Túljutni a kerítésen - fotóriport Röszkéről

Szerb-Magyar határon kiépített biztonsági kerítés alatt átmászó menekült. A fél kilóméterenként figyelő rendőrök figyelmét kijátszva be lehet osonni az országba.
Szerb-Magyar határon kiépített biztonsági kerítés alatt átmászó menekült. A fél kilóméterenként figyelő rendőrök figyelmét kijátszva be lehet osonni
Vágólapra másolva!
Újabb menekültrekord dőlt meg szerdán: 2985 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A legtöbbjüket ezúttal is Röszke térségében fogták el, nagy részük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Az Origo exkluzív képriportja a helyszínről.
Vágólapra másolva!
Ahmed civilként sebesült meg a szíriai polgárháborúban. Több száz társával indult Magyarország felé a Szabadka–Szeged vasúti töltésen Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Legalább háromezer menekült érkezett a zöldhatáron át Magyarországra szerdán. Csak Csongrád megyében ennyi határsértőt fogtak el a rendőrök egy nap alatt, ami új rekord. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

A vajdasági Horgosról indult a család, a vasút nyomvonalán, a pengekerítés kikerülésével igyekeznek bejutni Magyarországra és az Európai Unióba Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A röszkei gyűjtőponton szerdán zendülés is kialakult a migránsok között: a rendőrök sorfalat álltak a regisztrációs ponton a lassú eljárás miatt elégedetlenkedő és kiabáló menekültek előtt, az egyik egyenruhás könnygázt is használt. Senki sem sérült meg, orvost nem kellett hívni, de a rendőrség belső vizsgálatot indított a könnygázhasználat miatt.

A Szerbián át érkező menekültek egy része nem kockáztatja meg a kerítés átmászását, hanem a vasútvonal miatt kihagyott résen jön be Magyarországra Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Hamarosan még több rendőrt irányítanak a magyar–szerb határra: véglegesítették a kormány döntése alapján létrehozandó határvadászszázadok koncepcióját.

A magyar állam határát jelző kövön guggoló menekült a társaira vár a töltés mellett Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerdán jelentette be, hogy szeptemberben 2106 fős határvadász-állomány kezdi meg a munkát. Köztük 876 próbaidős rendőr – ők rendészeti szakközépiskolás tanulók. Tűzparancsot nem kapnak.

A megfelelő alkalomra várnak, hogy átmásszanak a kerítésen a magyar–szerb határon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Időközben az is kiderült, hogy hol alakítják ki Budapesten az egyetlen új, menekülteket fogadó tranzitzónát. Tarlós István főpolgármester szerdán jelentette be, hogy a VII. kerületi Verseny utcai (Dózsa György úti) egykori használtcikk-piac területét teszik alkalmassá erre a célra.

Figyelik a rendőrjárőrök mozgását, majd egymást segítve küzdik le az akadályt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az új budapesti tranzitzónát ezerfősre tervezik, és a következő hetekben ezzel párhuzamosan bezárják a három fővárosi pályaudvarnál működő jelenlegi zónákat. A főpolgármester elmondta, az új zóna a Puskás Ferenc Stadionnal szemben található, a közelében nincsenek lakóházak, viszont elég közel van a pályaudvarokhoz, hátha sikerül "távozásra serkenteni" a menedékkérőket.

A határ túloldalán menekültek pihennek a kukoricásban, mielőtt nekiindulnának a kerítésnek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A rendőrség eközben vizsgálja azt a kedden nyilvánosságra került felvételt, amin látható, hogy a határon felhúzott kerítésnél a nyitott kapun át, rendőrök és katonák irányításával érkeznek meg Magyarországra a menekültek.

A megrongált pengekerítés Röszke közelében Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A magyar határ mellett, de a szerb oldalon forgatott a bevándorlásról az AP hírügynökség tévéstábja, amikor felvették azt a jelenetet, ahogy a menekültek a már felépült kerítés egyik kapuján, magyar rendőrök és katonák irányítása mellett lépik át az akadályt.

Szír menekültek tanakodnak a határ szerbiai oldalán. A pengekerítés nem jelent akadályt, csak az időzítésre kell figyelni Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem kizárt, hogy egy jogszabály-módosítás után a honvédség is bevethető lenne a határvédelemnél. Hende Csaba honvédelmi miniszter a minap felvetette: mód van arra, hogy a jogszabályok módosítása után „a Magyar Honvédség arra kijelölt és felkészített erői sajátos képességeikkel bekapcsolódjanak a határőrizetbe és határvédelembe”.

A kerítés alatt átmászó menekült: a fél kilométerenként figyelő rendőrök figyelmét kijátszva be lehet osonni Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A drótfonatú akadály – hivatalos nevén gyorstelepítésű drótakadály –, ami alatt könnyedén átbújnak a migránsok, csak a határzár első eleme. A második elem a három és fél méter magas, masszívabb kerítés.

Akiket elkapnak, azokat összeterelik, majd elviszik Röszkére, ahol regisztrálják őket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A zöldhatáron elfogott migránsokat a gyűjtőpontokról menekülttáborokba irányítják. Az egyik ilyen helyszínre látogatott el a minap Orbán Viktor kormányfő felesége. Lévai Anikó a bicskei befogadó állomást kereste fel az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberekből és önkéntesekből álló csapatának tagjaként.

A pengekerítés nem tartóztatja fel a menekülteket: átmásznak vagy átkúsznak alatta Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az egyre több menekült miatt Magyarország gyorssegélyre számíthat az EU-tól. Budapest 2020-ig 85 millió eurót kaphat a migrációs válság kezelésére, de ezenfelül az Európai Bizottság gyorsított eljárásban további 8 millió eurót ítélhet oda Magyarországnak erre a célra.

Átjutottak a kerítésen, irány a határ közelében levő kukoricaföld, hátha sikerül elkerülni a rendőröket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo