A németek focisulit tartottak Angliának

Vágólapra másolva!
Igaza lett a német sikert jósoló pszichopolipnak, Németország Anglián átgázolva bejutott a legjobb nyolc közé a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. Bár az uruguayi bíró 2-1-es német vezetésnél nem adta meg Lampard szabályos gólját, az angolok nem foghatják erre a vereséget, mert a második játékrészben Joachim Löw csapata - újabb két gólt lőve - lefocizta az angolokat.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Németország - Anglia 4-1 (2-1)
Bloemfontein, Free State-stadion, 40 510 néző
vezette: Larrionda (uruguayi)
Németország: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng - Khedira, Schweinsteiger - Müller (Trochowski, 72.), Özil (Kiessling, 83.), Podolski - Klose (Gomez (72.)
Anglia: James - Johnson (Wright-Phillips, 87.), Upson, Terry, A. Cole - Milner (J. Cole, 64.) , Gerrard, Lampard, Barry - Defoe (Heskey, 72.), Rooney
gól: Klose (20.), Podolski (32.), Müller (67., 70.), illetve Upson (37.)
sárga lap: Friedrich (47.), illetve Johnson (82.)

A dél-afrikai torna eddig nem az európai csapatok vb-je, kiesett már a négy éve vb-ezüstérmes Franciaország, az 1992-ben Eb-aranyérmes Dánia, a 2004-es Európa-bajnok Görögország és a vb-címvédő Olaszország is, de nem sikerült a továbbjutás Szlovéniának, Szerbiának és Svájcnak sem. Brillíroznak viszont a dél-amerikaiak, mind az öt válogatottjuk (Paraguay, Chile, Argentína, Brazília és Uruguay) bejutott a legjobb 16 közé, sőt utóbbi csapat szombaton Dél-Korea legyőzésével már a nyolc közé is beverekedte magát.

Míg négy éve négy európai csapat játszotta az elődöntőt, ezúttal a nyolc között is maximum három válogatott lesz, mivel a továbbjutott hat csapat éppen egymással játszik. Bár a holland-szlovák és a spanyol-portugál nyolcaddöntők és érdekesnek ígérkeznek, a vasárnap délutáni angol-német párosítás az, amelyet az európai gyengélkedés dacára akár döntőnek is beillene.

Pedig mindkét csapat örülhetett, hogy egyáltalán eljutott idáig, az angolok két gyenge döntetlennel kezdtek, majd nagy nehezen legyűrték Szlovéniát, míg a németek az Ausztrália elleni 4-0-s siker után kikaptak Szerbiától, így nekik is izgulniuk kellett, hogy nyerjenek Ghána ellen. Nyertek, csoportelsők lettek, és megkapták a csoportmásodik Angliát. Paul, az Angliában született német pszichopolip német sikert jósolt, David James, az angolok majd' 40 éves kapusa viszont azt mondta: ők nyernek, mert egyszerűen jobbak, mint a rivális. Végül a nyolclábúnak lett igaza.

Capello nem változtatott, Klose visszatérése döntőnek bizonyult

Fabio Capello nem változtatott a győztes csapatán, ugyanazt a tizenegyet küldte pályára, mint Szlovénia ellen. A német együttesbe viszont ismét bekerült az eltiltását letöltő Miroslav Klose.

A negyedik percben Rooney-t - úgy tűnt, tévesen - megállították lesen, s míg az angol csatár szentségelt, a németek egy gyors ellentámadás végén majdnem vezetést szereztek, ám a nagymamáját gyászoló Özil az ötös bal sarkáról tüzelt, James sípcsonttal tudott csak hárítani.

A két csapat rögtön egymásnak esett, egyértelművé téve, hogy egyikőjük sem szeretne se hosszabbítást, se 11-eseket. Az angolok eleinte középen próbáltak támadásokat vezetni, ami nem sok sikerrel kecsegtetett, a németek könnyedén visszaverték a próbálkozásokat, sőt egyből tudtak kontrázni.

A fehérmezesek testi épségüket nem kímélve küzdöttek, Neuer kapus egy nagy kirúgás után óriásit taknyolt, míg Klose egy hosszúnak tűnt indítás után sprintelt egy óriásit, aminek a végén karambolozott a szögletzászlóval.

Jó öt perccel később kiderült, volt értelme a két játékos lelkesedésének, hiszen éppen ők voltak a főszereplői a németek vezető góljának. Neuer 50 méteres kirúgása lepattant, majd a megiramodó Klose - a vérszegényül védekező Upson mellett elhúzva - testtel fedezte, s végül elpöccintette a labdát James mellett (1-0).

