Hagyományos húsvéti locsolkodás a Hollókői Húsvéti Fesztiválon

2017.04.17. 17:47

Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza pont úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt. Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Igazi, palóc húsvéti forgatagba látogattunk. 

Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodásFotó: Csudai Sándor - Origo

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

A locsoláshoz a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak, hogy a lányok el ne hervadjanak idő előttFotó: Csudai Sándor - Origo

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

Nincs olyan pörgős rakott szoknya a faluban, ami ilyenkor száraz marad!Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

A legenda szerint a friss, húsvéti kútvíz megőrzi a szépséget és az üdeségetFotó: Csudai Sándor - Origo

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

Korábban mindenhol vizet használtak a locsolkodáshoz, mára ez a szokás átalakult és a fiúk parfümöt, kölnit hordanak ilyenkor maguknál. Hollókő az egyetlen olyan hely, ahol a fiatalok a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnakFotó: Csudai Sándor - Origo

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

A három napos Hollókői Húsvéti Fesztiválon életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Igazi, palóc húsvéti forgatagba kerül itt a látogatóFotó: Csudai Sándor - Origo

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknekFotó: Csudai Sándor - Origo

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejére vezetik vissza, a locsolóversek csak később lettek a hagyomány részei, de mégis elmaradhatatlan részét képezik az ünnepnekFotó: Csudai Sándor - Origo

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és hagyományörző kézműves termékekbőlFotó: Csudai Sándor - Origo

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo