Szendvicset esznek és pénzt égetnek a családok a kínai halottak napján

2017.04.04. 19:05

Több mint 2000 éves hagyomány a kínai közösségek körében a Csing Ming fesztivál, a sírtisztítás napja – a kínai halottak napja. A Han dinasztiák korából származó ünnepnapon a kínaiak ellátogatnak a temetőkbe elrendezik a sírokat, majd a tisztogatást követően friss virágokat és füstölőpálcákat helyeznek el. Hogy megboldogult felmenőiknek a túlvilágon jó soruk legyen, áldozatként élelmiszert, kisebb tárgyakat, kisautót, házikót is tesznek a sírra, illetve a pénzutánzatot égetnek a temetőben.

Elhunyt hozzátartozóik sírjához érkeznek látogatók a hongkongi Diamond Hill temetőben

Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

 

Sírok közt lépdel egy férfi egy  hongkongi temetőben. Kínában összesen 25 nemzetiség tartja meg az ünnepet, szokásaik eltérőek ugyan, de az ősök, az elődök, az elhunytak sírjainak letakarítása és a kirándulás alapvetően közös tradíció

Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

 

Hozzátartozója sírját tisztitja egy férfi Hong Kongban. A Csingming az ősök, az elődök emlékének napja

Forrás: AFP/Woody Wu

 

Családi étkezés a temetőben. Sok népszokás fűződik az ünnephez. Az egyik szerint aznap nem főznek meleg ételt, csak hideget esznek

Forrás: AFP/Mike Clarke

 

Aranyfestékkel díszítii rokona sírját ez a férfi Pekingben. A sír lesöprése a hideg ételek ünnepének egyik eseménye. Több mint 2600 évvel ezelőtt a Jin fejedelemség vezére, Jin Wengong a sír letakarításával emlékezett meg alattvalójáról, Jie Zituiról. A tor, a sír letakarítása és a csingming később összeolvadt. Így az ünnepet a hideg ételek ünnepeként (hanshi) is szokás emlegetni

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

 

Hong Kongban helyszűke miatt nagyon sűrűn helyezkednek el a sírok a temetőben. Az ünnep során a megemlékezés mellett fákat ültetnek, kirándulnak, papírsárkányt eregetnek. Tehát a szórakozással, mulatozással, vidámsággal, jókedvvel a tavaszt is köszöntik.

Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

 

A katolikus temetőben is megtartják a kínai hagyományokat

Forrás: AFP/Antony Dickson

 

Szingapúri kínaiak a temetőben. Az idő melegebbre fordul, a természet kivirul, legideálisabbak a körülmények a tavaszi szántóföldi munkákhoz. Ilyenkor serényen dolgoznak a földeken a parasztok. Észak-Kínában különböző fajtájú babot, dinnyét és más növényeket vetnek, Dél-Kínában pedig kiültetik a rizspalántákat

Forrás: Getty Images/Suhaimi Abdullah

 

Hozzátartozójuk sírján hagyott ételek egy pekingi temetőben a Csingming ünnepen

Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

 

Miután a kínai városok növekedése az elmúlt évtizedekben gyorsult fel drasztikusan, a legtöbb embernek falusi gyökerei vannak. A falvakban nincsenek temetők, a család földterületén fekszenek az ősök síremlékei. A lakosság jelentős része így ilyenkor is útnak indul, s rendszerint a család legidősebb tagjának házánál ünnepelnek

Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Suhaimi Abdullah

 

A csingming idejét a hold járása határozza meg, rendszerint április elején kerül rá sor. Bár mostanra vesztett némiképp a jelentőségéből, de még így is nagyon erős migrációval jár együtt, ilyenkor díjmentesen használhatóak a gyorsforgalmi utak. 2008 óta lett újra állami ünnep, három napos munkaszünettel

Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

 

Az ünnephez kötődő szokások közé tartozik, hogy a temetőbe erre az alkalomra nyomtatott speciális papírpénzt visznek magukkal, amit elégetnek

Forrás: AFP/Johannes Eisele

 

A hagyományok helyenként kicsit átlakultak, a hozzátartozók a sírokra már nem csak ételt visznek, hanem az elhunyt kedvenc tárgyai jelképező papírmaketteket is

Forrás: Getty Images/2016 Mohd Samsul Mohd Said/Mohd Samsul Mohd Said

 

 

Kóbor kutyák sírköveken a hongkongi Diamond Hill temetőben a kínai Csingming ünnepen, a halottak napján

Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre