Uruguay eddig megkerülte Európát

Vágólapra másolva!
A franciák elleni 0-0-s nyitómérkőzést leszámítva az elődöntőben, Hollandia lesz az első európai ellenfele az uruguayi labdarúgó-válogatottnak, amely az argentinok és a brazilok kiesése után egyetlen dél-amerikaiként próbál döntőbe jutni. Forlánék elméletben mindent tudnak, a hollandok viszont még nem érték el céljukat.
Vágólapra másolva!

Az uruguayiak nem kis meglepetést okoztak, hogy 40 év elteltével ismét a legjobb négy közé jutottak világbajnokságon, ám a fanyalgók szerint ebben komoly szerepet játszott, hogy a válogatott kifejezetten könnyű ágra került. Tény, hogy Forlánék eddig csak egyetlen európai csapattal találkoztak (a gyengélkedő franciák ellen 0-0-t játszottak), de arról nem ők tehetnek, hogy az egyenes kieséses szakaszban a Koreai Köztársasággal, majd Ghánával kerültek szembe. Az viszont biztos, hogy Hollandia jóval keményebb ellenfél lesz, hiszen eddig minden találkozóját megnyerte a tornán, és 24 mérkőzés óta veretlen.

Uruguay ráadásul több kulcsemberére sem számíthat az elődöntőben. A Ghána ellen kiállított Luis Suárez egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott, míg a balhátvéd Jorge Fucile a sárga lapok miatt kényszerül pihenőre, a csapatkapitány Diego Lugano térdsérülése pedig nem jött rendbe.

Oscar Washington Tabárez szokásához híven egy nappal a meccs előtt kihirdette kezdő tizenegyét, amelyből kiderül, hogy az uruguayiak csak két csatárral játszanak majd, Diego Forlán partnere Edinson Cavani lesz.

A védelem bal oldalára bekerül az a Martín Cáceres, aki eddig nem lépett pályára a vébén, és az a Walter Gargano is kezd, aki csak egy percet játszott. A Ghána ellen a sorsdöntő tizenegyest értékesítő Sebastián Abreu szerint a csapat alaposan felkészült a hollandokból, és Tabárez főleg Arjen Robbenre hívta fel a figyelmüket.

"A mester sokat beszélt Robbenről, és arról, miként lehet őt megállítani. Elméletben tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mi a teendő, most már csak gyakorlatban kell mindezt megvalósítanunk" - mondta a csatár.

A hollandoknál a jobbhátvéd Gregory van der Wiel, illetve a védekező középpályás Nigel de Jong nem játszhat eltiltás miatt. A sérültek viszont mind felépültek, Joris Mathijsen és Robin van Persie is vállalja a játékot, és a taktika sem módosul, marad a jól megszokott 4-2-3-1-es formáció.

A szövetségi kapitány, Bert van Marwijk nem győzte hangsúlyozni játékosai számára, hogy nem szabad lebecsülniük az ellenfelet. "Nagyon veszélyes mérkőzés lesz, mert az uruguayiak igazi harcosok, és maximálisan koncentrálnunk kell. Két éve próbálom megértetni a focistáimmal, hogy ahhoz, hogy világbajnokok legyenek, egyetlen másodpercre sem szabad kihagyniuk. A célunkat még nem értük el" - jelentette ki a szakember.

A várható kezdőcsapatok
Uruguay: Muslera - M. Pereira, Victorino, Godín, M. Cáceres, D. Pérez, Arevalo Ríos, Gargano, Á. Pereira, Cavani, Forlán. Szövetségi kapitány: Tabárez.
Hollandia: Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, Kuyt, Van Bommel, De Zeeuw, Robben, Sneijder, Van Persie. Szövetségi kapitány: Van Marwijk.

www.global-soccer.eu