A németek lelkesedése nem csappant meg a vezetés ellenére sem, tizenkét perccel később remek támadás végén növelték előnyüket. Özil-Klose-Müller volt a labda útja, utóbbi a jobbszélről átemelt a másik oldalon üresen érkező Podolskinak, aki nem tökéletesen vette át a labdát, de még így is volt ideje megnézni, hogy kisodródott helyzetből is túl tudjon járni James eszén (2-0). Az angol védelem sehol nem volt, nem hiába dühöngött percekig a gól után az angol kapus.

Anglia azonban nem adta fel, a németek pedig picit visszavettek - vesztükre. A második német gól után öt perccel, a jobbösszekötő helyéről Gerrard teljesen tisztán ívelhetett a kapu elé, ahol az előrelopakodott Upson könnyedén lefejelte a labdáról lemaradó Neuer kapust (2-1).

Forrás: AFP

Klose nem akart megállni egy gólnál, ám ehhez pontosabban kellett volna céloznia, hiszen egy remek kényszerítőzés utáni átadást nyolc méterről a kapusba lőtt.

A jó játékkal eddig adós Lampard szeretett volna törleszteni, de nem sikerült neki, hiszen Milner beadását közelről nem tudta bekotorni. Majd mégiscsak sikerült betalálnia, 16 méterről rászúrta a német védőktől elcsípett labdát, amely a fölső kapufáról jócskán a gólvonal mögé vágódott, ám sem az uruguayi bíró, sem a bal oldali partjelző nem látott gólt. A gól után Capello a levegőbe csapott örömében, ám ekkor Lampard már látta, hogy a partjelző egy másik meccset nézett. Óriási bírói baki volt, olyan, amelyről évek múltán is beszélnének, már ha ezen múlt volna az angol siker. De nem ezen múlt.

Szurkolók millióinak biztosan azonnal eszébe jutott, hogy a 21. században miért nem lehet videobírót alkalmazni az ilyen, és ehhez hasonló esetek megelőzése érdekében. (Márciusi cikkünkben arról írtunk, hogy a FIFA gyermekded érvekkel küzd a videobíró alkalmazása ellen.)

Lassú és zavart volt az angol védelem, Müller világsztárrá nőtte ki magát

A második játékrészben folytatódott a pörgős foci, s nem meglepő módon az angolok nagyon hajtottak arra, hogy rúgjanak egy olyan gólt, amit meg is adnak. Gerrard szép lövőcselek után például laposan lőtt elég sokkal mellé, majd Lampard próbálkozott 25 méterről, de most csak a kapufa volt ellene, a bíró nem - bombalövése a fölső lécről pattant vissza.

Azért a németeknek is voltak lehetőségeik, és nem is kicsik: Müller a 60. percben a kapu közepébe lőtt, amitől nem kapott szívinfarktust egyetlen angol drukker sem, három perccel később, Schweinsteiger lapos löketénél viszont megállhatott bennük az ütő, mert a labda centikkel kerülte csak el a kapufát.

A középpályák teljesen fellazultak, s ennek a nézők örültek a legjobban, mert percenként dolgozták ki a helyzeteket a csapatok. Milner a jobbösszekötő helyéről a kaput is megcélozhatta volna, de helyette Boatenget lőtte fenékbe, és ezzel egy időre az angolok el is lőtték az összes puskaporukat, nem így a németek.

Capello játékosai csak a támadásokra figyeltek, és ez lett a vesztük. Lampard szabadrúgáshoz készült, amit belelőtt a sorfalba, Barry pedig elhagyta a labdát, és a németek azonnal lekontrázták őket, s a villámgyors Müller a másik oldalon kegyetlenül bevágta (3-1).

Forrás: AFP

Nem telt el három perc, és megismétlődött az előzőhöz kíséretiesen hasonlító eset: angol támadás, német labdaszerzés, lassú Barry, gyors Müller, német gól (4-1).

Gerrard egyszer még megnyújtóztatta Neuert, majd Lampardnak is volt még egy közepesnél jobb kísérlete, de gólt már nem sikerült szerezniük az összeesett angoloknak, így Németország végül szertefoszlatta az angol vb-álmokat. A vb-csapatból sérülés miatt kimaradt, a kispadon üldögélő David Beckham is magába roskadva figyelte gyengén focizó társakat, bár ez a csapat vele sem igen lett volna acélosabb.

A németek Lampard meg nem adott gólja ellenére is megérdemelték a nyolc közé jutást, ahol az argentin-mexikói párharc győztesével játszanak majd.

Osztályozza a meccset, a játékosokat és a játékvezetőt!