Nincs vér Domenech pucájában - francia lapvélemények

Vágólapra másolva!
A francia válogatott hétvégi viselkedése a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon egy mélyre süllyedt ország szimbóluma, és a pénz mindenható hatalmának veszélyeire figyelmeztet - vélte hétfőn több francia politikus és szakszervezeti vezető.
Vágólapra másolva!

A legkíméletlenebb azonban a francia sajtó, amely a politikusokhoz hasonlóan elsősorban nem a szövetségi kapitánnyal, Raymond Domenech-kel trágár módon beszélt Nicolas Anelkát, hanem a csatár hazaküldését követő pszichodrámát tartja elfogadhatatlannak: azt, hogy a kizárás ellen tiltakozásul a játékosok vasárnap nem voltak hajlandók edzeni. Szinte valamennyi napilap címlapján foglalkozott az üggyel.

A L'Equipe című sportlap szerint a lázadás és a megalázás csúcspontja az volt, amikor a csapatkapitány Patrice Evra és Robert Duverne erőnléti edző majdnem összeverekedett a kamerák előtt, majd a sztrájkolók közleményüket magával Domenech-kel olvastatták fel a sajtónak.

"Evra végleg bebizonyította, hogy a csapatkapitányi tisztséget összekeveri a bandavezérséggel. Domenech pedig az utolsó alkalmat hagyta ki arra, hogy egy kis bátorságról tegyen tanúbizonyságot és megmutassa, hogy van vér a pucájában" - írta Fabrice Jouhaud szerkesztőségi írásában. A sportlap szerint a távozó futballisták autóbuszán olvasható "Együtt egy kék álom felé" felirat különösen ironikusan hatott.

A Le Figaro arra emlékeztetett, hogy nem először büntettek kizárással francia labdarúgót azért, mert sértegette a szakvezetőt. Amikor például Eric Cantona szarzsáknak nevezte Henri Michelt, hat hónapra eltiltották a játéktól.

A Libération szerint a francia futball válsága a korra jellemző cinizmus szimbóluma. "A kommunikátorok elhitetik velünk, hogy a játékosok a kollektív értékeket hordozzák magukban. Valójában azonban csak egy olyan sport csillogó-villogó brókerei, amely már egy jó ideje hitelét vesztette Franciaországban" - írta a baloldali lap.

A La Charente Libre című regionális újság szerint a Kékek szereplése a hatalmas pénzeket keresők túldimenzionált egójáról szól, valamint egy olyan vulgáris viselkedésről, amely a sportélet, a politika és a média minden területére jellemző. Az a Nicolas Sarkozy államfő nevezte elfogadhatatlannak Anelka szavait, aki két évvel ezelőtt maga is lebarmozta egy választóját a mezőgazdasági kiállításon, mert az nem fogadta a kézfogását - emlékeztetett a lap.

Jacques Attali elnöki tanácsadó a Slate.fr hírportálon megjelent "A Kékek vereségét kívánom" című írásában úgy fogalmazott, hogy "ennek a sok középszerűnek a kiesése végre vészjelzőként szolgálna" az országnak. Attali emlékeztetett Thierry Henry "szégyenletes kezezésére" is, és arra, ahogy Zinedine Zidane lefejelte Materazzit a 2006-os világbajnoki döntőben.

Hasonlóan vélekedett Alain Finkielkraut filozófus a France Inter közszolgálati rádióban. Szerinte a "külvárosi szellem" uralkodott el a csapaton, amikor egy a szakvezetővel "anyázó" társukat sztrájkkal védték meg a játékosok, s ezért valamennyiüket azonnal ki kellene zárni a válogatottból.

Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke szerint a válogatott "hajótörése" Franciaország és egy olyan társadalmi berendezkedés válságáról is szól, amely a mindennél erősebb pénzt önmagában értékké emelte. "A nevetségességbe hajló hajótörést szenvedte el Franciaország: egyetlen más ország sem élt meg ilyenfajta szétesést, amilyen most velünk történik" - fogalmazott a politikus az RTL rádióban.

François Chéreque, a CFDT szakszervezet vezetője szerint a túlfizetett játékosok helyzete a francia gazdaságra emlékeztet. "Ez a rendszer bukása. Olyan sportolókkal állunk szemben, akik már 15 évesen sztárok voltak és pénzzel halmozták el őket. Ez az alapprobléma. Ez a társadalmunk baja" - mondta a szakszervezeti vezető.

Bernard Kouchner külügyminiszter "Franciaország karikatúráját" vélte felfedezni a válogatottban, amely "szörnyű teleregényt" produkál Dél-Afrikában. Christine Lagarde gazdasági, Eric Woerth munkaügyi és Roselyne Bachelot a sportért is felelős csúcsminisztérium vezetője szánalmasnak és botrányosnak nevezte a helyzetet, de arra figyelmeztetett, hogy még egy mérkőzés kedden hátra van a házigazda Dél-Afrika ellen, most arra kell koncentrálni, és majd azt követően lehet mérleget vonni.

A válogatott szponzorai közül az egyetlen bank, a Crédit Agricole hétfőn felfüggesztette a játékosokkal készült tévéreklámját és a Quick gyorsétterem sem kívánja azt a reklámfilmjét tovább sugározni, amelynek főszereplője Anelka.

A válogatott legjelentősebb partnere, az Adidas azonban addig folytatja franciaországi kampányát, amíg a válogatott versenyben van. A többi szponzor (Carrefour, GDF Suez, Nike és Toyota Europe) nem kommentálta a történteket, de a csapat hétfői edzésén jelen lévő újságírók szerint a játékosok mezén az előző napokkal ellentétben egyetlen támogató logója sem volt látható.