10 év munkája érett be Brazíliában

vb 2014 döntő, joachim löw
Headcoach Joachim Loew of Germany gestures during the FIFA World Cup 2014 final soccer match between Germany and Argentina at the Estadio do Maracana in Rio de Janeiro, Brazil, 13 July 2014. Photo: Marcus Brandt/dpa (RESTRICTIONS APPLY: Editorial Use Only, not used in association with any commercial entity - Images must not be used in any form of alert service or push service of any kind including via mobile alert services, downloads to mobile devices or MMS messaging - Images must appear as still images and must not emulate match action video footage - No alteration is made to, and no text or image is superimposed over, any published image which: (a) intentionally obscures or removes a sponsor identification image; or (b) adds or overlays the commercial identification of any third party which is not officially associated with the FIFA World Cup) EDITORIAL USE ONLY
Vágólapra másolva!
A német labdarúgás tíz éve elkezdett reformjának eredményeként értékelte több német lap a Nationalelf negyedik világbajnoki címét. A brazíliai labdarúgó-világbajnokság megnyeréséig veretlenül menetelő válogatott diadala "csodálatos siker", de "nem csoda", hanem az alaposan megtervezett és szigorú pontossággal elvégzett munka gyümölcse - emelte ki hétfői kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap, amely szerint az alapokat tíz évvel ezelőtt rakták le.
Vágólapra másolva!

Az utánpótlásra, a továbbképző központokra és a technikai fejlesztésekre fordított beruházások nélkül nem sikerült volna 1990 után ismét világbajnoki címet szerezni - hangsúlyozta a FAZ, hozzátéve, hogy Maracana Stadionban elnyert trófea annak a bátorságnak is a jutalma, amellyel Joachim Löw és elődje, Jürgen Klinsmann új utakra vezette a német labdarúgást.

Klinsmann és Löw érdemeit emelte ki a Spiegel Online hírportál kommentárja is, amely szerint a labdarúgás világában ritkán tapasztalható annyira következetes építő munka, mint amely elvezetett a Nationalelf negyedik vb-győzelméhez. Mario Götze a döntő 113. percében futtában, mellell vette át André Schürrle beadását, és egyetlen mozdulattal, fordulatból továbbította a labdát az argentinok kapujába.

Új német labdarúgás

Talán éppen ilyen, az "új német labdarúgásra" jellemző villámgyors, és briliáns technikával szerzett gólra gondolt Jürgen Klinsmann 2004-ben, amikor átvette a válogatott vezetését és arról beszélt, hogy Németország újra világbajnok lesz - jegyezte meg a Spiegel Online, hozzátéve, hogy 2004-ben még nem tűnt valószínűnek egy vb-győzelem, de tíz év után már "alig lehet ráismerni a német labdarúgásra".

Klinsmann és az őt a szövetségi kapitányi tisztségben 2006-ban váltó Löw összesen öt nagy tornát készített elő ugyanazzal az állhatatossággal és alapossággal. A 2006-os vb-n a válogatott még "nyers, vad és csiszolatlan" volt, négy évvel később pedig már "felnőtt, de nem elég érett a végső győzelemhez", hiszen ha jó napot fogott ki, akkor "szétszedte" Angliát és Argentínát, de Spanyolország ellen hiányzott a tapasztalat és a hit.

Jog Bonito Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

Az idei vb-n viszont "a Löw-korszak legjobb csapata" küzdött, egy "taktikailag rugalmas, fizikailag robosztus, technikailag briliáns labdarúgókból" álló együttes, amelynek játéka "domináns, erőteljes, közvetlen, és ha kell, akkor türelmes", és megérdemelten szerzett világbajnoki címet - írta a Spiegel Online.

Jogi bonito

A müncheni Süddeutsche Zeitung szerint a német válogatott a döntőben a "Jogi bonito", vagyis a Joachim Löw-féle szép labdarúgás elképzelését igyekezett megvalósítani. Nem hajolt meg a "gránit keménységű" argentin védelem előtt, és ugyan nem sikerült mindig megtartani az ellenőrzést a Lionel Messi vezette "villámkontrák" felett, de végig a kezében tartotta "az est dramaturgiáját". A német mezre így 1954, 1974 és 1990 után felkerülhet a negyedik csillag, ami "a szövetségi kapitány érdeme" - emelte ki a Süddeutsche Zeitung.

A berlini Der Tagesspiegel arra mutatott rá, hogy a világbajnoki cím megkoronázta egy teljes labdarúgó nemzedék munkáját. Ez a generáció többször eljutott a végső győzelem közelébe, de eddig nem tudta bevégezni a munkát. Most viszont végre megszerezte trófeát, ami végleg érvényteleníti azt az ellenvetést Joachim Löwvel szemben, hogy vele nem lehet tornagyőzelmet aratni - emelte ki a Der Tagesspiegel.

A Bild kommentárja szerint a győzelem a csapat, az edző és a szurkolók közös sikere. A válogatottból "nem lehet egyetlen nevet kiemelni", hiszen "egyszer Müller, másszor Neuer, aztán Hummels, a végén pedig Götze volt lehengerlő", Joachim Löw pedig bejutott a vb-győzelmet szerző német szövetségi kapitányok sorába, Sepp Herberger, Helmut Schön és Franz Beckenbauer mellé. A győzelem azonban azoké a millióké is, amelyek végig támogatták a Nationalelfet, amivel kiérdemelték a világbajnoki trófeát. "Világbajnokok vagyunk! De jól is hangzik ez..." - zárta kommentárját legnagyobb példányszámú német lap.