"Talán már normálisnak tartják a hollandok és a németek elleni vereséget" - interjú Erwin Koemannal

Vágólapra másolva!
A magyar válogatott a focivébé előtt Németországtól 3-0-ra, Hollandiától pedig 6-1-re kapott ki. Erwin Koeman szövetségi kapitány az [origo]-nak adott interjújában azt mondta: számára nem szépít semmit a vereségeken, hogy a két csapat elődöntőt játszik Dél-Afrikában, ám reméli, hogy a vb-t figyelemmel kísérő magyar játékosok megtanulták, hogy nem csak technikailag és fizikailag kell jónak lenni, hanem a futballért kell élniük. A holland szakember honfitársai kedd esti ellenfeléről, Uruguayról egy szót sem ejtett, Robbenék diadalán kívül csak a német vagy a spanyol csapat vb-aranyérmét tartja elképzelhetőnek.
Vágólapra másolva!

- Hogy tetszett eddig a vb?
- A világbajnokság elejéről nem sok jót tudok mondani, akkor még a holland csapat sem játszott olyan szép futballt, mint előtte, viszont nagyon jó taktikát alkalmazott. Minden játékos egészséges, és nagyon jó erőállapotban van, ami nagyon fontos, de az is, hogy egymásért, a csapatért játszanak, méghozzá nagyon jól, egyre jobban.

- Akár aranyérmesek is lehetnek?
- Igen, megvan rá az esélyük, de ugyanúgy megnyerheti a vb-t Németország vagy Spanyolország is. A holland csapat megmutatta az erejét, és kiemelkedik Robben, akit a válogatott legveszélyesebb játékosának tartok. De fontos láncszeme még a középpályának Van Bommel, és ami talán a legfontosabb, hogy Stekelenburg egészen kiváló formában véd. Ezek alapján azt mondom, megnyerhetik az aranyat.

- Lehet, hogy ez a csapat erősebb még az 1988-as, Eb-győztes Hollandiánál is, amelyben ön játszott?
- Lehetetlen a két csapatot összehasonlítani, hiszen azóta már több mint húsz év eltelt. Nagyon sokat fejlődött 1988 óta a labdarúgás, a játék gyorsabb lett, több a passz, a játékosok erősebbek. Mindkét csapatnak nagy erőssége, hogy a futballisták a legjobb korban voltak, illetve vannak, és sokszor szerepeltek már a válogatottban, tehát megfelelő tapasztalattal is rendelkeznek. De ennél még fontosabb, hogy a mostani keret tagjai is magas színvonalú bajnokságokban szerepelnek.

- Ha a magyar csapat is kijutott volna, van olyan csapat, amelyet képes lett volna legyőzni?
- Nehéz megmondani. Teljesen természetes, hogy a magyar csapatot összevetik a drukkerek a 32-es mezőny egyes csapataival, de ehelyett inkább realistának kell maradni, és arra kell gondolni, hogy a magyar válogatott nem jutott ki a világbajnokságra. Nehéz csoportban voltunk, kiadtuk magunkból a maximumot, de ez nem volt elegendő.

- Ami viszont tény: a magyar csapat a vb előtti barátságos mérkőzésen kevesebb gólt kapott a németektől, mint a vb-n Anglia vagy Argentína: mi hármat, ők négyet.
- A németek elleni meccsünk után azt mondtam, ez a német csapat nagyon jó erőállapotban van. Most láthatjuk, hogy mire vitték a vb-n. Sok ember képtelen reálisan gondolkodni, szeretnek inkább negatívan állni a dolgokhoz. A hollandok elleni mérkőzésen 55 perc után még 1-1 volt az állás, utána bejött Robben, a játékosaim fáradtak voltak, és 6-1 lett a vége, ami szerintem túlzó, mondjuk, 4-1 már rendben lett volna. Most már mindenki láthatja, hogy a németeké és a hollandoké is igazi klasszis csapat, s talán most már mindenki azt gondolja, hogy teljesen normális dolog volt a Hollandia és a Németország elleni eredmény.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Koeman szerint a hollandok megnyerhetik a vb-t

- Változtat bármit a nagyarányú vereségeken, hogy a két válogatott végül négy közé jutott, s akár még döntőt is játszhat egymással?
- Hogy más mit gondol, azt nem tudom, számomra ez semmin nem változtat. Hollandiában más a kultúra, mások a szabályok, mint Magyarországon. Ez természetes, ezzel együtt kell tudnom élni, hogy nem mindenhol gondolkodnak ugyanúgy. Számomra ez nem probléma.

- A végeredmények tudatában most is igent mondana a hollandok és a németek elleni barátságos mérkőzésre?
- Lehet, hogy csak egy meccset játszanánk egy erős csapat ellen. A magyar játékosok így megtudhatták, hogy nem ők a világ legjobbjai, viszont tanulhattak a vereségekből, amit a svédek elleni Eb-selejtezőn kamatoztathatnak majd. Tudhatják, mi kell ahhoz, hogy valaki jó futballista legyen. Nem csak technikailag és fizikailag kell jónak lenni, hanem a futballért kell élni.

- Mi az, amit tanulni lehet a focivébén látottakból?
- Az, hogy sikert csak fitt játékosokkal lehet elérni. Ha a magyar csapat ki szeretne jutni egy tornára, akkor minden héten, minél magasabb szinten kell játszaniuk a futballistáknak. Az elmúlt évben ez nem így történt, pedig e nélkül nagyon nehéz eredményt elérni. A spanyol, a holland és a német játékosok fittek, minden héten magas szinten futballoznak, és csak a céljuk elérésére koncentrálnak - arra, hogy megnyerjék a világbajnokságot. Remélem, hogy a magyar játékosok számára ez lesz a tanulsága a világbajnokságnak.