Itt vannak az év magyar sajtófotói

Sajtófotó Pályázat 2013, portré egyedi 2. díj
Fiatal cigány lány portréja egy roma szegregátumban 2013.06.03-án a nagybányai Krajkán.A telepről a kitörés szinte lehetetlen,az itt élők emberhez méltatlan körülmények között nőnek fel.
Vágólapra másolva!
Kihirdették a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményét. A legkiemelkedőbb teljesítménynek Bielik István szíriai polgárháborúban készült sorozatát ítélte a zsűri, a legjobb emberközpontú fotográfiáért járó nagydíjat Hajdú D. András, az Origo fotóriportere kapta, és a legjobb harminc éven aluli fotós is origós lett, Mudra László személyében.
Vágólapra másolva!

Az év legkiemelkedőbb fotóriporteri teljesítményéért járó MÚOSZ Nagydíjat Bielik István kapta, aki az év első felében a szíriai Aleppóban készített riportot az arab országban dúló brutális polgárháborúról. A Népszava fotóriportere saját szervezésben, Törökországon keresztül jutott be az országba.

MÚOSZ Nagydíj a legkiemelkedőbb teljesítményért: Bielik István, Népszava: A véget nem érő pokol - a szíriai polgárháborúban készült sorozat - további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Forrás: Sajtófotó/Bielik István (Népszava)

A pályázat másik nagydíját, a legjobb a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért odaítélt André Kertész-nagydíjjal Hajdú D. András munkáját díjazta a zsűri. Az Origo fotóriportere egy nyírségi szexmunkás zürichi útját és munkáját mutatta be, mely az Origón eredetileg egy négyrészes cikksorozatban, multimédiás riportként jelent meg.

André Kertész Nagydíj a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért: Hajdú D. András, Origo: Nyíregyháza – Zürich Express - a teljes sorozat megtekintéséhez kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Hajdú D. András a nagydíjas riportról

2013 áprilisában ismertem meg Ildikót, egy ötgyermekes 34 éves édesanyát, nagymamát, aki Nyíregyháza mellett él családjával egy apró faluban. 17 évesen kezdett prostituáltként kijárni az utcára, mert nem tudta elnézni, hogy éheznek a gyermekei. Az elmúlt években hol Magyarországom, hol külföldön, Hollandiában, Svájcban dolgozott szexmunkásként.

Az Ildikóval és családjával töltött időm alatt arra kerestem a választ, hogy valóban a prostitúció-e az egyetlen megoldás a család számára. A napi szintű nélkülözés mellett és a munkanélküliséghez képest óriási csábítás a napi több tízezer forintos jövedelemmel kecsegtető svájci szexmunka, de a valóságban Ildikóék semmivel sem jutnak előbbre. Élettársa feléli a pénzt mire hazaér Svájcból, a gyerekek pedig anyjuk nélkül nőnek fel egy nemtörődöm, szerencsejáték-függő apa mellett, amely előre vetíti a sorsukat.

Az Origo fotóriporterei év végi cikkünkben meséltek egy-egy riportjukról, és térképen is megnézheti 2013-as tudósításaikat.

Hajdú D. András további négy kategóriában is díjat nyert 2013-ban készült képeivel, fotósorozataival.

Emberábrázolás-portré (egyedi), 2. díj: Hajdú D. András, Origo: Fiatal cigány lány portréja egy roma szegregátumban a nagybányai Krajkán - további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat), 2. díj: Hajdú D. András, Origo: Szórványlelkész az Ormánságban - a teljes sorozat megtekintéséhez kattintson a képre! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi), 3. díj: Hajdú D. András, Origo: Krajkai mindennapok - további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Bulvár, humor, 3. díj: Hajdú D. András, Origo.hu: Elnöki kegyelem - a teljes sorozat megtekintéséhez kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton díjat Stiller Ákos kapta. A hvg.hu fotóriporterének képeit és sorozatait négy kategóriában díjazták, (Emberábrázolás-portré (egyedi) - 3. díj, Sport (sorozat) - 3. díj, Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) - 1. díj, Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) - 1. díj).

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 1. díj: Stiller Ákos, HVG: Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukán - további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Forrás: Sajtófotó/Stiller Ákos (HVG)

A 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Mudra László, az Origo fotósa lett. A zsűri a Hír-eseményfotó (egyedi) kategóriában neki ítélte a második díjat, és benyújtott anyagának sokszínűségét, magas színvonalát díjazta.

Hír-eseményfotó (egyedi), 2. díj: Mudra László, Origo: Tabló - további díjnyertes fotókért kattintson a képre! Fotó: Mudra László - Origo

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó különdíjat Balázs Attila kapta. Az MTVA/MTI külső munkatársa három kategóriadíjat nyert társadalmi problémákat, környezeti kérdéseket feldolgozó riportjaival.

