Idomeni, a reménytelenség határátkelője

IdomGallclapi
A migrant holds a razor wire at the gate on the Greek-Macedonian border, near the Greek village of Idomeni, on March 1, 2016, where thousands of people are stranded. With Austria and Balkan states capping the numbers of migrants entering their soil, there has been a swift build-up along the Greece-Macedonia border with Athens warning that the number of people "trapped" could reach up to 70,000 by next month. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Több mint tízezer menekült zsúfolódott össze a mindössze 150 lakosú görög határfalu, Idomeni mellett. Az egyre kétségbeesettebb és feszültebb emberek többsége Németországba akar jutni, de a nyugat-balkáni útvonal lezárása óta erre esélyük sincs. A táborban viszont lassan kibírhatatlanok az állapotok, és senki nem tudja, mi lesz, ha megérkeznek a többiek. Mindennapok az idomeni határátkelő mellett. 
Vágólapra másolva!

Miközben az Európai Unió megoldásokat próbál keresni a menekültválságra, van egy település a görög-macedón határon, ahol több tízezer ember sorsa függ attól, hogyan döntenek Brüsszelben. A mindössze 150 lakosú, aprócska, határ menti településen 13-14 ezer menekült zsúfolódott össze, de esélyük sincs a továbbjutásra, mióta a határok lezárásával megszűnt a nyugat-balkáni útvonal.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Macedónia tavaly év végén kezdett szigorítani a belépésen, arra hivatkozva, hogy a többi ország is így tesz. Először csak a gazdasági bevándorlók nem kelhettek át a határon, majd novemberben már az afgánokat is kitiltották. Múlt vasárnap már azokat a szíreket sem engedték át, akik nem ostromlott városból érkeztek. Így a damaszkusziak nem mehettek tovább, de az aleppóiak igen.

Forrás: NurPhoto/Markus Heine/NurPhoto/Markus Heine

A határon puskaporos a hangulat, a menekültekre a macedónokon kívül szlovén és lengyel katonák vigyáznak. A feszültség napról napra nő, már korábban is előfordult, hogy gumibotokkal és könnygázzal kellett visszatartani a feldühödött tömeget. A legtöbben azonban csak ülnek, és könyörögnek a határőröknek, hogy engedjék át őket.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

A rögtönzött tábort eredetileg 2000 ember számára húzták fel a görögök, de a határok lezárása óta egyre többen és többen torlódnak fel a környéken. Már a vasútállomáson is állnak a sátrak – vonat úgysem jön – miközben napról napra egyre többen érkeznek a határra, abban reménykedve, hogy előbb-utóbb tovább mehetnek.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Eddig főleg egyedülálló, fiatal férfiak laktak a táborban, az utóbbi hetekben azonban egyre több a nő és a gyerek. Sok feleség most indult el a férje után, és rengeteg a kiskorú is. Közülük többen összezsúfolódva, nagyobb sátrakban élnek. „Aki csak tud, eljön otthonról” – mondta egyikük.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

A legtöbben továbbra is Németországba szeretnének eljutni, vagy mert már ott vannak a családtagjaik, vagy mert azt hallották, hogy ott bánnak velük a legjobban. Görögországban nem akarnak maradni, mert szerintük az egy szegény ország, és nem lennének lehetőségeik. Ennek ellenére több heti várakozás után sokan döntenek úgy, hogy élnek a görög kormány ajánlatával, és az ország területén felállított többi menekülttábor egyikébe mennek.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

A táborban alig van víz, nyilvános illemhely, a zuhanyzásról pedig álmodni sem lehet. A menekültek egymáson segítenek, itt fiatal férfiak borotválkoznak. A körülmények ellenére nagyon sok a görög önkéntes is, nem véletlenül. Az itt élők többsége menekültek leszármazottja, és ezt a mai napig nem felejtette el. Sokan úgy gondolják, kötelességük segíteni a bajbajutottakon. Van, aki tűzifát, mások élelmet hoznak.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A menekülttábort sokan egy végtelen sorállásnak élik meg. Sorba kell állni a vízért, az élelmiszerért, a tiszta ruháért. A körülményeket az ott élők nagyon nehezen viselik. „Ez borzasztó, hihetetlen és kibírhatatlan. A hazámban háború van, itt pedig lezárják a határokat” – mondta a Reuters tudósítójának egy 23 éves szír fiú.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az itt élőknek kivétel nélkül mobiltelefonra van szükségük, ezt a helyiek is jól tudják. Ez a görög nő SIM-kártyákat árul az autójának motorháztetőjén. A zsúfoltságot és a kétségbeesést az embercsempészek is kihasználják, a hatóságok attól félnek, hogy hamarosan új útvonalak után néznek.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

