Magukat kinyíró szerbek és Bibliában megírt Ghána-siker - helyszíni vb-riport

Vágólapra másolva!
Megszületett a vébé első afrikai győzelme, Ghána egy közepesen rossz meccsen egy tizenegyessel verte Szerbiát, és ezzel helyzetbe hozta magát a vébé egyik leggyilkosabb csoportjában. A ghánai drukkerek valóságos eufóriába kerültek a győzelem után, és nem tudják elképzelni, hogy csapatukon kívül bárki más nyerje meg a vébét, a szerbek viszont apátiába zuhanva konstatálták, még mindig nem tudják legyőzni saját magukat.
Vágólapra másolva!

Az szinte előre borítékolható volt, hogy döntetlen nem lesz, Ghána ugyanis nem tud ikszelni, a korábbi négy vb-meccsén kétszer nyert, kétszer kikapott, és arra is számítani lehetett, hogy nem kell gólzáportól tartani, mivel az afrikaiak utóbbi tíz találkozójukon egyszer sem kényszerítették egynél többször középkezdéshez ellenfelüket.

Az egyetlen aprócska gól megfelel a mostani vébén tapasztalt tendenciának, a lelátón mellettem ülő arab kolléga meg is jegyezte, hogy igazán elkezdhetnének lassan focizni a csapatok, mert a színvonal egyelőre finoman szólva sem parádés.

A meccsekkel ellentétben a hangulattal nincs gond, és ha a találkozó előtt azt írtuk, hogy kevés volt Pretoriában a ghánai szurkoló, akkor ezúton eszközöljük a javítást, a lefújás utáni forgatagban ugyanis meggyőződtünk a piros-sárga-zöld színekben pompázó massza nagyságáról.

Még a stadionon belül belebotlottunk egy igen lelkes ghánaiba, akinek már a neve is figyelemre méltó, viszonylag kevés afrikait ismerünk ugyanis, akinek Barnabas az egyik keresztneve. Emberünk teljes neve Lartey Barnabas Mensah, civilben tanár, most azonban nem fogta vissza magát, és olyan hévvel magyarázott Ghána nagyságáról, mintha csapatát máris a vb-trófeával látná maga előtt.

"Ghána tele van jó játékosokkal, nem lepett meg, hogy megvertük a szerbeket. Nincs például itt Essien, mégis milyen erősek vagyunk. Ha ő itt lenne, tutira mi nyernénk a vébét, de azt mondom neked, nélküle is képesek vagyunk erre. Ez a vébé Afrikáról szól majd, mind a hat csapat ott lesz a 16 között, sőt, ezek közül kettő a döntőig is eljut majd. Láttad mi történt a tizenegyes előtt? Senki sem értette, miért ütött bele a szerb a labdába, de én tudom: azért, mert az angyalok is velünk vannak. Ilyen támogatással nem lehet minket megállítani" - mondja Barnabas, a névtelenségbe burkolózó barátja pedig a kezében lévő Bibliára mutogat veszettül, és bizonygatja, a szentírásban is benne van, hogy Ghána lesz a világbajnok.

Pár méterre a nem éppen pesszimista duótól szerb drukkerek diskurálnak, őket is megkérdezzük a meccsről, a vérszegény teljesítmény miatt érthetően szomorkásan mondanak véleményt. "Nem tudom, mi volt ma a csapattal, de ez gyászos produkció volt. Ghána sem tűnt túl jónak, de ilyenek vagyunk mi szerbek, mindig kinyírjuk saját magunkat" - utal a 40-es éveiben járó nő a kiállításra és a tizenegyesre.

Honfitársa nem a csapatot sokkal inkább a bírót okolta, szerinte egyszerűen kirabolta őket a spori az ítéleteivel. A barátaival érkező Darko főleg azon értetlenkedett, miért keltette fáradt és ijedt csapat benyomását a szerb válogatott. "Egyszerűen ilyen a mentalitásunk, ha tét van, nem tudunk jól játszani, a selejtezőben ugyanez a csapat teljesen más arcát mutatta".

A ghánaiak mindeközben fújták a vuvuzelát, ropták a táncot, mindenkivel fotózkodtak, áradt belőlük a jókedv, és amikor megállítottuk őket pár mondat erejéig, egymást túlharsogva fényezték csapatukat. "Ez a siker erőt ad az összes afrikai csapatnak, felbátorítja őket, hogy higgyenek magukban" - magyarázta egy 20 év körüli, alacsony srác. A mellette álló lány az ujjaival mutatta, hogy akár 5-0-ra is nyerhettek volna, de a szűk sikernek is örült, mert innentől kezdve a csapat szerinte fénysebességgel száguld majd minimum az elődöntőig.

Forrás: [origo]

Lartey Barnabas Mensah (j.) szerint Ghána képes vb-t nyerni

"Történelmet akarunk írni, megvalósítani az afrikai álmot. Szerintem legalább három csapat a kontinensről ott lesz a 16 között, és közülük egy meg sem áll a döntőig" - magyarázta a Roger nevű drukker nagy vehemenciával, aki Essien miatt sem siránkozott, mivel szerinte a sérült középpályás szelleme a csapattal van.

Alex és Vlad Dél-Afrikában élő szerbek, előbbi a használhatatlan Zigicet szidta, utóbbi pedig furcsállta mind a kiállítást, mind a tizenegyest, de nem akarta erre fogni a vereséget, mivel szerinte az döntött, hogy Pantelicék nem éltek a meglévő lehetőségekkel. A szerbek habitusát ismerve akár fura is lehet, hogy mindössze egyetlen, meglehetősen ittas tag viselte nehezen a vereséget, a többiek által elrángatott drukker fröcsögve üvöltött a ghánai túlerő felé, amely azonban tudomást sem vett róla, ez a nap a saját hőseikről szólt, akik eggyel magasabb fokozatba kapcsolták az amúgy is tomboló afrikai futballőrületet.