A lyukas kezű japán kapus miatt nyert Hollandia

Vágólapra másolva!
A holland válogatott sokkal többet birtokolta a labdát Japán ellen, ám egyáltalán nem játszott jobban, mint az ázsiai csapat, mégis nyert, mivel Sneijder nagy lövésénél Kavasima nem tudta megfogni a labdát. Az európai sztárcsapatok eddig leszerepeltek a vb-n, az egyetlen kivételt - így, hogy megnyerte ezt a meccset - az Argentínához hasonlóan hatpontos Hollandia jelenti.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, E csoport, 2. forduló:
Hollandia - Japán 1-0 (0-0)
Durban, Moses Mabhida-stadion, 62 010 néző
v.: Hector Baldassi (argentin)
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Kuyt, Sneijder (Afellay, 83.), Van der Vaart (Elia, 72.) - Van Persie (Huntelaar, 88.).
Japán: Kavasima - Abe, Nakazava, Tulio, Komano - Nagatomo, Okubo (Tamada, 77.), Endo, Haszebe (Okazaki, 77.), Matszuji (Nakamura S., 64.) - Honda.
gól: Sneijder (53.)
sárga lap: Van der Wiel (36.)

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság eddigi meccsein csúfosan szerepeltek az európai sztárválogatottak. Az angoloknak két meccs után kettő, a franciáknak egy pontjuk van, s a németek először legyőzték ugyan 4-0-ra Ausztráliát, ám utána kikaptak 1-0-ra a szerbektől.

A sor folytatható, hiszen a címvédő olaszok csak ikszeltek Paraguayjal, ám náluk is rosszabbul kezdtek az Eb-aranyérmes spanyolok, akiket Svájc legyőzött 1-0-ra. A fentiek tükrében szinte megtippelhetetlen volt, hogy az első körben Dánia ellen viszonylag simán, 2-0-ra nyerő hollandok mire lesznek képesek a masszív, és a második kör előtt szintén hárompontos, Kamerun-verő Japán ellen.

Nagy kérdés volt, vajon lesz-e két forduló után hatpontos európai csapat (egyedül csak Argentínának sikerült eddig mindkét meccsét megnyernie).

A hollandok jó formában érkeztek a vb-re, Erwin Koeman magyar válogatottját legalábbis játszi könnyedséggel verték 6-1-re. Sovány, de mégiscsak vigasz lenne a magyar drukkerek számára, ha a hollandok megnyernék a vébét, a legjobbtól talán nem szégyen ennyire kikapni. Picit hasonlít a helyzet az 1997-esre, akkor a jugoszlávok Csank János válogatottját 12-1-re verték a pótselejtező két meccsén, ami után sok magyar arra számított, hogy Mihatovicék hengerelni fognak a vb-n, mondván, hogy milyen jó formában vannak. Erről azonban szó sem volt, az 1998-as vb csoportköréből a németek mögött továbbjutottak ugyan a jugók, ám utána Hollandia a végállomást jelentette számukra a nyolcaddöntőben.

A hollandoknál volt a labda, de nem tudtak mit kezdeni vele

Szokatlan volt a mérkőzés első félideje, a labda szinte végig a hollandoknál volt (a játékidő 75,7 százalékában), ám a japánok ellek ellenére sem játszottak alárendelt szerepelt.

Voltak holland helyzetek, de Japán minden támadást visszavert. Sneijder 20-ról fölé lőtt szabadrúgásból, Kuyt ollózása elakadt a védőkben, ennél sokkal többet nem lehet kiemelni az első félidő narancssárga helyzeteiből. A japánok roppant szervezetten játszottak, a párharcok valamivel több mint felét (53 százalékát) megnyerték, és meglepetésnek hat az adat, de a szigorú tekintetű Okada Takesi kapitány játékosai ötször lőttek kapura, Bert Van Marwijk legényei pedig csak háromszor. A legszebb Macui lövése volt, aki felpörgetette magának a labdát, majd kapásból ráfordult, igaz, nem találta el a kaput.

Forrás: AFP
Jól védekeztek a japánok

A holland sztárok - ugyanúgy, mint az angolok világklasszisai pénteken - halványabbak voltak a vártnál, a Van der Vaart, Sneijder, Kuyt hármasból hiányzott az átütőerő, Van Persie pedig egyedüli csatárként játszott, de nem a pengés megoldásaival, hanem durva, már-már alattomos szabálytalanságaival keltett feltűnést (volt, hogy úgy rúgta meg az ellenfelét, hogy a labda már nem volt ott, a stoplisa viszont ott maradt).

Sneijder bombája nem volt védhetetlen, mégis eldöntötte a meccset

A második félidőben aztán mégis csak az említett sztárok egyike, a BL-győztes Sneijder döntötte el a mérkőzést, bár egy óriási "köszönöm!"-mel tartozik a japán kapusnak, Kavasimának, aki a középpályás távoli lövésénél nagyot lepkézett.

A japánok nem keseredtek el a bekapott gólt követően, sőt, fölénybe kerültek. Okubo 20 méterről lőtt (Stekelenburg védett), Abe csúsztatott, de a labda lelassult, Okuba távolról mellé tekert, Honda elől pedig Wan der Wielnek kellett mentenie.

Forrás: AFP
Kavasima ezt bizony elnézte

A 90. perc előtt ismét a hollandok voltak jobbak, főképp Dzsudzsák Balázs csapattársa, a csereként beállt Ibrahim Afellay, aki két nagy helyzetet is elpuskázott (a védők, illetve a kapus üggyel-bajjal hárítottak). A rendes játékidő lejárta után viszont - négy percet ráhúzott az argentin bíró - csak Japán támadott, Okazaki nyolcméteres lövése épphogy fölé szállt.

Hollandia így a vb-csapatok közül ugyanúgy hatpontos, mint Argentína, s bár Higuaínék eddig meggyőzőbbek voltak, az egy hónapos vb-n ilyen hamar ebből még nem lehet végleges következtetést levonni.

Ha a dán-kamerun meccs döntetlen lesz, akkor a hollandok első csapatként jutnak be a legjobb 16 közé.

"Mindenki tudta, hogy a japánok nem rosszak, és ezért türelmesnek kell lennünk. Természetesen két meccsen szerzett hat pontunkkal, kapott gól nélkül nem lehetünk elégedetlenek. Ha tudjuk tartani ezt a magabiztosságot, és hiszünk abban, hogy nyerhetünk, akkor messzire juthatunk" - nyilatkozta a meccs után Bert van Marwijk, a hollandok szövetségi kapitánya.

"Nemcsak a védekezésre koncentráltunk, bár arra számítottunk, hogy az idő előrehaladtával a hollandok egyre türelmetlenebbek lesznek. A védekezés azonban önmagában nem elég, így azt mondtam a játékosaimnak, hogy ha nálunk van a labda, legyenek agresszívek és bátrak" - értékelt Okada Takesi, a japánok trénere.

Osztályozza a mérkőzés játékosait!