Kahn: A vb-labda kritizálása helyett többet kell edzeni

Vágólapra másolva!
Világklasszis kapusok részvételével tartott sajtótájékoztatót a világbajnokság hivatalos labdájának gyártója, felthetően azzal a szándékkal, hogy  megvédje sokat kritizált termékét. Az 1990-es argentin válogatott kapusa, Sergio Goycochea, a 2002-es vébé legjobbjának megválasztott Oliver Kahn, valamint a Chelsea-vel idén duplázó Petr Cech beszélt az eddigi tapasztalatokról, valamint a büntetőpárbajok lélektanáról.
Vágólapra másolva!

A sportszergyártó tizenegyes napként harangozta be az eseményt, arra utalva, hogy szombaton már kezdetét veszi az egyenes kieséses szakasz, amelyben könnyen előfordulhat, hogy a büntetők döntenek a csapatok sorsáról. Az eddigi vébéken összesen húsz mérkőzés dőlt el büntetőkkel, ezek közül kettő volt döntő, 1994-ben a brazilok, 2006-ban az olaszok céloztak jobban 11 méterről.

A műfajban Argentína, Olaszország, Németország és Franciaország számít a rekordernek, mindannyian négyszer keveredtek el a thrillerrel felérő tizenegyesekig, de csak a németek mondhatják el magukról, hogy százszázalékos mérleggel rendelkeznek. Oliver Kahn ugyan nem védett olyan vb-meccsen, amelyen büntetőkre került sor, de 2001-ben például az ő bravúrjai is kellettek a Valencia elleni BL-döntőn, hogy a tizenegyeseket követően a Bayern neve kerüljön fel a kupára.

Kahnnak bejött a szemkontaktus

"A felkészülés legalább olyan fontos a tizenegyeseknél, mint az, hogy eltaláld az irányt a lövésnél" - mondta Kahn. Tudnod kell, hogy aki a labda mögött áll, hova szokta rúgni a labdát és milyen erővel, de ez sem mindig segít, a Valencia ellen például annyira felfokozott állapotban voltam, hogy mindent elfelejtettem, amit előtte a kapusedző elárult a spanyolok rúgóiról. A végén is csak akkor tudtam meg, hogy a védésemmel megnyertük a meccset, amikor megláttam a társakat rohanni felém. Ez egy óriási pszichológiai csata, amelyben a kapusnak megvannak a saját fegyverei, fontos, hogy figyelje például a rúgó testbeszédét, vagy hogy szemkontaktust létesítsen vele, abból azt is meg lehet tudni, mennyire ideges az ellenfél. A kapusnak nincs vesztenivalója, éppen ezért nyugalmat kell sugároznia magából, de a legfontosabb a maximális koncentráció."

Sergio Goycochea az 1990-es vébén Nery Pumpido lábtörése után ugrott be, és lett az ezüstérmes argentin válogatott egyik hőse, miután a jugoszlávok és az olaszok elleni tizenegyespárbajban is kivédett két-két lövést. Goychochea nem szereti, amikor kizárólag a szerencsét emlegetik az emberek, mert szerinte a kapus tehetségén legalább ugyanannyi múlik, és egy kivédett tizenegyest nem lehet annyival elintézni, hogy rosszul rúgta a támadó. Cech a precíz felkészülés fontossága mellett azt emelte ki, hogy a kapusnak magával is meg kell vívnia egy harcot, erősebbnek kell lennie, mint az ellenfél, és nem szabad semmit kimutatnia.

A labda gyors, a kapusok figyelmetlenek

A világbajnokság eddigi tapasztalataival kapcsolatban a cseh kapust a beadásoknál feltűnően sokat bizonytalankodó kollegákról kérdezték, amit Cech elsősorban annak tulajdonított, hogy az új labda gyorsabb elődeinél, emiatt a kapusoknak is gyorsabban kell dönteni egy-egy szituációban, ez pedig kizökkentheti őket.

Persze szóba került a sokak által elátkozott vb-labda, a Jabulani is, Kahn Cech szavait visszhangozva azt mondta, a fejlesztések sosem a kapusok érdekeit szolgálják, ráadásul az 1700 méteres tengerszint feletti magasság is gyorsabbá teszi a labdát a megszokottnál. A potyagólokért viszont szerinte nem a körülményeket kell hibáztatni, hanem a figyelmetlen kapusokat, és példaként hozta elő korábbi kapusedzője, a legendás Sepp Maier szavait, aki azt vallotta, ha egy kapus úgy érzi, nehezebben tudja védeni a lövéseket, akkor növelni kell az edzésadagot.

Cech saját bevallása szerint csak egy meccset játszott a Jabulanival, de akkor nem volt gondja vele, és arra mutatott rá, hogy rengeteg féle labda van, de a kapusoknál a márkától függetlenül előfordulnak hibák. "Minden labda csinál fura dolgokat, de ez sokszor a körülmények miatt van, a pálya talajától vagy az időjárástól is függhet, hogyan pattan, merre indul a labda egy-egy lövésnél. A vb-labdát ért rengeteg kritikát azért nem érzem jogosnak, mert mindenkinek volt ideje megismerkedni vele, megtudni, hogy reagál bizonyos helyzetekben."

Kahnt az angolok kapusgondjairól is faggatták, hiszen Fabio Capello fiai vasárnap éppen a németekkel meccselnek a nyolc közé jutásért. A fénykorában kirohanásairól is híres klasszis szerint az a legnagyobb hiba Angliában, hogy kevés csapatban kap lehetőséget hazai kapus, a nagy klubok pedig rendre külföldieket alkalmaznak. Kahn dicsérte a németek elsőszámú kapusát, Manuel Neuert, aki szerinte fiatal kora ellenére sok pozitív élménnyel rendelkezik, és akit győztes típusú játékosnak tart, de tippelni nem akart a nyolcaddöntő kimenetelére.