A táborban tapintható a feszültség. „Minél többen jönnek, annál nagyobb lesz a dühük” – mondta a Vöröskereszt egyik munkatársa. A segélyszervezetek jól tudják, hogy csak idő kérdése, mikor tör ki megint lázadás, akkor viszont nem biztos, hogy a lezárt határ megállítja az éhes és fáradt menekülteket.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A még mindig a csőd szélén álló görög kormány számára az Idomeni mellett kialakult helyzet egyenlő a rémálommal. A hivatalnokok a hadsereg segítségével próbálják ellátni a feltorlódott menekülteket, de a lehetőségek végesek, pedig naponta újabb százak érkeznek. „A probléma meghaladja az ország és a kormány képességeit” – jelentette ki hétfőn Aléxisz Cíprasz miniszterelnök.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A menekültek közül van, aki három hete várakozik a puszta közepén felállított sátrakban, borzalmas higiéniai körülmények között. A helyzetet nehezíti, hogy napok óta szakad az eső, és a mező valóságos sártengerré változott. Sokan a görög partoknál, önkéntesektől kapott takarókban vacogva próbálják átvészelni a hideget.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az eső és a sár a gyerekeket és az időseket viseli meg a legjobban. Gondot okoz az orvosi ellátás teljes hiánya is, a menekülteket önkéntesek próbálják ellátni, de nincsenek hozzá elegen. A hideg miatt rengeteg a meghűléses beteg, de sokan szövődményektől is szenvednek.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az elhagyatott vasútállomáson sokszor elszabadulnak az indulatok. Egy fiatal apa gyermekével és egy német zászlóval a karján üzent a fotóriportereknek. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának szóvivője szerint a helyzet szép lassan humanitárius katasztrófába torkollik. "Nem tarthatunk embereket ilyen körülmények között, és várhatjuk el tőlük, hogy nyugodtak maradjanak" - mondta Babar Baloch.

Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Sokszor a különböző népcsoportok között sem sikerül fenntartani a békét. Egy afgán fiú arra panaszkodott, hogy a szírek többször is kilökték a sorból, amikor élelmiszerre várt. Az afgánoknak sokszor azt sem engedik a szírek, hogy fűtött sátrakban aludjanak. „A szírek sok problémát okoznak, de nem harcolok velük. A legnagyobb gondom nem velük, hanem a határzárral van” – mondta egy afgán fiú.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A menekültek a lezárt határ ellenére nem adják fel, és abban reménykednek, hogy előbb-utóbb átjutnak. Az Orvosok Határok Nélkül szakértője szerint a többség nem is fog elmenni, mert lelkileg fontos nekik, hogy a határ mellett legyenek, hátha kinyílik néhány percre. Ha kihagynák a lehetőséget, azt nem bocsátanák meg maguknak.

Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

"Lassan meghalunk itt" - írták a menekültek egy lepedőre. A segélyszervezetek szerint szép lassan mindenki feladja a reményt, aki több hete a táborban van. Egy nő azt mesélte, hogy amikor a falu fölött helikoptereket lát, mindig abban reménykedik, hogy egyszer csak rájuk dobnak egy bombát, és végre mindennek vége lesz.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

Az Európai Tanács a jövő héten ül össze ismét Törökországgal, hogy megoldást találjanak a menekültválságra. Bármiről is döntenek, az Idomeni mellett táborozó menekültek nem fognak hazamenni, ha egyszer már eljutottak idáig. Kérdés csak az, meddig képesek nyugodtan várni a lezárt határ mellett, amelynek a túloldalán egy országgal közelebb kerülnek a vágyott célhoz.

Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis