Uruguay őrült meccsen jutott a négy közé

Vágólapra másolva!
Elképesztő izgalmakat és a világbajnokság eddigi legnagyobb drámáját hozta Ghána és Uruguay negyeddöntője. Az afrikaiak a hosszabbítás utolsó percében büntetőt rontottak, és bár Gyan pár perc múlva már belőtte a tizenegyesét, a párbajt végül egy panenkás tizenegyessel a dél-amerikaiak nyerték.
Vágólapra másolva!

Uruguay - Ghána 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel: 4-2
Johannesburg, Futballváros, 70 ezer néző
vezette: Benquerenca (portugál)
Uruguay: Muslera - Lugano (Scotti, 38.), Victorino, Fucile, Pereira - Perez, Arevalo, Fernandez (Lodeiro, a szünetben) - Cavani (Abreu, 76.), Forlán, Suárez
Ghána: Kingson - Pantsil, Mensah, Vorsah, Sarpei - Annan, Boateng, Inkoom (Appiah, 74.), Muntari (Adiyiah, 88.) - Asamoah, Gyan
gól: Forlán (55.), illetve Muntari (45+2.)
sárga lap: Fucile (20.), Arevalo (48.), Perez (59.), illetve Pantsil (54.), Sarpei (77.), Mensah (93.)
piros lap: Suárez (121.)

Ghána azzal a tudattal készülődött az Uruguay elleni negyeddöntőre, hogy amennyiben megnyeri a mérkőzést, úgy az első afrikai csapat lesz a világbajnokságok történetében, amely bejut a legjobb négy közé. A sikerre persze a dél-amerikaiak is ki voltak éhezve, hiszen a kétszeres világbajnok utoljára negyven évvel ezelőtt érezhette magát a futballelit tagjának, legalábbis ha a vb-elődöntő mezőnyét annak tekintjük.

A vb surranóága mindenesetre mindkét válogatottnak hatalmas lehetőséget jelentett, az esélyesebb csapatnak ugyan Uruguay számított, Ghána viszont egy egész kontinens támogatásával felvértezve tornyosult előtte.

Forlánék kezdték meggyőzőbben a meccset, és bár nem gyakoroltak elviselhetetlen nyomást az ellenfélre, Ghána részéről sokáig még az is élményszámba ment, ha labdával együtt átlépték a felezővonalat. Ennek megfelelően az afrikai kapusnak kellett először játékba avatkoznia, Forlán szöglete után Mensah melléről pattant kapura a labda, amelyet Kingson egy különös röplabda-mozdulattal hatástalanított.

Ahogy a dél-amerikaiak ráéreztek, hogy a középpályások letámadásával könnyedén zavarba tudják hozni a ghánaiakat, egyre nagyobb önbizalommal indították a támadásaikat, Suárez például egy bedobás után forgatta be védőjét és célozta meg a kaput, Kingson szögletre öklözte a labdát.

A 30. percben Vorsah gondolta úgy, hogy ideje kitörni a statisztaszerepből, egy szögletre berobbanva szép mozdulattal fejelt centikkel a jobb felső sarok fölé. A jelenet hatására egy csapásra magukra találtak a ghánaiak, Boateng mutatós megkerülős csellel húzott el a jobb oldalon, beadását Gyan alig valamivel pörgette a kapu mellé.

Pikk-pakk megváltozott a játék képe, Uruguay már a mezőnyben sem volt olyan impozáns, mint az első fél órában, a helyzetek terén pedig tovább növelte előnyét Ghána, Asamoah kiváló labdáját Muntari két uruguayi között bólintotta kapura, de eltévesztette a célt.

Forrás: AFP

Miután megnyugodtunk, hogy a hatalmas eséssel a nyakára érkező Fucile nem szenvedett sérülést, máris Boateng ollózásával folytatódott a ghánai parádé, ha nem a sípcsontjával találta volna el a labdát, a vb talán legszebb góljának lehettünk volna szemtanúi

Uruguay azonban így sem húzta ki a szünetig, a korábban a szövetségi kapitányt kóstolgató, s a vb-n most először kezdő Muntari több mint harmincról ágyúzott laposan kapura, a kifelé kanyarodó labdát pedig nem tudta utolérni a későn eszmélő Muslera.