Természet és tudomány (sorozat) 2. díj: Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa: Az élet él és élni akar - további díjnyertes fotókért kattintson a képre! Forrás: Sajtófotó/Balázs Attila (MTI)

Kiemelkedően sok díjat gyűjtott be még Mohai Balázs is, az MTVA/MTI idén Junior Príma díjat is nyert külső munkatársa.

Sport (sorozat) 1. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Highline - további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Forrás: Sajtófotó/Mohai Balázs (MTI)

Az Origo fotórovatának egyik kedvenc sorozata a Magyar Nemzet Magazinnak dolgozó Végh László sorozata elhagyott, bántalmazott, de megmentett kutyákról, mely Természet és tudomány (sorozat) kategóriában a harmadik díjat nyerte.

Természet és tudomány (sorozat) 3. díj: Végh László, Magyar Nemzet Magazin: Kiszolgáltatva - további díjnyertes képekért kattintson a fotóra! Forrás: Sajtófotó/Végh László (Magyar Nemzet Magazin)

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat összes kategóriadíja

Hír-eseményfotó (egyedi) - 424 pályaműből
1. díj: Mészáros Mátyás, Lapcom Zrt., Kisalföld: Fáklyásmenet
2. díj: Mudra László, Origo.hu: Tabló
3. díj: Szabó Márta, Székesfehérvári Törvényszék: A székelyek nagy menete

Képriport (sorozat) - 190 pályaműből
1. díj: Móricz Simon, Népszabadság: Kilakoltatási kísérlet
2. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Árvíz
3. díj: Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa: Illegalitásban a dohány

Emberábrázolás-portré (egyedi) - 608 pályaműből
1. díj: Erdélyi Gábor, szabadúszó: A zenemágia szellemidézése
2. díj: Hajdú D. András, Origo.hu: Tekintet
3. díj: Stiller Ákos, HVG: Kiábrándult értelmiségi

Emberábrázolás-portré (sorozat) - 113 pályaműből
1. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Csendes ellenállók
2. díj: Balogh László, Reuters: Az utolsó generáció
3. díj: Varga Tamás, Kovamed Bt.: Tertium non datur

Művészet (egyedi) - 346 pályaműből
1. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Color party a Sziget fesztiválon
2. díj: Derencsényi István, Hajdú-Bihari Napló: Magyar kultúra szelleme
3. díj: Balogh Zoltán, szabadúszó: Punks not dead!

Művészet (sorozat) - 115 pályaműből
1. díj: Kurucz Árpád, Népszabadság: Eötvös cirkusz
2. díj: Beliczay László, MTVA/MTI: Napfényműterem Székelyudvarhelyen
3. díj: Sióréti Gábor, Magyar Narancs: Stohl András utolsó előadása a Nemzetiben 

Sport (egyedi) - 390 pályaműből
1. díj: M. Schmidt János, a Népszabadság külső munkatársa: Futás!
2. díj: Szalmás Péter, Népszava: Vívómámorok
3. díj: Komka Péter, MTVA/MTI külső munkatársa: Víz alatti hoki VB

Sport (sorozat) - 99 pályaműből
1. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Highline
2. díj: Bődey János, Index.hu: Gyerekharcosok küzdelme Thaiföldön
3. díj: Stiller Ákos, HVG: Pincéből törnek ki a salgótarjáni bokszolók

Természet és tudomány (egyedi) - 585 pályaműből
1. díj: Kovács Imre, tanuló: Szentjánosbogár rajzás
2. díj: Máté Bence: Szürke gém
3. díj: Máté Bence: Nagy kócsag

Természet és tudomány (sorozat) - 86 pályaműből
1. díj: Urbán Ádám, alkalmazott reklámfotós: Vizuális környezetszennyezés – Útmenti reklámberendezések
2. díj: Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa: Az élet él és élni akar
3. díj: Végh László, Magyar Nemzet Magazin: Kiszolgáltatva

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) - 379 pályaműből
1. díj: Stiller Ákos, HVG: Halott fia hitele miatt lakoltatnák ki a 93 éves nénit
2. díj: Balogh Zoltán, szabadúszó: A Lunik 9 gyermekei
3. díj: Hajdú D. András, Origo.hu: Krajkai mindennapok

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) - 165 pályaműből
1. díj: Stiller Ákos, HVG: Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukán
2. díj: Hajdú D. András: Origo.hu: Szórványlelkész az Ormánságban
3. díj: Balázs Attila, az MTVA/MTI külsős munkatársa: Ikrek falva

Bulvár, humor (egyedi vagy sorozat) - 310 pályaműből
1. díj: Móricz Simon, Népszabadság: Kutyakiállítás
2. díj: Neményi Márton, Hír24: Legény a gáton
3. díj: Hajdú D. András, Origo.hu: Elnöki kegyelem

A díjakat kiosztó zsűri elnöke Stéphane Arnaud az AFP Photo főszerkesztő-helyettese volt, a zsűri tagjai pedig Hannah Hess, az EPA Photo főszerkesztője, Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere, Pályi Zsófia, az Origo fotóriportere és Radu Sigheti, a Reuters vezető romániai fotóriportere voltak.