Kamerunt is elintézte a holland válogatott

Vágólapra másolva!
Biztos továbbjutóként sem pihentette kulcsjátékosait a holland labdarúgó-válogatott, amely az E csoport harmadik fordulójában 2-1-re legyőzte Kamerunt, s csoportelsőként, Argentínához hasonlóan szászázalékos teljesítménnyel jutott a nyolcaddöntőbe, ahol Szlovákia ellen folytatja.
Vágólapra másolva!

Eredmény, E csoport, 3. forduló:
Kamerun - Hollandia 1-2 (0-1)
Fokváros, Green Point-stadion, 63 ezer néző
v.: Pablo Pozo (chilei)
Kamerun: Hamidou - Mbia, Bong (Aboubakar, 56.), Nkolou (Song, 73.), Assou-Ekotto - Geremi, A. Song, Nguemo, Makoun - Choupo-Moting (Idrissou, 72.), Eto'o
Hollandia: Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Kuyt (Elia, 66.), Sneijder, Van der Vaart (Robben, 73.) - Van Persie (Huntelaar, 59.)
gól: Eto'o (66., büntetőből), illetve Van Persie (36.), Huntelaar (83.)

Az eredmények alakulása folytán a mérkőzés szinte semmilyen jelentőséggel nem bírt. Kamerun már a második mérkőzés után elveszítette esélyét a továbbjutásra, míg Hollandia biztosította helyét a nyolcaddöntőben. Igaz, Robbenék számára még jelentőséggel bírhatott volna, hogy első vagy második helyen jutnak tovább, de a másik ág két továbbjutója, Paraguay és Szlovákia sem okozhat gondot az együttesnek.

"Fontos meccs előtt állunk, bár már nyolcaddöntőbe jutottunk, egy ilyen tornán nem szabad egy percet sem kiengedni" - nyilatkozta a mérkőzés előtt Bert van Marwijk, a hollandok szövetségi kapitánya, magyarázatot adva arra, miért nem pihentette egyetlen kulcsjátékosát sem. Kivételt csak a magyarok elleni felkészülési meccsen megsérült Robben jelentett, butaság is lett volna kockáztatni szereplését a kezdőcsapatban egy ilyen tét nélküli összecsapáson.

"A becsületünkért küzdünk" - vélte a kameruniak trénere, Paul Le Guen, hozzátéve, Hollandia nagyon sok tehetséges játékossal rendelkezik, egyik esélyese a világbajnokságnak.

Kamerun első afrikai csapatként 20. világbajnoki mérkőzését játszhatta, a kezdőcsapatban Nguemo és Bong is helyet kapott. A másik oldalon Dirk Kuyt a hollandok legutóbbi 31 meccse közül mindegyiken pályára lépett, ezzel mezőnyjátékosként 49 éves rekordot tudhatott magáénak hazájában.

A hollandok remekül játszottak, Kamerun támadásaiból a lendület nem hiányzott, de a befejezéskor komoly gondok adódtak. Akkor már baj van, gondolhattuk, amikor Samuel Eto'o is hibázik elöl.

Van Persie már a 19. percben megszerezhette volna a vezetést, de nagy ziccerét Hamidou kapus óriási bravúrral védte. A 26. percben Van der Vaart 26 méteres szabadrúgása sem okozott különösebb gondot, ám tíz perccel később már ő sem tudott segíteni. Kuyt, Van der Vaart, majd Van Persie volt a labda útja, a sokérintős háromszögelés végén az Arsenal csatára léphetett ki ziccerben, s éles szögből, 8 méterről köténygólt lőtt Hamidou kapusnak (0-1).

Ezzel Van Persie a negyedik holland lett, aki két vébén is gólt szerzett (ezt megelőzően 2006-ban Elefántcsontpartnak talált be), rajta kívül erre Johnny Rep (1974-78), Rob Rensenbrink (1974-78) és Dennis Bergkamp (1994-98) volt erre képes.

A második félidőt a szokásos Van Persie-lehetőség nyitotta, lövését ezúttal védte Hamidou, de a kapusnak nem okozott gondot Sneijder 30 méteres szabadrúgása sem.

A 62. percben Makoun lesen állva kapott labdát, a játékvezető nem sípolt, a lövést azonban Stekelenburg bravúrral védte. A hatalmas egyenlítési lehetőséget két perc múlva gól követte: Geremi szabadrúgása a felugró Van der Vaart kezén pattant meg, a büntetőt Eto'o keményen a jobb sarokba vágta (1-1).

Forrás: AFP

Mindkét csapat győzelemre tört, a cserék is erre utaltak, a hollandoknál még Robben is pályára lépett. S ha már jött, kulcsszerepet vállalt a győztes gólból. A 83. percben ballal megeresztett, 20 méteres lövése a jobb kapufáról középre pattant, Huntelaar pedig 9 méterről az üres kapuba belsőzött (1-2).

Győzelmével Hollandia 22 mérkőzés óta veretlen (ezek közül 17-et megnyert), 1994 óta nem vesztett vb-csoportmérkőzést, afrikai ellenféllel szemben pedig továbbra is hibátlan a világbajnokságokon. A csapat Argentínához hasonlóan százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább csoportjából - 2006-ban ez a bravúr Brazíliának, Spanyolországnak, Németországnak és Portugáliának is sikerült, de egyik sem jutott el a döntőig -, a nyolcaddöntőbeli ellenfele Szlovákia lesz.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!