Pofára estek az angolok az izlandi jégen

Anglia – Izland, UEFA Euro 2016, labdarúgás, Európa-bajnokság, foci,England v Iceland
Iceland's midfielder Aron Gunnarsson (R) and England's forward Wayne Rooney vie for the ball during Euro 2016 round of 16 football match between England and Iceland at the Allianz Riviera stadium in Nice on June 27, 2016. / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vágólapra másolva!
A magyarok csoportjából másodikként továbbjutott Izland meglepetésre 2-1-re legyőzte a gyenge napot kifogó Angliát, amely már a negyedik percben vezetést szerzett. Ezzel kialakult a legjobb nyolc mezőnye az Eb-n.
Vágólapra másolva!

Eredmény, nyolcaddöntő:
Izland-Anglia 2-1 (2-1)
Nizza, Stade de Nice, 33 901 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
Izland: Halldórsson - Saevarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Skúlason - G. Sigurdsson, A. Gunnarsson - Gudmundsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (E. Bjarnason, 77.), Bödvarsson (Traustason, 88.)
Anglia: Hart - Walker, G. Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier (Wilshere, a szünetben), Rooney (Rashford, 87.) - Sturridge, Kane, Sterling (Sterling, 60.)
gólszerzők: R. Sigurdsson (6.), Sigthórsson (18.), illetve Rooney (4., 11-esből),
sárga lap: G. Sigurdsson (38.), A. Gunnarsson (65.) illetve Sturridge (47.)

Az utolsó nyolcaddöntő papíron angol sikert jósolt a története első Európa-bajnokságán szereplő Izland ellen, és a negyedik percben ez bebizonyosodni is látszott. Sterlinget ugyanis a 16-oson belül elkaszálta Halldórsson, a büntetőhöz pedig Rooney állt oda. Ahogy általában szokta, most is a jobb alsót vette célba, érezte is a kapus, de nem ért le. Ez volt az angol csapatkapitány első gólja az Eb-n. (1-0)

Az izlandiak azonban nem sokat vártak a válasszal, kettő perccel később egy szokásos izlandi nagy bedobást középen megcsúsztattak, az előre húzódó védő, Sigurdsson pedig közelről a kapuba passzolta. (1-1)

Nem sokkal később jött az újabb angol hidegzuhany, egy szép izlandi passzolgatás végén Sigthórsson nem túl erős és pontos lövésébe Hart csak beleérni tudott, de védeni már nem tudta. (1-2)

Viccelődtek is Harton a Twitteren:

Izlandnak egyébként ez volt a 11. kaput eltaláló lövéséből a hatodik gólja az Eb-n, sőt, az utolsó hat kaput eltaláló lövésből öt gól lett, amely egészen kiváló helyzetkihasználást mutat. Az angolok ezzel szemben hiába próbálkoztak a saját játékát, tehát a bertömörülést játszó Izland ellen, nem sikerült a szünetig egyenlíteni.

A második félidőben is hasonló volt a játék képe, az angolok támadtak, Roy Hodgson behozta a Premier League gólkirálya, Harry Kane mellé a góllövőlista második helyezettjét, Jamie Vardyt és az angolok csodatinijét, Marcus Rashfordot is. Utóbbi Rooney helyére állt be, aki a gólját leszámítva pocsékul játszott.

Rooneynak nem ment a játék Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Az angolok azonban nem tudtak komoly helyzetet kialakítani, sőt, még az izlandiaknak volt például ilyen helyzetük:

Izland 2-1-re nyert, és jutott be története során először az Eb negyeddöntőjébe. A meccs után lemondott Roy Hodgson az angolok szövertségi kapitnya.

Az angol válogatott utoljára 2007-ben kapott ki Eb-n vagy Eb-selejtezőn, a legutóbbi 10 nagy tornáján azonban csak kétszer tudott továbbjutni az első egyenes kieséses párharcban (Dánia ellen a 2002-es vébén és Ecuador ellen a 2006-os vébén).

Ezzel kialakult a legjobb nyolc mezőnye az Eb-n, az izlandiak vasárnap a házigazda franciákkal játszanak, míg a többi negyeddöntőben Lengyelország-Portugália (június 30., csütörtök, 21.00), Wales-Belgium (július 1., péntek, 21.00) és Németország-Olaszország (július 2., szombat) párharcok lesznek.