Válsághíradó: visszapattant a forint, esett a BUX, erősödő nyomás a Molon

Vágólapra másolva!
Csütörtökön eséssel fejezte be a napot a budapesti tőzsde, és a forint ereje is elfogyott a zárásra. A frankfurti bankárok a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten hagyták a kamatokat, a Moody's leminősítette Írországot, erősítené a magyar pénzügyi felügyeletet az IMF, és elképzelhető, hogy az orosz államé lesz a Mol egyik gázmezője. Pénteken a tengerentúlon nincs kereskedés.
Vágólapra másolva!

Pénteken Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az áprilisi külkereskedelmi mérleg végleges adatait teszik közzé, de ennek jó eséllyel semmilyen piaci hatása nem lesz.

A hét utolsü kereskedési napján az Egyesült Államokban ünnepnap miatt nem lesz kereskedés, Svájcban inflációs adatokat közölnek, majd pedig a brit szolgáltatóipari BMI-t és az eurozóna kiskereskedelmi forgalmának alakulásáról szóló jelentést publikálják.

Visszapattant a forint, esett a BUX

A vártnál nagyobb érdeklődés volt csütörtökön a magyar államkötvények iránt, ami tovább erősítette a forintot a devizapiacon - ez a kedvező hangulat azonban csak addig tartott, amíg közzé nem tették a rendkívül kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adatokat. Ekkor a forint elvesztette a szerdán szerzett nyereség nagy részét, és ismét 270 forint/euró fölé került a jegyzés.

Az utóbbi napokban látványos erősödést produkált a magyar fizetőeszköz, szakértők szerint azonban korai lenne biztosra venni a további erősödést, a forint sorsa ugyanis kockázatokkal terhelt.

Gyengülnek a közép-európai devizák a következő három hónapban, miután az utóbbi hetekben "túlpörögtek" a Reuters által megkérdezett elemzők szerint.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 326,41 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 15 099,57 ponton zárt csütörtökön.

Több mint két százalékkal gyengültek, napi mélyponton zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei csütörtökön.

Nehéz helyzetben a Mol

Előfordulhat, hogy visszaadják az orosz államnak a félig a magyar Mol tulajdonában lévő vegyes vállalat által kiaknázott nyugat-szibériai Zapadno-Malobalikszkoje (Zapadno-Malobalik, ZMB) kőolajmezőt - értesült a Kommerszant.

Az orosz olajpiac átrendeződése nehéz helyzetbe hozhatja a Molt, és egyre több jel utal arra, hogy újra felvásárlási célpont lehet a magyar olajcégből: a Mol iránt korábban az OMV érdeklődött, most orosz befektetők tűnnek esélyes vevőnek.

Hamarosan újabb rendkívüli közgyűlésnek kell döntenie a Malév Zrt. tőkeemeléséről, a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen ugyanis erről nem döntöttek.

Hosszú vita után július elsejével érvénybe léptek az új áfakulcsok. Megnéztük, hogy az [origo] által minden hónapban vizsgált három áruházban miként változtak az árak az intézkedés hatására. A kép vegyes, nem lehet általánosítani.

A szlovák költségvetés idei adóbevétele 16 százalékkal elmarad a tervezettől a gazdasági válság hatására, ami komolyan sújtja az ipart és visszafogja a lakossági kiadásokat.

Kamatdöntések és munkanélküliség

A svéd gazdasági kilábalás elhúzódására utalva csütörtökön váratlanul ismét kamatot csökkentett a svéd jegybank, a negyed százalékpontos (25 bázispontos) kamatmérsékléssel új történelmi mélypontra, 0,25 százalékra szorítva le az alapkamatot. A szakértők nem vártak kamatváltozást.

Az Európai Központi Bank (EKB) változatlan szinten, 1 százalékon hagyta az irányadó kamatát csütörtökön. A döntés megfelelt az elemzők várakozásának.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy látja, hogy a termelés csökkenése lassul és a pénzügyi körülmények javulnak, ezért a legközelebbi, őszi előrejelzés-sorozatában minden bizonnyal javítani fogja a világgazdaság növekedésére szóló jóslatait - mondta az IMF vezérigazgató-helyettese, Murilo Portugal.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szerint több szempontból is erősíteni kell Magyarországon a pénzintézeti szektor felügyeletét, ezt vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hatáskörének bővítésével lehetne megoldani, vagy azzal, hogy a felügyeleti munka átkerülne a Magyar Nemzeti Bankhoz, és a jegybank ezzel foglalkozó részlegét erősítenék meg.

Tízéves csúcsra nőtt az euróövezeti munkanélküliség májusban: a 9,5 százalékos munkanélküliségi ráta 1999 májusa óta a legmagasabb, közölte csütörtökön az Eurostat.

A roncsprémiumnak köszönhetően az idei első félévben új rekordra nőtt a német autóértékesítés, ezzel túlszárnyalva 1999 első félévének eladási adatait.