Kemény és mocskos munka a szénégetés

Szénégetők Szénégetők Szénégetők dolgoznak Székelyföldön Erdőfüle fölött Hargita és Kovászna megye határán valahol a hegyekben. A szénégető mesterek mellett cigányok hordják a fát a boksákhoz
Szénégetők dolgoznak Székelyföldön Erdőfüle fölött Hargita és Kovászna megye határán valahol a hegyekben. A szénégető mesterek mellett cigányok hordják a fát a boksákhoz
Vágólapra másolva!
Szénégetők dolgoznak Székelyföldön Erdőfüle fölött, Hargita és Kovászna megye határán a hegyekben. Az Erdővidék történelmi tájegységének szénégetőmestereihez lovas kocsival romák hordják a fát.
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy a kora tavaszi nap felolvasztja az erdélyi Erdővidék hegyein az utolsó hófoszlányokat, a szénégetők elkezdik előkészíteni az első boksák alapjait. Hosszú hónapokra költöznek fel az Erdőfüle fölötti hegyekbe, az első fagyos, havas napokig fent maradnak, és égetik az első osztályú faszenet.

Szabadság pár nap van csak, ez a munka éjjel-nappal megköveteli a figyelmet. A bérezés szerény. Egy boksából jó esetben 15 tonna faszén kerül ki. Tonnáját 180 román lejért (kb. 13 500 forint) veszik át. Hárman dolgoznak folyamatosan, egy boksa körülbelül 1 hónap alatt ég ki, hárman osztoznak a szénért kapott pénzen.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A mesterek keze alá roma családok dolgoznak. Szezon alatt ők is a hegyen laknak, szekereikkel hordják le a fát a völgybe. Favágók csapata termeli ki a a faszén alapanyagát, erdészekkel együttműködve. Természetvédelmi területen járunk, csak a jelölt fákat szabad kivágni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A szénégetőmesterek kör alakba halmozzák fel a boksa alapanyagát. Pontos munkát igényel az építés, koncentrikus körökben kell haladni, egyforma sűrűn rakni a fát, ha megbomlik az egységes forma, akkor a boksa féloldalasan kezd égni, és a végtermék silány minőségű lesz.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Amikor elkészül, először szalmával, majd szénporral kevert homokkal takarják be. Alul lukakat hagynak, ahol levegő áramlik be, így segítve az égést. Folyamatosan figyelni kell, mert a boksa az égés során kezd összeesni, és felülről folyamatosan be kell tölteni a réseket, nehogy a homok beszivárogjon a belsejébe. Ha kékes füst száll fel, az azt jelenti, hogy a faszén ég, amit döngöléssel el kell fojtani.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ernő bácsi nyolc éve égeti a szenet. Kőművesként dolgozott, ez is a szakmája. Azt mondta, örül annak, hogy így alakult az élete. Kemény és mocskos munka a szénégetés, ám a maga ura idekint a hegyen. Sokszor nehéz, embert próbáló feladat az, hogy 8-9 hónapon keresztül össze van zárva az ember másik két munkatársával.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Három kocsin folyamatosan hordják a fát, a negyedik lerobbant az épülő boksa mellett. Eltörött a szekér tengelye, ideiglenes megoldásnak egy vasdarabot vertek a helyére, azzal el tudnak jutni a kovácshoz javításra. A kovácsmester munkáját faszénnel fizetik ki.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy boksa ég, egy másikat hamarosan befejeznek, a harmadikat rakják, a negyediknél pedig már a maradékot zsákolják. A faszén nagy része Németországba kerül, szénkeféket készítenek belőle. De jut belőle a grillsütők rácsai alá is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Akkor igazán jó minőségű a faszén, ha úgy cseng, mint az üveg, és ha eltörik, a belső része még a fehér pólót sem fogja be. Próbát tettem, végighúztam rajta az ujjam, és nem festette feketére.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az első osztályú szénhez nem mindegy, milyen fát használnak. Ernő bácsi szerint a bükk és a gyertyán a megfelelő. Előfordul, hogy nyírből vagy fűzből kell égetniük, ám annak a szénnek a piaci ára alacsonyabb.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A szénpor és a füst makacs dolog. Szinte lehetetlen teljesen lemosni. Beleivódik az ember bőrébe, a füst pedig a tüdőben rakodik le. Tisztálkodni pedig a hegytetőn csak a boksák melletti patak vizében lehet.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A nők is kiveszik részüket a munkából. Nataliának hat gyermeke van, kettő feljött vele a hegyre. Manuel még nem beszél magyarul, de meg szeretnék tanítani. Denisa viszont érti és beszéli is a magyart. Nyáron a szénégetőknek dolgoznak, télen kosarat fonnak és seprűt készítenek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A megérdemelt déli pihenőn szalonna, kenyér jut a felnőtteknek, málna, eper a gyerekeknek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A romák hajnalban kezdik a munkát, dél körül egy-két órás pihenőt tartanak, majd délutántól napnyugtáig folytatják.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Dél körül Ernő bácsival gombát és gyümölcsöt gyűjtünk a vacsorához. Az erdő sok ételt ad az itt élő embereknek. Aki tudja, mit és hol keressen, annak igazi terített asztal a vadon.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A keserűgomba igazi finomság. Sózva, túróval egyben megsütve remek. Találtunk még málnát és epret, teának való füveket. Láttunk kidőlt fát, amelyen medve élesítette a karmait, vaddisznótúrásokat. Igazi úttalan utakon jártuk be a végeláthatatlan vadont

