Valaha mi tanítottuk focizni a világot

Sikeres magyar edzők nem európai csapatoknál, a ghánai válogatott 2013-ban
Ghana players stand next to their national flag as they listen to the anthems during their Quarter-Final football match against Chile at the FIFA Under 20 World Cup at TT Arena stadium in Istanbul on July 7, 2013. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI +++ RESTRICTED TO EDITORIAL USE +++
Vágólapra másolva!
Ember József neve Ghánában és Nigériában is fogalom, Árok Ferenc állami kitüntetést kapott az ausztrál futball felvirágoztatásáért, Szűcs György az Ázsiai Játékok döntőjébe vezette Iránt, Orth György és Plattkó Ferenc nélkül Chile sem tartana ott, ahol. Mit kapott a mostani labdarúgó-vb Európán kívüli mezőnye a magyaroktól?
Vágólapra másolva!

Az Európa Liga-döntője és a Benfica révén az egész világ Guttmann Béla nevét emlegette. A huszadik század során számtalan hozzá hasonló magyar szakember barangolt a világban, és ért el sikereket. Elég, ha csak a mostani világbajnokság mezőnyét nézzük: tudta, hogy Iránban, Chilében, Ghánában és Nigériában is magyar edzőkhöz fűződnek az első válogatott sikerek?

Nigéria magyar edzővel, Ember Józseffel jutott ki első komoly tornájára, az 1968-as olimpiára Forrás: AFP/Eitan Abramovich

A nyári, brazíliai labdarúgó-világbajnokságra az ázsiai kvalifikációból kijutott válogatottak közül csak Japánban nem fordult meg magyar edző, illetve Dél-Koreában is csak klubszinten dolgozott Bicskei Bertalan, akinek irányításával a Daewoo Royals (soraiban Aczél Zoltánnal és Mészöly Gézával) 1991-ben bajnok lett.

Irány Irán

Iránban viszont van magyar múlt, nem is akármilyen. A Ferencváros legendás edzője, Mészáros József 1956-ban a török Besiktasnál kezdte edzői munkáját, egy év múlva, 1957 decemberében pedig aláírt az iráni válogatotthoz. Két évig maradt, nyolc mérkőzésen dirigált, ezeken három győzelmet aratott. Aztán hazatért, hogy 1961 és 1965 között a Fradival két bajnoki címét és egy Vásárvárosok Kupáját nyerjen.

Egy évtizeddel később, 1966 szeptemberében Szűcs György kapott nyolc mérkőzésre lehetőséget Iránban. Az 1938-as vb-ezüstérmes magyar válogatott fedezete olyan remekül összerakta a csapatot, hogy az meg sem állt az Ázsia Játékok döntőjéig, ahol csupán 1-0-s vereséget szenvedett Burmától.

A legnagyobb iráni magyar siker ugyanakkor klubhoz, a Tadzshoz köthető: a teheráni csapattal Gyarmati-Gyurcsó János nemcsak regionális és országos bajnok lett 1969-ben és 1970-ben, de az utóbbi évben megnyerte az ázsiai BEK-et is.

Az ausztrál futball felvirágoztatója

A vb-részvételt az ázsiai zóna selejtezőiből kiharcoló Ausztrália futballválogatottját 1983 és 1989 között a vajdasági Árok Ferenc irányította. Árok 46 mérkőzésen ült a kispadon, ennél többször csak Frank Farina (58) és Eddie Thompson (56) dirigálhatta, az ország legjobb focistáit.

Úgy kezdődött, hogy miután a helyi St. George Saints együtteséből többször is bajnokcsapatot csinált, 1983-ban felkérték szövetségi kapitánynak. A szakember 1986-ban majdnem kivezette a vébére Ausztráliát, az interkontinentális pótselejtezőn csak a Sir Alex Ferguson vezette skótokkal szemben maradtak alul, úgy, hogy a glasgow-i 2-0-s vereség után otthon 0-0-t játszottak.

Árok Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnök Felcsúton Forrás: Magyar Szó

Két évvel később a szöuli olimpiára már kijuttatta az ausztrálokat, sőt a csapat a brazilok mögött, a jugoszlávokat és Nigériát legyőzve továbbjutott a csoportjából. A negyeddöntőben a későbbi aranyérmes Szovjetunió győzte le 3-0-ra. Ausztráliában nagy népszerűségnek örvendett, 1990-ben állami kitüntetést kapott az ausztrál labdarúgás felvirágoztatásáért.

