesztes helyzetben lévő együttes. A 36. percben ráadásul Ausztria büntetőhöz jutott, de Dragovic a jobb kapufát találta el.

Csak egyenlítésre futotta

Az utolsó negyedóra 70 százalék feletti labdabirtoklása optimizmussal töltötte el az osztrák kapitányt, aki a szünetben egy támadó középpályást, Alessandro Schöpföt, illetve egy csatárt, Marc Jankót is pályára küldött.

És a húzás bejött, a 60. percben éppen Schöpf egy szép cselsorozat végén kilőtte a bal sarkot (1-1).

Felélénkültek az osztrákok, hiszen egy gólra kerültek a győzelemtől és a továbbjutástól, és ha Schöpf kicsit pontosabb, akkor a 72. percben át vehették volna a vezetést.

Bödvarsson gólöröme Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Mason

Alabáék a hajrában hiába szorították be az ellenfelet a kapu elé, Izland jól védekezett, és a 94. percben egy kontratámadás során Traustason révén megszerezte a győztes gólt (2-1).

Magyarország csoportelső lett 5 ponttal, Izland csoportmásodikként jutott tovább Portugália előtt, Ausztria pedig a veretlenül megvívott Eb-selejtezők után simán kiesett.