"Mindenki hibázhat, csak a bírók nem" - Kassaiék értékelik a vb-szereplést

Vágólapra másolva!
Véget ért a világbajnokság érdemi része a Kassai Viktor, Erős Gábor, Vámos Tibor magyar játékvezetői hármas számára, amely Dél-Afrikában összesen négy mérkőzésen kapott szerepet. Kassaiban nincs hiányérzet amiatt, hogy a döntő nem nekik jutott, mert állítása szerint tudják, hol a helyük, nincs még akkora tapasztalatuk, hogy megkapjanak egy finálét, amelyet levezetni olyan kiváltság, mint ha valaki a Holdra lép.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése

A magyar trió a Brazília-Észak-Korea és a Mexikó-Uruguay csoportmeccsek után előbb a Ghána-Egyesült Államok nyolcaddöntőben, majd a Spanyolország-Németország elődöntőben tevékenykedett közmegelégedésre, és a vébén látott teljesítménnyel végképp bekerült a legszűkebb elitbe.

Kassai azt mondta elégedett a négy mérkőzéssel, szerinte nem szabad telhetetlennek lenni, és fura lenne, ha azon panaszkodna, miért csak az elődöntő jutott neki a döntő helyett.

"Utánanéztem, alig valamivel több ember vezetett vb-döntőt, mint amennyi a Holdon járt, előbbiből Howard Webb lesz a tizenkilencedik, utóbbi esetében úgy tudom, tizenkettőnél állt meg a számláló. Úgyhogy ez egy nagyon kiváltságos dolog, és amikor tizenhat évvel Puhl Sándor vezette az olasz-brazil döntőt, azt mondtam, soha senki nem fog a közelébe kerülni a magyarok közül, ehhez képest csak egy lépésre voltam tőle. De nincs bennem hiányérzet, hiszen végig itt maradhattam, miközben sok olyan bíró hazament már, akiknek szintén komolyabb tervei voltak. A döntőre azért nem gondoltunk, mert tudjuk a helyünket, nincs még akkora tapasztalatunk, de a korábbi három meccs jó belépő volt az elődöntőhöz, és az is jól jött, hogy két európai csapat került össze. Nagy dolog, hogy ide eljutottam, de azért ne higgyük, hogy innentől minden nagy torna döntőjében én leszek a játékvezető" - mondta a 34 éves Kassai, aki szerint a sikeres vb-szereplésük növeli a magyar bírók külföldi presztízsét, és pozitív hozadéka lehet, hogy a jövőben többen jelentkeznek majd játékvezetőnek.

Bár a mérkőzésekkel és az ítéletekkel kapcsolatban nem nyilatkozhatnak, Kassai annyit elmondott, visszanézték a német-spanyol elődöntőt, amelyen voltak kritikus szituációk, de a visszajelzések pozitívak voltak, és fontosnak tartja, hogy nem róluk szólt a meccs. A magyar hármassal a vébén másodszor fordult elő, hogy egy szurkoló a pályára berohanva megzavarta a meccset, az elődöntő előtt a Mexikó-Uruguay csoporttalálkozón is történt hasonló, de Kassai nem foglalkozott különösen az esettel, úgy véli, amíg a produkció nem erőszakos célt szolgál, addig nincs ezzel probléma.

A világbajnokság legfiatalabb európai bírója annak sem tulajdonított különösebb jelentőséget, hogy az elődöntő után csak Miroslav Klose ment oda kezet fogni, szerinte érthető, hogy egy elbukott meccs után a játékosok inkább a saját érzelmeikkel viaskodnak, és nem a bíróra koncentrálnak.

Olyanra viszont még nem volt példa a pályafutásában, hogy egy meccsen a 27. percben kelljen először fütyülnie szabálytalanság miatt, ráadásul nem is egy nősök-nőtlenek bulifocin élte ezt meg, hanem a vb-elődöntőben, amelyen szerencsére partnerek voltak a játékosok. Jose Maria Garcia Aranda, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke a nyílt napon elmondta, a bírók döntéseinek kilencvenhat százaléka helyes volt a világbajnokságon, amihez Kassai annyit fűzött hozzá, hiába van egy játékvezetőnek százkilencvenkilenc jó ítélete a meccsen, ha a kétszázadik egy meccset eldöntő baki, akkor az mindent elhomályosít, vagyis hasonló a helyzetük, mint a kapusoknak, akik hiába védenek nagyokat, ha becsúszik egy potya, mindenki arra emlékszik.

Forrás: AFP

"Mindenki hibázhat, csak a bírók nem" - jegyezte meg Erős Gábor asszisztens, akiben a vébén tudatosult, hogy hiába cserél rosszul az edző, hiába hagyja ki a ziccereket a csatár, mindig csak a játékvezetők hibája kerül reflektorfénybe.

Kassaiéknak van jegye a vb-döntőre, majd jövő héten utaznak vissza Magyarországra, ahol a hétvégén már jelenésük van a játékvezetők edzőtáborában, hiszen a körforgás nem áll le, jönnek az újabb feladatok, és a vébén látott remeklés után az otthoni közönség minden bizonnyal árgus szemekkel figyeli majd a trió minden ítéletét.