Ember Afrikában

A vb öt afrikai nemzete közül Algériában csak klubszinten akadt néhány magyar kalandor, Kamerunban és Elefántcsontparton nem dolgozott honfitársunk. Bezzeg Ghánában és Nigériában!

Ghánában a legnépszerűbb klub, az Asante Kotoko saját honlapjának történelmi fejezetében említést tesz Ember Józsefről, Kontha Lajosról és Kertész Tamásról. Előbbi az első külföldi szakember volt, aki munkát kapott a ghánai labdarúgásban. A klubbal 1965-ben Kontha, 1972-ben Kertész is bajnok lett, a válogatottnál azonban Ember ért el nagy sikert.

A ghánai válogatottat a hőskorban magyar edző is irányította Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Ugyan hivatalosan csak szövetségi edzőként segítette Charles Kumi Gyamfi munkáját, de tény, hogy tevékeny részese volt az ország első Afrika-kupa-győzelmének 1963-ban. A források ugyanakkor nem egyeznek meg abban a kérdésben, hogy Ember József betöltötte-e a kapitányi posztot, sőt ahol azt írják, hogy igen, ott sem egységes az időpont: előfordul 1960-62 és 1963 is. Ami biztos, hogy a hatvanas évek elején neki is köszönhető volt, hogy Ghána a kontinens legjobbjává nőtte ki magát.

Ember később nigériai kapitány lett, 1965 és 68 között irányította a nemzeti csapatot (1966-ban Hidas Gusztávval együtt). A helyiek ettől kezdve számítják labdarúgásuk felemelkedését, Ember József irányításával vált versenyképessé a válogatott, és neki köszönhetően jutott ki a csapat az 1968-as mexikóvárosi olimpiára, ahol ugyan Japán (1-3) és Spanyolország (0-3) is legyőzte, de Brazília ellen 3-3-as döntetlent ért el. Nigériai források szerint 1961 és 1963 között Vardar György volt a szövetségi kapitány.

Henni összetett feladata

Az Egyesült Államoknak két szövetségi kapitányt adtunk. Schwarz Ernő 1953 és 1955 között két győzelmet és négy vereséget aratott, míg a legendás Fradi-kapus, a másfél hónapja Floridában elhunyt Henni Géza 1965 és 1967 között irányította a nemzeti csapatot. Az ő feladata nem volt könnyű, hiszen az ifjúsági, az olimpiai és a nagyválogatottért is felelt, de se a vb-selejtezőkön, se az 1967-es, kanadai Pánamerikai Játékokon nem járt sikerrel. Előbbin Mexikó búcsúztatta (a csapatban egyébként honfitársait, Gerley Viktort, Cziotka Andrást, Reszneki Tibort és Pál Józsefet is játszatta), az utóbbin pedig Bermuda (3-7) és Kanada (1-2) is legyőzte, így Kuba ellen a 2-1-es siker már mit sem ért.

Henni Géza kiváló kapus és edző volt Fotó: Kovács Márton Ernő / Fortepan.hu

Ki hitte volna, hogy Costa Rica korai történetének egyik első légiós szövetségi kapitánya magyar volt? Nagyon kevés információt lehet találni Américo Brunnerről (ennek a képnek a jobb szélén), aki 1968-ban rövid ideig, kevesebb, mint egy évig állt a válogatott élén. A források egyaránt magyar születésű, de brazil állampolgárságú szakemberként írnak róla, aki dolgozott Trinidad és Tobagón is - a St. Benedict's csapatát csak úgy emlegették, hogy a „Brunner fiúk”. Brazíliában egyetlen klubnál dolgozott, a jelenleg a Sao Pauló-i bajnokság harmadosztályában szereplő América FC-nél.

Fekete híres lett Mexikóban

Mexikó két szövetségi kapitányt is kapott a magyaroktól, a 30-szoros válogatott, nyolcszoros bajnok MTK-csillag Orth Györgytől például nem kevesebbet vártak el, mint hogy a kilenc éve szüneteltetett válogatottat rakja össze és készítse fel a soros olimpiai és világbajnoki selejtezőkre.

