Akiket még visszasírhatunk a vébén - a kiesők álomcsapata

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság csoportkörének befejeztével összeszedtük azt a 11 játékost, akiket sajnálunk, hogy nem láthatunk már a dél-afrikai viadalon, mert válogatottjuk nem jutott a legjobb 16 közé. Búcsúzó álomcsapatunkban akrobatikus kapus, kőkemény és határozott védők mellett szerepel a vb legdallamosabb nevű és leggólerősebb középpályása, illetve a könyöksérülése miatt gyengébben teljesítő Didier Drogba is.
Vágólapra másolva!

Nagy dilemma előtt álltunk, vajon melyik kapust válasszuk a kiesett csapatok közül. Végül az 56-szoros válogatott nigériai Vincent Enyeama mellett döntöttünk, aki ugyan Görögország ellen kapott egy potyaízű gólt, de azt leszámítva kiválóan védett. Nem beszélve az argentinok elleni teljesítményről, a mai napig nem tudjuk hogyan szedte ki Messi jobb felső sarokba tartó lövését. Meglepődnénk, ha még sokáig csak a Hapoel Tel-Aviv kapusa lenne.

Védők:
Bongani Khumalo (dél-afrikai), Simon Kjaer (dán), Ryan Nelsen (új-zélandi), Stéphane Grichting (svájci)

A védelem összetételében talán Simon Kjaer lehet a legmeglepőbb választás, hiszen Dánia hat kapott góllal esett ki csoportjából. Az angol élcsapatok által csábított védő azonban nem játszott Japán ellen, így három gólról nem tehet, mondhatni, hiányában omlott össze a dán hátsó alakzat.

A 23 éves, szváziföldi születésű bekk, Bongani Khumalo a vb-ezüstérmes Franciaország ellen szerezte első válogatott gólját, megbízható teljesítményt nyújtott, így várhatóan hamarosan elcsábítják a dél-afrikai Supersport Unitedtől.

Az előzetesen a vb leggyengébb válogatottjának tartott Új-Zéland alaposan meglepte a világot. A védekezést tökélyre fejlesztő együttes vezére a csapatkapitány, Ryan Nelsen volt, a Blackburn védője kiválóan fogta össze a csapatot, kulcsszerepet vállalt abból, hogy a válogatott mindhárom mérkőzésén döntetlent ért el, így veretlenül búcsúzott. Sőt, csoportjában megelőzte a világbajnok olaszokat, akikkel 1-1-et játszott, és a FIFA a meccs legjobbjának éppen Nelsent választotta.

Ugyancsak jól állta a sarat Svájc, amely hiába verte nyitómérkőzésén Spanyolországot 1-0-ra, a Chilétől elszenvedett 1-0-s vereség, majd a Honduras elleni 0-0 kiesésre kárhoztatta az együttest. Az egy kapott gól azonban nem lehetett a véletlen műve, a védelem egyik oszlopa Stéphane Grichting, az Auxerre játékosa volt.

Középpályások
Siphiwe Tshabalala (dél-afrikai), Karim Ziani (algériai), Valter Birsa (szlovén), Brett Holman (ausztrál)

Erős középpályát sikerült összeállítanunk, amelynek bal szélén a hazaiak dallamos nevű csillaga, Siphiwe Tshabalala került. A Kaizer Chiefs játékosa szerezte a dél-afrikai válogatott első vb-gólját, minden mérkőzésen csapat egyik legjobbja volt.

Algéria gólt sem szerzett, de erről a legkevésbé a wolfsburgi irányító, Karim Ziani tehetett, aki jobbnál jobb labdákkal tömte az ügyetlen csatártársakat, mindhiába.

Zianival ellen tétben Valter Birsa betalált, a vb-selejtezőn szerzett két találata (Szlovákia és Lengyelország ellen) után hatalmas gólt lőtt az Egyesült Államoknak. Az auxerre-i játékos igazán szomorú lehet, a vb legbalszerencsésebb kiesését ugyanis Szlovénia produkálta - ha Donovan nem talál be a 91. percben az algériai kapuba, déli szomszédunk jutott volna a nyolcaddöntőbe.

Brett Holman kulcsszerepet vállalt Ausztrália négy pontjából, az AZ Alkmaar középpályása korábbi két válogatott találatát megduplázta: Ghána elleni gólja egy, a szerbeknek vágott győztes találata három pontot ért.

Forrás: AFP

Csatárok
Dennis Rommedahl (dán), Didier Drogba (elefántcsontparti)

Csatárügyben kicsit csaltunk, s merész húzással feljebb toltuk Dennis Rommedahlt, az Ajax jobbszélsőjét. Tehettük is bátran a 99-szeres válogatott labdarúgóval, mert Kamerunnak olyan gólt lőtt, amit bármelyik támadó megirigyelhetett volna.

Társának Didier Drogbát választottuk, Chelsea-játékos ugyan nem lehet büszke vb-teljesítményére, de ez tudjuk be könyöksérülésének, amely hátráltathatta a felkészülésben. Ha Elefántcsontpart továbbjutott volna, biztos, hogy Drogba is feljavul.