Brazil zombik kék mezben

Vágólapra másolva!
A Hollandia elleni vb-negyeddöntőbeli vereség után az O Globo internetes kiadása - az olvasók szavazatai alapján - a már lemondott szövetségi kapitányt, Dungát jelöli meg a brazil kiesés főbűnösének, Felipe Melót és Kakát megelőzve. A lap kék mezbe öltözött zombiknak nevezi a játékosokat.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb példányszámú brazil napilap olvasóinak csaknem 52 százaléka véli úgy, hogy a kapitány agresszív stílusa, amely megmérgezte a csapaton belül uralkodó légkört, az oka a nyolc közötti kiesésnek. Dunga után az öngólt fejelő, majd önmagát kiállíttató Felipe Melo a képzeletbeli negatív ranglista második helyezettje (36 százalék), míg a játékával hatalmas csalódást okozó Kakát a harmadik helyre teszik az olvasók (12 százalék).

A lap értékelése szerint teljesen érthetetlen, hogy a második félidő nyolcadik percében született holland egyenlítő gól szinte megsemmisítette a brazil válogatottat, hiszen akkor még semmi sem volt veszve. "Kék mezbe öltözött zombik poroszkáltak céltalanul a pályán" - írja az O Globo, arra célozva, hogy lelkileg teljesen összezuhant a csapat Felipe Melo öngólját követően.

A lemondását azonnal bejelentő Dungáról pedig egyenesen lesújtó a vélemény: "Az edző halálra váltan téblábolt az oldalvonal mentén, és még csak arra sem volt lélekjelenléte, hogy mindhárom cseréjét kihasználja. Aztán pedig, amikor lefújták a meccset, ő volt az első, aki elmenekült a süllyedő Titanicról."

Ennek a válogatottnak minden bizonnyal Luiz Felipe Scolari, a 2002-ben világbajnok válogatott szakvezetője lesz a szövetségi kapitánya, legalábbis ezt nyilatkozta Ricardo Teixeira már péntek este, Port Elizabethben.

"Felipao az ideális jelölt. A 2010-es kupát elveszíthettük, a 2014-est azonban már nem szabad. Azt a világbajnokságot mi rendezzük, hazai pályán nincs más választásunk, mint a győzelem" - nyilatkozta a brazil szövetséget 1989 óta irányító Teixeira.

A 61 éves Scolari - aki, miután megnyerte Brazíliával a 2002-es vb-t, 2003 és 2008 között a portugál válogatottat, majd 2008-2009-ben a Chelsea-t irányította - a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy a 2014-es világbajnokságon szeretné befejezni edzői karrierjét, és lehetőség szerint a brazil válogatott kispadján megszerzett világbajnoki címmel.

Ő lenne a második szakvezető az olasz Vittorio Pozzo (1934, 1938) után, aki két világbajnokságon vezeti sikerre csapatát.