Belo Horizonte lett a brazilok Irapuatója

Németország-Brazília, foci-vb, vébé, Brazília 2014
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JULY 08: Miroslav Klose of Germany celebrates scoring his team's second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Semi Final match between Brazil and Germany at Estadio Mineirao on July 8, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Németország 7-1-re lesöpörte a pályáról a Neymar és Thiago Silva nélkül sokkos állapotban szédelgő brazilokat a világbajnokság első elődöntőjében. Miroslav Klose elvette Ronaldo gólrekordját is, és kedd estétől csapatszinten is a német válogatott a vb-k történetének leggólerősebb csapata.
Vágólapra másolva!

Estadio Mineirao, Belo Horizonte, vb-elődöntő
Brazília-Németország 1-7 (0-5)
Gól: Oscar (90.), illetve Müller (11.), Klose (23.), Kroos (24., 26.), Khedira (29.), Schürrle (69., 79.)
Brazília: Júlio César – Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo – Fernandinho (Paulinho, 46.), Luiz Gustavo – Bernard, Oscar, Hulk (Ramires, 46.) – Fred (Willian, 70.)
Németország: Neuer – Lahm, Boateng, Hummels (Mertesacker, 46.), Höwedes – Khedira (Draxler, 76.), Schweinsteiger – Özil, Kroos, Müller – Klose (Schürrle, 58.)
Sárga lap: Dante (68.)
v: Marco Rodríguez (mexikói)

Az idők során gyakorlatilag minden futballnagyhatalom beleszaladt egy-egy iszonyatos vereségbe, még fontos tétmeccsen is. A brazilok ebből a szempontból is kivételesek voltak. A modern futballban a nagy veréshez 1998-ban álltak a legközelebb, amikor Ronaldo epilepsziás rohama miatt egy teljesen szétesett brazil válogatott állt ki a házigazda franciák elleni vb-döntőre, de akkor 3-0-lal megúszták.

Ennél is fájdalmasabb volt, mikor szintén hazai pályán, minden előzetes várakozás ellenére kikaptak Uruguaytól 2-1-re az 1950-es vb-döntőben.

"A Maracana történelmében csak három ember tudta egyetlen mozdulattal elhallgattatni a tömeget: a pápa, Frank Sinatra és én" – mesélte később Alcides Ghiggia, a győztes uruguayi gól szerzője.

Két szurkoló már a helyszínen öngyilkosságot követett el, leugrottak a lelátóról, de az öngyilkossági hullám az egész országra kiterjedt. A vereséget szenvedő válogatottat szinte teljesen felszámolták, még a meccset közvetítő rádiós kommentátor is visszavonult, és a válogatott ekkor játszott utoljára fehér mezben, azt a szerelést örökre elfelejtette a csapat, és az 1954-es vb-n már a ma megszokott sárga-kék összeállításban játszottak. A csapat kapusának, Barbosának sosem bocsátottak meg, Dida megjelenéséig afrikai származású kapus 2006-ig nem is kapott lehetőséget vb-meccsen.

Bár az nyilvánvaló volt, hogy a jelenlegi brazil válogatott minden szempontból elmarad az elődeitől, 7-1-es vereségre élő ember nem számított. A németek egyetlen meccs alatt mindent elvettek a braziloktól: a hazai vb-döntő lehetőségét, Ronaldo vb-gólrekordját – 16 góllal már Miroslav Klose a tornák történetének legeredményesebb góllövője – és a hét szerzett góllal már Németország a világbajnokságok leggólerősebb csapata 223 góllal, Brazília 221-nél jár.

Miroslav Klose 16. vb-gólját ünnepli. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Robert Cianflone


Az összeomlás okait keresve nem lehet nem észrevenni a párhuzamot az 1998-as eseményekkel. Ronaldo szinte annyira meghatározta azt a csapatot, mint Neymar a 2014-est, ráadásul most a brazilok elveszítették csapatkapitányukat, Thiago Silvát is, és utólag egyértelműen kiderült, hogy ezt nem tudták feldolgozni.

A válogatott kapcsán sokat támadták Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitányt – ahogy azt Dungával is tették 2010-ben –, amiért túlságosan védekező felfogású csapatot épített, és elsősorban a vereség elkerülése, a biztonság volt a célja. Ezért is játszottak a brazilok 4-2-3-1-es formációval, két védekező középpályással, de Neymaron kívül minden játékosnak voltak védőfeladatai. A vb legtöbb sikeres szerelését (20) Oscar mutatta be, ez mindent elmond Scolari játékkoncepciójáról.

"Az kockáztat igazán, aki nem kockáztat" – mondogatta gyakran Pep Guardiola a barcelonai sikerévei alatt. Scolari is részben erre fázott rá. A két védekező középpályással, és Oscar feláldozásával kiölte a kreativitást a csapatból, mindent feltett Neymarra, és ez a németek ellen nagyon visszaütött. Khedira és Kroos a meccs első perceitől letámadták Fernandinhót és Gustavót, sőt még Müller is besegített nekik, emiatt a brazilok a saját térfelükről is alig tudták kihozni a labdát. Oscar például mindössze két labdát kapott a mérkőzés első tizenöt percében.

A letámadással Chile is végletekig megnehezítette a brazilok dolgát, de akkor egyszerű eszközökhöz folyamodott a válogatott: összesen 58 hosszú labdát indítottak a játékosok a védőharmadból, ami még az angol másodosztályban is kiemelkedően magas mutatónak számít.

Ezt azonban nem fogadta el Scolaritól a brazil közvélemény, valószínűleg emiatt döntött úgy, hogy a vb-elődöntőben eltekint ettől a taktikai eszköztől. A német letámadás így viszont megfojtotta a brazil csapatot, a játékosok megzavarodtak, és sorra követték el az egyéni hibákat, ami gyors német gólokhoz vezetett. A második, de legkésőbb a harmadik találatnál, mikor biztossá vált, hogy ez a meccs elment, Brazília összeomlott, a játékosok sokkos állapotban kóvályogtak a pályán.

Júlio César számtalan alkalommal került kiszolgáltatott helyzetbe. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Martin Rose


A szünetben Scolari két védekező cserével próbálta minimalizálni a vereséget, de ekkor már csak a teljes megsemmisülés elkerülése lehetett a cél, ami így sem sikerült.

Németország viszont tökéletes meccset játszott. Működött Löw letámadásra építő taktikája, a játékosok pedig újra megvillantották azt a gyilkos ösztönt, amit a 2010-es vb-n is láttunk a kontrákra és a visszatámadásokra építő csapattól. Thomas Müller kezdte a gólgyártást, aki öt góljával a dél-afrikai vb után ismét az egyik legfőbb esélyes a gólkirályi címre, a második német gólt Klose lőtte, aki ezzel nemcsak az ellenfelet törte meg, de 16. vb-góljával Ronaldót is letaszította a trónról.

A szimbolikus találat után már csak egy csapat volt a pályán, a letámadásból és labdaszerzésekből villámgyorsan, kombinatívan induló németek tetszés szerint alakították ki a helyzeteik, és profi csapathoz méltóan kilencven percig komolyan vették a meccset, Neuer fel volt háborodva, mikor a védői cserben hagyták, és Oscar 7-0-nál szépített.

Németország ezzel a győzelmével a torna első számú esélyesévé lépett elő, ellenfele a szerdai Argentína-Hollandia összecsapás győztese lesz.