Orth munkájának gyümölcseként Mexikó 1947-ben az Észak-amerikai Kupán 5-0-ra verte az Egyesült Államokat, majd 3-1-re Kubát. A szakember azonban rosszul tűrte, hogy a vezetők folyamatosan csak hitegetik, így százszázalékos mérleggel, két győzelemmel a tarsolyában odébbállt.

Fekete Árpád 1963-ban három mérkőzés erejéig kóstolhatott bele a légkörbe, a mérlege ötvenszázalékos lett: 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség. Az egykori újpesti játékos pályafutása során 33 éven keresztül edzősködött Mexikóban, összesen 14 klubnál dolgozott, a legnagyobb sikereket a Chivas Guadalajarával érte el, a klub történetének egyik legnagyobb edzője lett.

Első nekifutásra vb-5. hely

A fent említett Orth György egyébként sok dél-amerikai országban dolgozott, és az első ilyen megbízatása máris óriási sikert hozott. 1930-ban a chilei szövetség vezetői levelet írtak a magyar vezetőknek, hogy ajánljanak egy edzőt, aki felkészíti a válogatottat az első világbajnokságra. A lehetőséget Orthnak ajánlották fel, ő elfogadta, és edzői tapasztalat híján is belevágott a feladatba. Felkészülési mérkőzés nélkül elvitte a csapatát Uruguayba, ahol előbb Mexikót 3-0-ra, majd Franciaországot 1-0-ra legyőzték ugyan tanítványai, de az Argentína elleni 1-3-mal nem jutottak a négy közé, végül az 5. helyen zártak.

Orth György szobrot is kapott az MTK-tól Forrás: MTI/Beliczay László

1941-ben a BTK és a Vasas egykori válogatott kapusa, a Barcelonában is megfordult Plattkó Ferenc vette át a chilei csapat irányítását. Legnagyobb sikerét a Copa América elődjén, az 1945-ös nem hivatalos dél-amerikai kontinensbajnokságon érte el, ahol a hétcsapatos mezőnyben a harmadik lett válogatottjával. Egyetlen vereségét a második helyen záró Brazíliától szenvedte el (0-1), még a győztes argentinokkal is 1-1-et ért el.

Plattkót még egyszer visszahívták, de az 1950-es vb előtti selejtezőn Chile hiába győzte le az idegenbeli 2-0-s vereség után otthon 5-0-ra Bolíviát, a világbajnokság előtti felkészülési meccsen a csapat 5-1-re kikapott Uruguaytól, így menesztették.

Az almanachok szerint 1957-ben néhány mérkőzés erejéig Pákozdi László is dolgozott a válogatott élén. A Pupu becenévre hallgató egykori Elektromos-hátvéd itthon kilencszeres válogatott volt, kint több klubnál is megfordult, a nemzeti csapattal azonban nem tudta kivívni az 1958-as vb-szereplést.

Aki megalapozta a brazil futballsikereket

Brazíliában három magyar futballedzőt tart számon a szakirodalom, Mándi Gyulát, Guttmann Bélát és azt a Kürschner Izidort, akiről talán még Magyarországon is kevesen hallottak. Az MTK-val kétszeres bajnok játékos fiatalon, 32 évesen lett edző. Német bajnokságot nyert 1921-ben a Nürnberggel, olimpiai ezüsthöz segítette Svájcot, a Grasshoppersszel három bajnoki aranyat szerzett (1927, 1928, 1931).

1937 márciusában érkezett Brazíliába, egy hónappal később már a Flamengót irányította. Olyan, helyi szemmel akkor érthetetlen dolgokat várt el a játékosaitól, mint a labda nélküli edzés és a sokpasszos futball. És amiben korszakalkotó volt Dél-Amerikában: bevezette a WM-rendszert, azaz a három védő és három csatár között két-két védekező és támadó középpályást játszatott. A rendszert még 1920-ban az Arsenal akkori menedzsere, Herbert Chapman találta ki, Dori (Brazíliában így ismerték Kürschnert) ezt honosította meg. Az új taktikai felállás elterjedt az országban, és olyannyira bevált, hogy az első két világbajnokság gyengébb eredményei (1930-ban a 6., négy évvel később a 14. lett a csapat) után az 1938-as vébén már bronzéremig jutott a selecao.

A sikerek ellenére egy Vasco de Gama elleni bajnoki vereség után menesztették, és bár 1939-ben még kapott munkát a Botafogónál, egy ritka vírusban megbetegedett, és 1941-ben, 56 évesen meghalt.