Tudta, hogy Costa Rica már világbajnok?

Costa Rica's goalkeeper Keylor Navas (L) signs autographs for Brazilian fans as Costa Rica's national football team visits the "Padre Lucio Floro" school in the Jose Menino neighborhood in Santos, Sao Paulo state, on June 16, 2014, during the FIFA Footbal
Costa Rica's goalkeeper Keylor Navas (L) signs autographs for Brazilian fans as Costa Rica's national football team visits the "Padre Lucio Floro" school in the Jose Menino neighborhood in Santos, Sao Paulo state, on June 16, 2014, during the FIFA Football World Cup in Brazil. AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
Vágólapra másolva!
A nemhivatalos, kiütéses vb-t az első válogatott mérkőzéstől vezetik. Costa Rica fél évszázada egyszer már felült a trónra, és most is ő a világbajnok. El tudja-e venni Hollandia a címet?
Vágólapra másolva!

A vébé előtt már írtunk a nemhivatalos vb-címről (UFWC): elszánt futballtörténészek végigvezették az első, 1872-es válogatott meccstől kezdve, hogy ki lenne világbajnok, ha a profi boksz mintájára az aktuális címvédő legyőzésével vándorolna a cím. A nemhivatalos vébén tehát a FIFA négyéves ciklusánál jóval sűrűbb az őrségváltás, mivel a világbajnok minden meccse címmeccs.

Előfordul, hogy a valódi és a nemhivatalos világbajnok ugyanaz a csapat, egyelőre azonban nem ez a helyzet. A vb előtt Uruguay birtokolta az övet, és mindjárt az első meccsén át kellett adnia Costa Ricának. Már akkor a vébé egyik legnagyobb meglepetésének tituláltuk, hogy a kiscsapat 0-1-ről 3-1-re fordított.

Észak-Koreán át jutottak idáig

2010-ben a spanyolok mindkét vb-címet birtokolták, de egy szeptemberi barátságos meccsen Argentína elvette a kiütésest, majd nyomban a következő találkozón, Japánban el is vesztette. Japánt aztán egy szép sorozat után elverte Észak-Korea, így egészen különös helyre került az UFWC-öv. Több újabb váltás után, a világbajnokság előtt Uruguay lett a címvédő - ekkor jött Costa Rica.

Costa Rica legénysége Recifében, az olaszok elleni címmeccs előtt Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A közép-amerikai meglepetéscsapat Uruguay után további két nehézsúlyú ellen védte meg az övét, az olaszokat 1-0-ra legyőzte, Angliával 0-0-t játszott, így jutottunk el a harmadik, Görögország elleni címvédésig. Bravúr volt a javából: a 66. percről emberhátrányban focizva kibekkelve a hosszabbítást, büntetőpárharc után jutott tovább. A következő falat jóval nagyobb lesz, július ötödikén Hollandia lesz az ellenfél.

Bármilyen meglepő, Costa Rica volt már nemhivatalos világbajnok, először 1963-ban, méghozzá a Holland Antillák legyőzésével. Később még ötször megvédte a címét, ugyanez a teljesítmény most egy elvesztett vb-döntőt jelentene.

Ki lesz a foci Holyfieldje?

A bokszban vitathatatlan bajnoknak hívják, aki az összes nagy világszervezet vb-övét őrzi egyszerre, ehhez hasonlóan a focinak is vitathatatlan bajnoka lesz két hét múlva, elvégre a vébé egyenes kieséses szakaszának végére szükségszerűen ugyanaz lesz a nemhivatalos és a hivatalos világbajnok (az UFWC szabályai szerint ugyanis a tizenegyesekkel elért továbbjutás nem döntetlennek, hanem győzelemnek számít). Más lett volna a helyzet, ha az utolsó csoportmeccsen Anglia legyőzi Costa Ricát - így a biztos kieső angolok magukkal vitték volna a nemhivatalos vb-címet az ismeretlen jövőbe.

Mivel azonban Costa Rica bejutott a rájátszásba, Brazíliában végigmegy a döntőig a nemhivatalos vébé is. A még versenyben lévő válogatottak közül egyedül Algéria nem volt még címvédő, míg a legtöbbször Argentína (57), Hollandia (49), Brazília (29), Németország (27), illetve Franciaország (25).

Keylor Navas kapus, a torna nagy felfedezettje autogramot oszt Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Összesen csupán hét világbajnok csapat birtokolta egyúttal a nemhivatalos címet is: Brazília (1958), Anglia (1966), NSZK (1974), Argentína (1978 és 1986), Olaszország (1982), Franciaország (1998) és Spanyolország (2010).

Magyarország a nemhivatalos vébén

Természetesen kiütéses vébét Magyarország is nyert, az összesen 17 nem hivatalos címével 12. az örökranglistán. Az élen a korai időkben csak egymással rivalizáló Skócia (86 vb-cím) és Anglia (73) áll, a később ébredők közül az 57-szeres bajnok argentinok a legjobbak.