Fotó: Polyák Attila - Origo

Míg mi az erdőt jártuk, Zoltán rendbe rakta estére a boksákat, a kormukat lemosta magáról, majd begyújtotta a tűzhelyet.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Felkerül a keserűgomba a sütőre a kotyogós kávéfőző mellé. Friss kávét mindig készítünk, anélkül nem kezdünk napot, és nem is végzünk – mondták. Nem mindennap kerül főtt étel az asztalra, előfordul, hogy csak azt eszik, amit az erdő ad. Hetente egyszer-kétszer a főnök feljön, és hoz nekik kenyeret, felvágottat a boltból.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Előkerül egy üveg köménypálinka is. Nehéz az élet a boksák közt. A mai fiatalság már nem nagyon bírja. Egyre kevesebben élik ezt az életet. Puhányok a mai fiatalok. Vissza kellene hozni a katonaságot – méltatlankodik Zoltán.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ernő megkért, töltsek egy köménypálinkát. Kérdezem, mennyit önthetek? Ne teli! Kell a hely a becsületnek! Mondja. Nem szabad sokat fogyasztanunk, leéghet a boksa. Járt így egy kollégánk. Egész életében szénégető volt, egyszer nagyon berúgott. Leégett a boksája. Szégyenében hazament, és felkötötte magát. Kár volt! Nagyon kár. Csak ki kellett volna fizetni, bármibe is kerül, de az élet túl drága volt érte – meséli Zoli. Asztalra került a szalonna, a fokhagyma, a kenyér és a sült keserűgomba. A gomba finoman keserű, nem úgy, ahogyan a magyar foci teljesítménye, jegyzi meg Zoltán, a szénégetőmester.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Vacsora után behúzódtunk a lakókocsiba, kezdett hűvösre fordulni az idő. A kocsi körül szentjánosbogarak pislákoltak, síri csönd húzódott az erdőre. „Ezt a nyugalmat szeretem ebben a munkában. Ezért dolgozok itt negyven éve, a szüleim is szénégetők voltak. Vannak pillanatok, mikor nehéz. Nincs családom, egyedül vagyok. Mikor bátyámék feljönnek pár napra a gyerekekkel, akkor nagyon boldog vagyok. Szeretem a gyerekeket” – meséli Zoltán.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A szénégetőmesterek felváltva felügyelik az égetést, arra nagyon vigyáznak, nehogy fellángoljon egy-két helyen a boksa, mert akkor a haszon is eléghet.