A franciák küldtek egy félidőnyi hadüzenetet

Franciaország-Írország euro 2016 foci eb GÓL 2-1
LYON, FRANCE - JUNE 26: Antoine Griezmann of France celebrates scoring his team's first goal during the UEFA EURO 2016 round of 16 match between France and Republic of Ireland at Stade des Lumieres on June 26, 2016 in Lyon, France. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Katasztrofálisan indult az írek elleni nyolcaddöntő a franciák számára, aztán Griezmann vezérletével a második félidőben megfordították a meccset. Jól is játszottak, egyértelmű, hogy nem csak megszokásból kell számolni velük.
Vágólapra másolva!

Franciaország-Írország 2-1 (0-1)az élő közvetítés
Lyon, Stade de Lyon, 56 279 néző. V.: Nicola Rizzoli (olasz)
Franciaország: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba, Kanté (Coman, a szünetben, Sissoko, 93.), Matuidi - Griezmann, Giroud (Gignac, 73.), Payet
Írország: Randolph - Coleman, Keogh, Duffy, Ward - Brady, McCarthy (Hoolahan, 71.), Hendrick, McClean (O'Shea, 68.) - Long, Murphy (Walters, 65.)
gól: Griezmann (57., 61.), ill. Brady (2., 11-esből)
piros lap: Duffy (66.)
sárga lap: Kanté (27.), Rami (44.), ill. Coleman (25.), Hendrick (41.), Long (72.)

"Ki fog hullani a hajam az Európa-bajnokság miatti stressztől" – mondta valamikor a torna alatt Adil Rami, a franciák védője arról, hogy mekkora a nyomás a hazai környezetben rendezett világeseményeket általában megnyerő francia válogatotton.

Jól kezdődik

A keretbe csak Raphael Varane sérülése miatt bekerülő, aztán stabil kezdővé avanzsáló Rami meglátása tökéletesen visszaköszönt a francia csapat meccskezdésén: egy elcsúszó védő, egy fölösleges szabálytalanság, és a jogos büntetőből Írország máris megszerezte a vezetést.

Erre talán ők sem számítottak Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Laurence Griffiths


Kevés csapat ellen lehet rosszabb küzdeni az egyenlítésért, cserébe a franciáknak legalább sietniük nem kellett, volt hátra 87 percük.

Azonnal beindult a francia gépezet, a franciák eddigi legjobbja, Payet megkínálta Randolphot egy középre süvítő szabadrúgással, aztán Griezmann csúsztatott az ír kapus kezébe.

Az írek becsületére legyen mondva,

a borítékolható bunkerfoci mellett maradt némi erejük a támadásra is.

Llorisnak nagy vetődéssel kellett mentenie Murophy hosszú sarok felé kanalazott labdáját, és időnként a mezőnyben is egészen jól adogattak. A labdabirtoklás aránya sem volt megalázó, a franciáknál kevesebb mint 60 százalékban volt a labda.

Paul Pogba csinált egy butaságot az elején, de nem focizott rosszul Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Federico Gambarini


Arra azért nagyon nagy szüksége volt az ír válogatottnak az előnye tartásához, hogy Randolph észnél legyen. Pogba madjnem 30 méterről rácsavart szabadrúgását kellett kiütnie a bal felső sarok elől, és Griezmannak is volt egy egészséges lövése még a szünet előtt.

Az első félidőben így maradt az ír vezetés, és mivel a francia támadójáték eléggé akadozott, tulajdonképpen megérdemelten.

A második félidő egy hatalmas ír helyzettel indult – McClean beadását az ötösre berobbanó Long elől ütötte ki az utolsó pillanatban –, de a zöldek lendülete nem tartott sokáig. Matuidi bombája jelezte, hogy mi fog következni, ezt még egyébként Randolph szépen védte.

Ekkor jött Griezmann.

Az Atlético Madrid támadója az 58. percben Sagna beadását fejelte Randolph kapujába, három perccel később meg kihasználta, hogy az ír védők rosszul helyezkednek, és a bal alsó sarokba lőtt.

Ez volt az első Griezmann-gól Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Laurence Griffiths/Remote


A széteső ír válogatottnak végleg befellegzett a 66. percben. A középen egyedül kilépő Griezmann lábára Duffy hátulról rácsúszott. Szerencséjére még a tizenhatos vonala előtt, így tizenegyes nem lett belőle, csak egy azonnali piros lap.

Lehetett volna több is

Emberelőnyben a szünet óta egyébként is remekül játszó francia csapat szétszedrte az ír védelmet. Griezmann, Coman is szerezhetett volna még gólt, sőt Gignac egymaga vagy hármat. Valamiért nem nagyon forszírozták a franciák, hogy nagyobb legyen a különbség, a hajrában akadt olyan szituáció, amikor hárman vitték két védőre, de inkább visszafordultak a labdát tartani.

Az utolsó fél órából már azt is tudjuk, hogy a franciák, Rami hajhullása ide vagy oda, igenis bírják a nyomást akkor is, amikor hátrányban vannak. Ha kicsit komolyabban veszik a befejezéseket, nem csak elviekben lesznek favoritok.