Mitől lesz különleges ez a focivébé?

brazíliai focivébé
Brazilian supporters cheer before the start of a friendly football match between Brazil and Panama, as preparation for the FIFA World Cup Brazil 2014 at Serra Dourada Stadium in Goiania, Goias State, Brazil on June 3, 2014. The FIFA World Cup Brazil 2014 is set to begin in just a few days, with Brazil and Croatia competing in the opening match on June 12 at the Corinthians Arena in Sao Paulo. AFP PHOTO/Evaristo SA
Vágólapra másolva!
A brazíliai focivébé ugyanannyiba kerül, mint a legutóbbi három világbajnokság összesen, itt utaznak majd a helyszínek között a legtöbbet, drónok és robotok védik majd a szurkolókat, lesz ivószünet és eltűnő gyepspray. A csapatok többek között játékkonzolokat, ecuadori banánfajtákat és egyszínűre festett falat kértek, Algéria pedig minden szobába igényelt egy-egy példányt a Koránból. Ilyen vb még nem volt.
Vágólapra másolva!

Gólbíró

Kassai Viktor a 2012-es Európa-bajnokságon az ukrán–angol meccsen nem adta meg Devic gólját, pedig a labda áthaladt a gólvonalon. A brazíliai vébén ilyen elvileg nem fordulhat elő, és nemcsak azért, mert a magyar játékvezető nem lesz ott Brazíliában, hanem azért sem, mert a világbajnokságok történetében most először használni fogják a gólvonalfigyelő technológiát. Minden stadionban 14 kamerát szereltek fel, 7-7 kamera fogja venni mindkét kaput. Ha a labda áthaladt a gólvonalon, akkor ezt az információt a rendszer továbbítja a játékvezetőnek, akinek az órája többek között rezgéssel jelez.

Eltűnik a vonal

Dél-Amerikában már régóta használják, most a világbajnokságon is bevezetik azt a víz alapú festéksprayt, amely egy percen belül eltűnik a fűről. A szabadrúgásoknál a játékvezető ezzel jelzi majd a szabadrúgás pontos helyét, és az onnan kilenc méterre kimért helyet a sorfalnak, így megakadályozható lesz, hogy a sorfal közelebb araszoljon. A FIFA tavaly a klubvébén, valamint az U17-es és U23-as világbajnokságon is tesztelte a sprayt, az újítás bevált, most pedig a felnőttvébén is debütál.

Dél-Amerikában már évek óta használják az eltűnő sprayt:

Ivószünet

A FIFA most először engedélyezte hivatalosan, hogy akár három alkalommal is megállíthatja a játékvezető a játékot, ha úgy ítéli meg, hogy a nagy hőség miatt frissítőre van szükségük a játékosoknak. Főleg az északi helyszíneken (Manaus, Natal, Fortaleza, Salvador, Recife) várható elviselhetetlen forróság. Délen, például Porto Alegrében és Curitibában a június és a július az év leghűvösebb hónapja, de napközben még így is 20 fok körül van a hőmérséklet.

Utazás utazás hátán

Itt utaznak majd a legtöbbet a csapatok a városok között a csoportmeccsek alatt, közülük is az Egyesült Államok, Olaszország és Mexikó válogatottja teszi majd meg a legtöbb kilométert, több mint 14 ezret. A legkevesebbet Belgiumnak kell utaznia a meccshelyszínek és a főhadiszállásuk között, összesen 1984 kilométert, míg a 32 csapat átlagban 7525 kilométert utazik majd.

A vadonatúj Sao Pauló-i stadionban lesz a nyitómeccs Forrás: AFP/Miguel Schincariol

Ez lesz a legdrágább

A vébék történetében most költötte messze a legtöbbet a rendező ország: az előzetes becslések szerint annyiba fáj a vb a brazil államnak, mint a legutóbbi három világbajnokság megrendezése összesen. Itt kellett a leginkább fejleszteni az infrastruktúrát, a közbiztonságot, valamint itt építették és újították fel a legtöbb stadiont. Eközben az oktatás és az egészségügy pocsék állapotban van, a brazil lakosság többsége nem is támogatja a vébé megrendezését, ezért sok a tüntetés.

