Busóálarc és Fradi-sál a spanyolok vb-meccsén

Vágólapra másolva!
A spanyol válogatott népszerűsége Nelson Mandeláéval vetekszik Dél-Afrikában, legalábbis a Paraguay elleni mérkőzés előtt az Ellis Parkban még az is piros-sárgába öltözött, aki amúgy sosem kóstolta a sangriát és nem olvasta Federico Garcia Lorcát eredeti nyelven. Persze az nem újdonság, hogy az emberek könnyen azonosulnak azzal a csapattal, amelynek a látványos, kreatív stílus a sajátja, és mivel Dél-Afrika előbb saját csapatát, majd a nagy kedvenc Brazíliát is elvesztette, a spanyol válogatott lett a rajongás tárgya a nagy többség számára.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése Johannesburgból

A görög származású Nikita szintén a spanyolokat választotta, amiben az is közrejátszott, hogy olyan csapatot szeretne világbajnoknak, amely korábban még nem ért fel a világ tetejére. A húszas éveinek elején járó drukker szerint minden védelem ellen, még az eddig szinte hibátlanul teljesítő paraguayi ellen is van hatékony fegyver, és Torresnek is eljön az ideje, akár már a negyeddöntőben, amelyen sima 3-0-s győzelmet vár az Eb-győztestől.

A vébére a madridi barátaival érkező José optimista, de egyben óvatos is, mert a vb-negyeddöntőkben szerinte már semmit sem számít a papírforma. Az ötfős társaság Vicente del Bosquéval ellentétben azonnal a padra küldené az eddig minden helyzetét elpazarló Fernando Torrest, aki szerintük sokkal kevésbé illik bele a válogatott játékrendszerébe, mint a Portugália ellen csereként bizonyító Llorente.

A spanyolos neve ellenére dél-afrikai állampolgársággal rendelkező Juanita aztán védelmébe veszi a Liverpool sokat kritizált csatárát, igaz, az érve nem annyira szakmai, mint inkább szubjektív szempontokon alapul. "Kit érdekel, hogy nem rúgott gólt, ha így is nagyon jó pasi? - teszi fel a költői kérdést, tovább erősítve a gyanút, hogy a nők is megtalálják a saját érdeklődési körüket a futballban.

Forrás: Dajka Balázs
Forrás: Dajka Balázs

Az elképesztően zajos és színes forgatagban néhány paraguayi zászlóba burkolózott szurkolót is találtunk, akik azon helyiek közül kerültek ki, akik jobban szeretik a kiscsapatokat felkarolni. Kellemes meglepetésként hat, hogy a vb-hivatalos relikviáit árusító boltnál magyar szót hallunk, a tízfős csoport tagjai Mohácsról, Pécsről és Budapestről érkeztek, egyiküknél egy busóálarc is van, amivel óriási sikert arat, percenként akarnak vele fotózkodni a szurkolók. A csoport tagjai a spanyoloknak drukkolnak, bár egy Fradi-sál is előkerül, és az elismerés hangján szólnak Dél-Afrikáról, amelyről rengeteg rosszat hallottak otthon, de ebből itt szerencsére semmit nem érzékeltek.

Forrás: Dajka Balázs
Forrás: Dajka Balázs