Klose és Podolski meccset nyert a szerbeknek

Vágólapra másolva!
A vb eddigi legdurvább meccsén Szerbia 1-0 ra legyőzte az emberhátrányban is hősiesen küzdő, ám betalálni tizenegyesből is képtelen németeket a dél-afrikai világbajnokság B csoportjában.  
Vágólapra másolva!

D csoport, 2. forduló:
Szerbia - Németország 1-0 (1-0)
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 38 294 néző
vezette: Undiano (spanyol)
Szerbia: Stojkovic - Ivanovic, Vidic, Subotic, Kolarov - Krasic, Stankovic, Kuzmanovic (Petrovic, 75.), Jovanovic (Lazovic, 77.) - Ninkovic (Kacar, 70.), Zigic
Németország: Neuer - Lahm, Mertesacker, Friedrich, Badstuber (Gomez, 77.) - Khedira, Schweinsteiger - Müller (Marin, 70.), Özil (Cacau, 70.), Podolski - Klose
gól: Jovanovic (38.)
sárga lap: Ivanovic (18.), Kolarov (19.), Vidic (60.), Subotic (56.) illetve Klose (12., 37.), Khedira (22.), Lahm (32.), Schweinsteiger (73.)
kiállítva: Klose (Németország, 37.)

A sok szürke meccs között az ausztrál öregfiúkat az első fordulóban 4-0-ra lelépő német válogatott valósággal elkápráztatta a világot, nem beszélve a sajátjaikról. A Bild máris tíz okot is talált rá, hogy miért Schweinsteigerék nyerik majd a tornát, még a német futball Molnár Gál Pétere, Franz Beckenbauer is elismerőn szólt a csapatról, és inkább az angolok felé lőtte ki mérgezett nyilait.

Az ellenfél viszont ezúttal nem Ausztrália, hanem a Ghána elleni ostoba vereség miatt sarokba szorított szerb válogatott volt, amely bár tartott a Löw-csapat erejétől, nem volt más választása, mint hogy nekimenjen a Jovanovicot gépekre emlékeztető németeknek. Erre számított a németek szövetségi kapitánya is, aki Szerbiát előzetesen egy megsebzett bokszolóhoz hasonlította, aki alig várja, hogy visszaüthessen.

Az első igazán harcias mozdulatot mégis Podolski mutatta be a az 5. percben, amikor is hátulról a labdát fedező Stojkovic lábai közé térdelt. Az ausztrál meccs legjobbjának választott német csatár két perc múlva újra lendítette a lábát, és nem sokkal tüzelt a jobb kapufa mellé.

A németek kezdetben határozottan fölényben játszottak, Lahm jobb oldali felfutásaival könnyedén vitték át a labdát a középpályán. Tíz perc elteltével aztán már a szerbek is kezdtek feltünedezni a német kapu előtt, helyzetekről azonban túlzás lett volna beszélni. Annál több volt a kemény belépő, miként egy klasszikus felnőttfilmben az overallos szerelő, elkerülhetetlenül érkezett is az első sárga lap a 12. percben, amelyet aztán négy másik is követett gyors egymásutánban (a végéig összesen kilencet osztott ki Undiano játékvezető).

Tetszetős játékelemként talán csak Kolarov jó kis szabadrúgása ékelődött be a sok könyvelés közé, a 37. percben viszont a bíró ismét a zsebéhez nyúlt, és második sárgával leküldte a pályáról a bevadult Klosét.

Több se kellett a szerbeknek, azonnal rávetették magukat a megzavarodott ellenfélre, és másfél percen belül gólra váltották az emberelőnyt: Krasic jobb oldali beadását Zigic középre felejte, ahol Ivanovic átvette, és félfordulatból a hálóba küldte a labdát.

Forrás: AFP

A németek nem roskadtak össze, sőt még a szünet előtt kis híján egyenlítettek, Khedira döngette meg a keresztlécet, a kipattanót pedig némi kavarodás után Müller ollózta kapura, a védők a gólvonalról vágták ki a labdát.

A fordulás után folytatódott a német offenzíva, ám egy rossz beadást egy rossz ívelés követte, amikor pedig Lahm pontosan passzolt, Vidic csúszott be tanári módon.

Pár perc múlva viszont éppen a ManUnited védője maradt le Podolskiról, ám szerencséjére a kölni támadó akkor sem tudott volna ezen a napon gólt szerezni, ha az élete múlt volna rajta, két ziccerből sem sikerült eltalálnia a kaput.

Forrás: AFP

A németek azonban kisvártatva még nagyobb sanszhoz jutottak, a szerbek ugyanis az első meccsükhöz hasonlóan ezúttal is megajándékozták ellenfelüket egy tizenegyessel. Egy hosszan beívelt labda veszélytelenül szállt volna el a szerb ötös előtt, ám Vidicnek mintha az elméje bomlott volna meg, egy indokolatlan balettmozdulattal kézzel belepaskolt a labdába.

Az ostobaságra meggondolatlansággal válaszoltak a németek, hiszen éppen Podolskit jelölték ki ítéletvégrehajtónak, aki az addigi teljesítményének megfelelően bűnrosszul lőtte el a büntetőt, így Stojkovic védeni tudott, játékostársai pedig majd leszakították a fejét örömükben.

Forrás: AFP

Nem véletlenül hasonlították őket gépekhez, nyomtak tovább a németek, Löw az emberhátrány ellenére is csatárt (Gomez) hozott be védő (Badstüber) helyett, de a szerb kontrák veszélyesebbek voltak, Jovetic és Zigic is a kapufát találta el, majd Kacar lőtt tiszta helyzetből kevéssel fölé.

A végére a németek teljesen elkészültek az erejükkel, és bár ettől sem álltak le, helyzetbe kerülni nem tudtak. Szerbia így megnyerte a mérkőzést, és pontszámban utolérte a németeket.