Ennyibe kerültek a vb-k az utóbbi húsz évben

1994 – Egyesült Államok: 30 millió dollár (mostani árfolyamon kb. 6,66 milliárd forint)
1998 – Franciaország: 340 millió dollár (kb. 75 milliárd forint)
2002 – Japán/Dél-Korea: 5 milliárd dollár (kb. 1110 milliárd forint)
2006 – Németország: 6 milliárd dollár (kb. 1332 milliárd forint)
2010 – Dél-Afrika: 4 milliárd dollár (kb. 888 milliárd forint)
2014 – Brazília: 14-16 milliárd dollár (kb. 3100-3550 milliárd forint)

A díjazása is ennek a világbajnokságnak a legnagyobb. Míg a spanyolok 2010-ben 31 millió dollárt (kb. 6,8 milliárd forint) kaptak az aranyéremért, addig a mostani győztes 35 milliót (kb. 7,77 milliárd forint) kasszírozhat. Az ezüstérmes 25 millió dollárral (5,55 milliárd forint), a bronzérmes 22 millió dollárral (4,88 milliárd forint) gazdagodik, de a csoportból való továbbjutás is ér 8 millió dollárt (1,77 milliárd forint).

A legtöbb önkéntes

A fentiek ellenére ennyi önkéntes még sohasem dolgozott egy világbajnokságon, mint amennyi Brazíliában fog: összesen több mint 152 ezer ember jelentkezett, hogy szívesen segítene a gördülékeny lebonyolításban. Ez több mint a duplája a legutóbbi, dél-afrikai vébé önkénteseinek (70 ezer), míg 2006-ban, Németországban csupán 45 ezer önkéntes vett részt. Külföldről is rengetegen jelentkeztek, a legtöbben Kolumbiából, összesen 6500-an.

Drónok óvnak

Már a 2010-es dél-afrikai világbajnokság előtt is komolyan tartottak attól, hogy a rossz közbiztonság és a terrorfenyegetettség miatt veszélyben lesznek a szurkolók és a csapatok, Brazíliában pedig minden eddiginél nagyobb biztonsági erőket vetnek be. Drónok (pilóta nélküli repülő szerkezetek) fogják pásztázni a tömeget, valamint amerikai fejlesztésű robotokat is bevetnek a brazil hatóságok. A PackBot 510 névre keresztelt távirányítós robotokat küldik előre felderíteni az olyan veszélyes helyeket, ahol bombaveszély vagy bármilyen terrorfenyegetettség áll fenn. A drónokon és a robotokon túl egy speciális, arcfelismerő kamerarendszert is kiépítettek, továbbá hő- és éjjellátó kamerákból is bevásárolt a brazil hadsereg.

Drónok repkednek majd mindenhol Forrás: AFP/Said Khatib

Saját edzőkomplexum a németeknek

Németország mindent megtesz annak érdekében, hogy megnyerje a világbajnokságot, ennek érdekében próbál minél otthonosabb körülményeket teremteni a válogatottnak. Így fordulhatott az elő, hogy a németek Bahia városában szponzorok segítségével vásároltak egy területet, majd egy saját edzőkomplexumot húztak fel rá. A repülőtértől csupán 15 kilométerre lévő, Campo Bahia névre keresztelt edzőtáborban 13 ház, 65 szoba, étterem és természetesen több edzőpálya található.

Játékkonzol és kétfajta szappan

Mivel a világ minden pontjáról érkeznek a csapatok egy idegen kulturális környezetbe, egészen különleges kérésekkel állnak elő a szervezőknél, hogy a játékosok minél otthonosabban érezzék magukat a szállodában. Összegyűjtöttük, hogy melyik válogatott mit kért a szállásra:

Portugália: játékkonzolt és hat biztonsági őrt, közülük kettőnek Cristiano Ronaldo szobáját kell őriznie.
Franciaország: kétfajta folyékony szappant, egyet kézmosáshoz, egy másikat zuhanyozáshoz. A franciák azt is kérték, hogy a falak egyszínűek legyenek, ugyanolyan árnyalatúra festve minden szobában.
Uruguay: csendes légkondicionálókat.
Algéria: minden szobába a Korán egy példányát.
Ecuador: egy kosár gyümölcsöt, benne különféle ecuadori banánfajtákkal.
Anglia: vadonatúj bútorokat, ágyakat, parkettát és légkondicionálót. Csak erkélyes szobában hajlandóak aludni.
Honduras: hat spanyol nyelvű tévécsatornát, köztük két hondurasit.
Japán: jakuzzit minden szobába.
Chile: vadonatúj ágyakat és síkképernyős tévéket.
Costa Rica: egy hatalmas közös szobát, heverőkkel, tévékkel és videojátékokkal.
Ausztrália: a szobák elé a folyosóra két kávéautomatát és a legfrissebb újságokat a világ minden pontjáról. Brazil ételeket vörös húsból, halból és csirkéből, de mindegyiket diétásan elkészítve.