Gólérzékeny, mint Müller, dinamikus, mint Ronaldo

Németország-Brazília, foci-vb, vébé, Brazília 2014
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JULY 08: Miroslav Klose of Germany celebrates scoring his team's second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Semi Final match between Brazil and Germany at Estadio Mineirao on July 8, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Miroslav Klose kedden a vb-történelem legeredményesebb gólszerzője lett, miután a brazilok elleni elődöntőben megszerezte a 16. gólját, megelőzve ezzel Ronaldót. A csatárt a klubcsapata, a Lazio az egekbe magasztalja, és nagyon jó véleménnyel van róla egykori játékostársa, a Fradi-vezetőedző Thomas Doll is.
Vágólapra másolva!

"Tizenhat gól a világbajnokságokon, minden idők legjobbja. Miro Klose bekerült a történelemkönyvekbe" - írta a Lazio a Twitteren. "A miénk a világ bajnoka, aki mindenkinél több gólt szerzett: Klose" - fogalmazott egy rádióinterjúban Claudio Lotito elnök.

Nemcsak klasszis játékos, de nagyon jó ember is

Thomas Doll akár Hamburgból is ismerhette volna, hiszen 1998-ban és 1999-ben a Fradi mostani edzője és Klose is a kikötőparti városban futballozott. Igaz, Doll az élvonalbeli HSV-ben, míg Klose a harmadosztályú FC 08 Homburgban. "Akkoriban még nem ismertük egymást. Igazából a Kaiserslauternben találkoztunk először, csapattársakként" - nyilatkozta az Origónak Doll, aki Klose jelenlegi klubjában, a Lazióban profiskodott 1991 és 1994 között.

Így örül egy 36 éves gólrekorder Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Robert Cianflone

A lengyelországi születésű támadó 2011-ben igazolt Rómába, ahol eddig 80 meccsen 35 gólt szerzett. Doll örült annak, amikor kiderült, hogy a rómaiak leigazolják Klosét. "A Lazio fontos állomása volt a karrieremnek, Klose is nagyon sikeres náluk. Fontos megemlítenem, hogy ő nemcsak klasszis játékos, de fantasztikus karakter, nagyon jó ember is." Klose néhány héttel ezelőtt hosszabbította meg szerződését 2015-ig a Lazióval.

Sokan fanyalognak, amikor Klosét egy lapon említik Gerd Müllerrel és Ronaldóval, Doll nem tartozik a kritizálók közé. "Abban mindenképp azonosak, hogy mindegyik játékosban van valami plusz. Klose pont olyan gólérzékeny, mint Müller volt, és pont olyan dinamikus, mint Ronaldo volt. De például Ronaldo sokkal gyorsabb a labdával, és többet cselez" - mondta Doll.

Most már ő a Fenomén

Szerdán az olasz lapok is megünnepelték a 36 éves támadót. "Tizenhat gól, most már ő a Fenomén. Kivételes teljesítmény, a Lazio csatára Ronaldót is lehagyta. A történelem része akart lenni, és ez sikerült is neki" - írta a Corriere dello Sport.

A 136-szoros válogatott csatár lett az első játékos, aki négy vb-elődöntőben szerepelt. Eddig Cafú egyedül tartotta a vb-meccseken elért győzelmek rekordját, de most már Klosénak is 16 diadala van. Ha a németek nyernek a döntőben, akkor ez a rekord is egyedül csak az övé lesz.

Miroslav Klose góljai a világbajnokságokon:
2002, Japán és Koreai Köztársaság, 5 gól:
3 Szaúd-Arábia ellen a csoportkörben (a végeredmény 8-0)
1 Írország ellen a csoportkörben (1-1)
1 Kamerun ellen a csoportkörben (2-0)

2006, Németország, 5 gól:
2 Costa Rica ellen a csoportkörben (4-2)
2 Ecuador ellen a csoportkörben (3-0)
1 Argentína ellen a negyeddöntőben (1-1 hosszabbítás után, 11-esekkel: 4-2)

2010, Dél-afrikai Köztársaság, 4 gól:
1 Ausztrália ellen a csoportkörben (4-0)
1 Anglia ellen a nyolcaddöntőben (4-1)
2 Argentína ellen a negyeddöntőben (4-0)

2014, Brazília, eddig 2 gól:
1 Ghána ellen a csoportkörben (2-2)
1 Brazília ellen az elődöntőben (7-1)