Németország negyedszer vagy Argentína harmadszor?

németország - argentína, vb-döntő 2014, messi és klose
A combination of file photos shows Argentina's forward and captain Lionel Messi (L) in Rio De Janeiro on June 15, 2014 and Germany's forward Miroslav Klose in Fortaleza on June 21, 2014 . Germany will face Argentina in the final match of the 2014 FIFA World Cup in Rio de Janeiro on July 13, 2014. AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
Huszonnégy év után újra Németország és Argentína játssza a labdarúgó-világbajnokság döntőjét: előbbi válogatott negyedik, utóbbi harmadik alkalommal hódíthatja el a tízmillió dollár értékű, 18 karátos aranyból készült trófeát. (Cikkünk végén szavazhat a győztesre.)
Vágólapra másolva!

A legendás Maracana Stadionban két teljesen eltérő stílusú csapat lép majd pályára. Az argentinok eddig alapvetően azzal a taktikával készültek aktuális riválisuk ellen, hogy annak játékát akadályozzák és klasszis támadóik egy-egy villanására számítottak, míg a jóval támadóbb szellemben fellépő németek saját akaratukat próbálták reáerőltetni az ellenfelekre.

Az elődöntőben az európai együttes történelmi, 7-1-es győzelmet aratott a házigazda brazilok felett, míg az argentinok a torna egyik legeseménytelenebb mérkőzésén gól nélküli döntetlent követően végül 11-esekkel vívták ki a hollandok ellen a jogot arra, hogy történetük során ötödször is döntőt játszhassanak.

Agüero a brazilok mellett

"A Nationalelf egy nagy csapat. Ami a brazilokkal történt, az bármelyik csapattal előfordulhat" - mondta Sergio Agüero, az argentinok támadója a házigazda elődöntőben bekövetkezett összeomlására utalva. Az 55 válogatott mérkőzésén 21 gólos csatár kifejtette, hogy a németeknek is akad okuk az aggodalomra: "Kiváló játékosaink vannak, akik képesek veszélyt teremteni az ellenfél kapujánál."

Messi vagy Klose örül majd a végén? Forrás: AFP/Juan Mabromata

A brazilok ellen pályafutása 16. világbajnoki gólját szerezte a német Miroslav Klose, aki ezzel a tornák történetének legeredményesebb játékosa lett a brazil Ronaldót megelőzve az örökranglistán.

Klose már 12 éve is ott volt

"Fantasztikus érzés volt, de aki ismer engem, az tudja, most már csak az Argentína elleni döntő érdekel. A fináléban mindenkinek a maximumot kell majd nyújtani, nagyon rossz érzés elveszíteni egy döntőt, most nyernünk kell" - mondta a Lazio játékosa, aki a jelenlegi csapatból egyedüliként ott volt a pályán 12 évvel ezelőtt a jokohamai fináléban, amelyen Ronaldo duplájával nyertek a brazilok. Klose egy újabb rekordot is megdönthet a világbajnokságok történetében, ugyanis ha a német válogatott nyer, akkor a veterán támadó 17. győztes vb-meccsén lesz túl, amivel megelőzi az ugyancsak brazil Cafút.

Az argentinoknál támadásban ezúttal is Lionel Messire hárulhat a főszerep, a Barcelona négyszeres aranylabdás csatára a csoportkörben - négy góllal - a hátán vitte csapatát, ám az egyenes kiesés szakaszban eddig nem talált a kapuba. Igaz, számára kissé szokatlan módon be kellett segítenie a védekezésbe.

Rossz emlékek

A katalánok szupersztárjának nem lehetnek túl jó emlékei a németekről, ugyanis eddigi két világbajnokságán mindig a Nationalelf elleni összecsapásokkal ért vége számára a torna: 2006-ban Németországban a negyeddöntőben még csak a kispadról nézte végig, ahogy társai elbukják a 11-es párbajt, négy évvel később Fokvárosban pedig már a pályán szenvedte végig a németek 4-0-s diadalát. A klubszinten már minden nagy trófeát begyűjtő futballistának egy évvel ezelőtt a német válogatott gerincét adó Bayern München elleni Bajnokok Ligája-elődöntő is pályafutása nagy kudarcai közé tartozik, a bajorok ugyanis kettős győzelemmel, 7-0-s összesítéssel léptek túl a katalánokon.

A vb-k történetében először fordul elő, hogy ugyanaz a két válogatott harmadszor is találkozik a döntőben. Az 1986-os mexikói aranycsatát a Diego Maradona vezette argentinok nyerték 3-2-re, míg 1990-ben, Olaszországban a németek győztek 1-0-ra.

A finálé magyar idő szerint vasárnap 21 órakor kezdődik.