A második félidő nagy fogadkozásokkal, ám felejthető játékkal indult, mígnem Forlán az 55. percben megmutatta, miért tartják az uruguayi csapat vezérének. A tizenhatos sarkától két méterről lőtt meg keményen egy szabadrúgást, a furcsa röppályájú labda Kingson feje felett a kapu közepében kötött ki.

Forrás: AFP

Az eddig megbízhatóan teljesítő ghánai kapus is benne volt a gólban, amitől aztán még jobban megzavarodott, előbb egy hazaadás csorgott át a lábai között, majd Forlán ívelését nézte leengedett kezekkel, szerencséjére Suárez az oldalhálóba tüzelt.

Egy jó ghánai lövéssel és egy meg nem adott ghánai tizenegyessel később ismét Suárez pörkölt oda közelről, ám Kingson ekkor már jól zárta a szöget, majd az Ajax-támadó közeli csúsztatását már bravúrral halászta ki.

Habár mindkét csapatnál sok pontatlanság csúszott a játékba, egyre lüktetőbbé vált a meccs. Ekkor már megint Uruguay járt közelebb a győztes találat megszerzéséhez, de az utolsó tíz percben szinte mindegyik támadásban benne volt a gól, a középpályáról már nem igazán vettek tudomást a csapatok, a szövetségi kapitányok is csatárt dobtak játékba mindkét oldalon. A gól azonban nem született meg, így Ghána az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntő után másodszor is készülhetett a hosszabbításra.

És bár a ghánaiakról korábban azt lehetett hallani, hogy az egész mezőnyből talán a legjobb állóképességgel rendelkeznek, a ráadásban már rajtuk is erőteljesen kiütköztek a fáradtság jelei, egyedül örökmozgó csatáruk, Asamoah Gyan maradt eleven, legalábbis amíg egy tizenhatoson belüli ütközés után ápolásra nem szorult. A hosszabbítás első felében ezután az uruguayi jobb szélen meg-megiramodó Pereira vitte a legtöbb életet a játékba.

Az újabb fordulás után Appiah eldekázgatott egy lehetőséget, Forlán pedig éles szögben került lövőhelyzetbe, és nem is volt kedve a játék cifrázáshoz. Gyan testi erejét kihasználva fordult rá a kapura, Scotti azonban az utolsó pillanatban menteni tudott előle. Két perccel a vége előtt még Boateng kínálta meg egy bombával Mulserát, ez azonban semmi sem volt ahhoz képest, ami az utolsó pillanatokban történt.

Forrás: AFP

Egy szabadrúgás után Suárez kétszer is az uruguayi gólvonalról mentett, ám másodjára ezt már csak a kezével tudta megtenni. Suárezt kiállították, Gyan pedig egy időn túli büntetővel négy közé lőhette volna Ghánát, de nem bírta el a terhet, és a felső lécet találta el.

Következtek tehát az újabb tizenegyesek.

Forlán magabiztos volt, majd Gyan nagy lelkierőről tanúbizonyságot téve ismét a labda mögé, és ezúttal bevágta a bal felső sarokba. Victorino a másik sarokba zúzta, Appiah löketéhez is csak hozzáérni tudott a kapus, Scotti két lépes után a kapu közepébe tüzelt.

Az első tizenegyest Mensah rontotta el, gyengén lőtte középre, kicsit földbe is rúgott, Pereira ezzel szemben a léc fölé bikázott, majd Adiyiah lövését is megfogta Muslera - három tizenegyes maradt ki zsinórban.

Az utolsó rúgó Abreau volt, aki higgadtan a labda alá löbbölve, Panenka-módra döntötte el a továbbjutást.

Gyan és több csapattársa is vigasztalhatatlanul zokogott, Ghána óriási esélyt szalasztott el, amit nehéz lesz feldolgoznia. Uruguay 1970 óta nem került be a legjobb négy közé, és arra is régen volt példa, hogy tovább maradjon versenyben a braziloknál. A döntőbe jutásért Hollandiával játszik, az elődöntőt június 6-án rendezik.