"Eljött a mi időnk" - a FIFA főbíróját már meggyőzte a magyar találmány

Vágólapra másolva!
A világbajnokság első felének bírói tévedéseit talán el is feledték volna a nézők, ha nem jön egy napon belül két kapitális baki: a nyolcaddöntők során először Frank Lampard szabályos gólját nem adta meg az uruguayi játékvezető, majd Carlos Tévez lestalálatát nem fújta le olasz kollégája. Pedig Maruzsi László évek óta bevetésre kész rendszerével mindez megoldható lenne, állítja a feltaláló. Maruzsi szerint a FIFA ugyan először lemondta a már megbeszélt tárgyalást, végül mégis fogadták Zürichben, és a meghallgatás során még a játékvezetői bizottságának elnökét is sikerült meggyőzni.
Vágólapra másolva!

Maruzsi rendszerének lényege, hogy a mérkőzést kamerák követik, a képeket egy speciális számítógépprogram analizálja, és automatikus jeleket küld, ha a labda elhagyja a játékteret, áthalad a gólvonalon, vagy leshelyzet alakul ki. E jeleket a partjelzők zászlóira helyezett érzékelői fogják, figyelmeztetve a partjelzőket, akik azon nyomban dönthetnek, és jelezhetnek a játékvezetőnek. A találmány tehát segíti a bírókat a döntésüknél, de nem jelent automatikus beavatkozást a játék menetébe.

- Látta a mérkőzéseket? Az ön találmánya az angol gólnál és az argentin lesnél megakadályozhatta volna a hibás ítéletet? - kérdeztük Maruzsi Lászlótól
- Egyértelműen igen. Bevallom, úgy örültem Lampard meg nem adott góljának, mintha a magyar válogatott a vb-döntőben 1-1-es állásnál a 90. percben nyerte volna meg a meccset. Ez kellett, hogy felhívja a figyelmet a rendszer hiányosságaira, addig is akadt öt lesgól, de a kutya nem törődött velük. Az már csak a jóisten László-napi köszöntője volt, hogy este Tévez révén az argentinok is szereztek egy óriási lesgólt. Eddig majdnem mindenki azt vallotta, Blatter nem bukik bele a technikaellenességbe. Én meg öt éve azt mondom, lehet itt bárki a szövetségek elnöke, a világ megérett a változásra, a technikai újításra.

- Másfél éve még boldogan újságolta, hogy a rendszer felkeltette a FIFA és az UEFA figyelmét, ehhez képest előrelépés nem történt, sőt, a vébé előtt éppen a FIFA utasította el a videobíró lehetőségét.
- Elképesztő helyzetbe kerültünk. Úgy gondoltam, a rendszerünkről tényleg tudnak az illetékesek, a végső nagy bemutatóra is megvolt az időpontunk, március 18-ra voltunk hivatalosak Zürichbe. A FIFA váratlanul március 3-án közleményben bejelentette, semmilyen technikai segítséget nem fogad el. Ez sem zökkentett ki, úgy tűnik, nagyon naiv vagyok, mert a bejelentés csak megerősített abban, a nemzetközi szövetség ismeri a rendszeremet, tudja, hogy tökéletesen működik, s 15 nap múlva bemutathatom. Amikor érdeklődtem, hogyan is alakul majd a napi program, milyen tolmácsok lesznek, akkor a FIFA jelezte, kár erőlködnünk, a nemleges válasz ránk is vonatkozik. Kemény levelet fogalmaztam, amelyben azt írtam, csak azt utasíthatják el, amit ismernek. Mivel mi az intelligens realtime technológiát dolgoztuk ki, jövünk és bemutatjuk a Szabadalmi Világkiállításon és Európa számos nemzetközi versenyén aranyérmet nyert találmányt. A válasz az volt: rendben, kapunk félórát.

- Ez mire volt elég?
- Sok mindenre, mert a félórából majdnem kétórás megbeszélés lett. Fernando Tresaco Garcia, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke fogadott Dunai Antallal, az MLSZ szakmai alelnökével együtt. Záporoztak a kérdések, mentek csípőből a válaszok. Garcia a tanácskozás végén csak annyit kért, a rendszer úgy működjön, hogy emiatt ne kelljen megállítani a játékot, és százszázalékosan pontos legyen.

- Másfél éve azt mondta, boldogan aláírná, ha valaki azt mondaná, 2009. szeptember 30-ra tuti elkészülnek mindennel. Hogy áll most a project?
- Sohasem hittem volna, hogy egyszer kamerafejlesztő menedzser leszek. Az elmúlt másfél évben ezer probléma összejött, megapixelekkel és fényproblémákkal, de egyre sikeresebben küzdünk a fejlesztőcsapattal, G. Szabó Istvánnal, Rónaszéki Lászlóval és Füzesi Arnolddal az élen. Amíg az emberi szem tökéletesen tud alkalmazkodni a fényviszonyokhoz, s kevesebb fény esetén is élvezni tudjuk élőben a futballmérkőzést, addig az árnyékos és napos oldalon történő játék során a kontraszt miatt a kamera elveszíti a labdát. Ma egy kamera - nem a fényképezőgép, hanem a televíziós kamera! - másfél megapixelt tud, de a Magyar Televízió kamerái például csak 0,8 megapixelesek. A fejlesztéseinknek köszönhetően viszont készül az a csip, amely kiegyenlíti majd a fény-árnyék ellentétét, és közel állunk az 5 megapixeles kamerához, amely már áthidalná a problémát.

Forrás: [origo]

Nézze meg a találmány lényegét képekben elmagyarázva!

- Magyarországon tesztelték már? Milyen sikerrel?
- Kispesten építettük ki a rendszert a RayNet cég segítségével, egész bajnokság alatt teszteltük, de higgye el, egy idő után ön is unná, ha azt látná, minden a legtökéletesebben működik. Miután Blatter a kínos nyolcaddöntők után azt mondta, a FIFA hajlandó foglalkozni a gólvonal-problémákkal, ismét eljött a mi időnk. Hangsúlyozom, ez nem videobíró, ez egy intelligens realtime technológia, amely jelenleg 90 százalékos állapotban van. Ha megoldódik az optikabemérés, folytatjuk a teszteket, s bár egyre szűkösebbek az anyagi lehetőségeink, hamarosan elkészülünk.

- Állítólag minden Premier League-ben szereplő futballcsapat pályájára ingyen telepítené a teniszversenyekről ismert Sólyomszemet a rendszert működtető cég. Ez mennyire lenne konkurencia?
- Az lenne, de nem technikailag. A mi rendszerünknél van lehetőség a továbblépésre, hiszen nemcsak a gólvonalat, illetve alap- és oldalvonalat tarthatjuk szemmel, de a következő lépésként a leshelyzeteket is kontrollálni tudnánk. A kérdés inkább az, ha a teniszben működik a Sólyomszem, akkor miért nem használják teljes mértékben, miért kell fizetni nyolc vonalbírót és egy vezetőbírót a kakasülésen?

- Nem félő, hogy ez a kérdés felvetődik majd a futballban is? Hogy a hagyományok miatt nem lesz könnyű technikai újításokat bevezetni?
- A mi rendszerünket a színházak súgóihoz hasonlítom leginkább. Ment már úgy a feleségével színházba, hogy "gyere szívem, ebben a színházban jó a súgó" vagy "oda ne menjünk, mert ott nincs súgó"? Ugye nem. Ilyenek vagyunk mi is, láthatatlanok maradunk, de ha megakad a játék, segítünk.