Vészjósló döntetlen a két korábbi világbajnok meccsén

Vágólapra másolva!
Múltjukhoz méltatlan teljesítménnyel nyitottak a világbajnokok, Uruguay és Franciaország hiába gyűrte egymást, 0-0 lett a vége. A 2002-es vb-csoportmeccsükön ugyanez a végeredmény született, akkor egyikük sem jutott tovább a csoportból. Értékelje a játékosokat a cikk végén!
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, A csoport, első forduló:
Uruguay - Franciaország 0-0
Fokváros, Green Point Stadion, 62 ezer néző
v.: Nisimura (japán)
Uruguay: Muslera - Victorino, Lugano, Godín - M. Pereira, Pérez (Eguren 88.), Ríos, Á. Pereira - González (Lodeiro, 63.)- Forlán, Suárez (Abreu, 74.)
Franciaország: Lloris - Sagna, Abidal, Gallas, Evra - Toulalan, Diaby - Govou (Gignac, 85.), Gourcuff (Malouda, 75.), Ribéry - Anelka (Henry, 72.)
sárga lap: Victorino (59.), Lodeiro (64.) Lugano (93.) ill. Evra (12.), Ribéry (19.), Toulalan (68.)
piros lap: Lodeiro (81.)

Két korábbi világbajnok csapott össze egymással a dél-afrikai labdarúgó-vb második mérkőzésén, péntek este a fokvárosi Green Point Stadionban. A kétszeres világbajnok Uruguay többek szerint is a torna meglepetéscsapa lehet, elsősorban a klubcsapataikban rendkívül gólerős Diego Forlán-Luis Suárez csatárduó miatt. A jóval erősebb kerettel rendelkező, 1998-ban világbajnok franciákat viszont senki sem sorolja az esélyesek közé, leginkább a hozzá nem értés címkéjével szoros kapcsolatot ápoló Raymond Domenech szövetségi kapitány miatt.

A francia kezdőcsapatból kisebb meglepetésre kimaradt Thierry Henry, nagyobbra Florent Malouda is, a mindössze ötszörös válogatott Abou Diaby viszont ott volt a kezdők között. Az első félidőben úgy tűnt, az előzetes várakozások félúton találkoztak a tényleges erőviszonyokkal: bár a franciák korántsem voltak meggyőzőek, csak az első játékrészben többet nyújtottak, mint az egész 2008-as Európa-bajnokságon, és az uruguayiaknak is voltak tetszetős ellentámadásaik.

Ezúttal Henry reklamált kezezést

A meccs első nagy helyzetét Sidney Govou hagyta ki, aki Ribéry remek beadásába tette bele rosszul a lábát a hetedik percben. Az uruguayiak első kecsegtető lehetősége Forlánhoz fűződik, aki a 17. percben tornáztatta meg Hugo Llorist. Az első félidő legszebb jelenetét a Yoann Gourcouff és Fernando Muslera mutatta be: előbbi remek szabadrúgását szép vetődéssel védte az uruguayi kapus. Az első játékrész második felében a franciák fokozatosan vették át az irányítást, de nagyon hiányzott egy olyan vezér a játékukból, aki az elmúlt évtizedekben - Platini, Deschamps vagy Zidane személyében - a javukra tudta billenteni egy meccseket.

A második félidőben nem sokat változott a játék képe, a franciák uralták a játékot, de támadásaik nélkülözték a kreativitást, ellenben hemzsegtek a technikai hibáktól. Az 59. percben az uruguayiak egy meglepőt húztak repertoárjukból: Diego Lugano saját térfelének közepéről vette célba Lloris kapuját, de a francia lehúzta a jól eltalált lövést. Domenech cserékkel igyekezett felpörgetni csapatát, Henryt és Maloudát is behozta, de ez sem változtatott érdemben a mérkőzés színvonalán, sőt, mintha a csapatok egyre inkább beletörődtek volna gólképtelenségükbe.

Forrás: AFP
Nem bírtak egymással az uruguayiak és a franciák

Az első nap képekben

A cseréknél nagyobb hullámokat kavart, hogy a korábban beállt, "uruguayi Messinek" becézett Nicolás Lodeiro nagyon csúnyán beleszállt Sagnába, emiatt második sárgáját is megkapva ő lett a világbajnokság első kiállított játékosa. Az utolsó tíz percben tehát 10 ember ellen támadhatott a francia csapat, de csak egy 11-es gyanús szituációig sikerült eljutniuk: Henry rosszul eltalált lövése pattant az egyik uruguayi védő csuklójára, de a játékvezető sípja ezúttal is néma maradt, akárcsak Herny kezezésénél az írek elleni pótselejtezőn. A találkozó ugyanúgy gólnélküli döntetlennel ért véget, mint a két csapat 2002-es vb-csoportmeccse, amikor mindkét csapat Dánia és Szenegál mögött végzett, és kiesett.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!