Turisták pörgetik a belvárosi bérleti piacot

Vágólapra másolva!
Gyors meggazdagodást nem, de az általában lassuló albérletpiacnál jobb lehetőséget ígér a Budapest belső kerületeiben egyre népszerűbb rövid távú lakáskiadás. A külföldiek szívesen választanak ilyen szállást, olyannyira, hogy ezt a szegmenst mintha a válság sem sújtaná.
Vágólapra másolva!

Különleges esetektől eltekintve, lakást kiadni ma Magyarországon nem bomba üzlet - pláne, ha valaki legálisan, a bevétel után adózva teszi. Nehéz nagyobb hozamot elérni vele, mint egy lekötött bankbetéttel (nem csak most, válságmentes időben is), miközben sok a gond a rezsit vagy egyenesen a bérleti díjat nem fizető, esetleg kiköltözni sem hajlandó bérlőkkel, továbbá gyorsan amortizálódik az ingatlan, és ha nincs szerencsénk, sokat áll üresen.

A válság nem javított ezen a helyzeten: a hitelfeltételek szűkülése miatt a bérleti díjak megugrását prognosztizálóknak nem lett igazuk. A Duna House ingatlanközvetítő hálózat legfrissebb elemzése szerint az elmúlt hónapokban megnőtt a kiadó lakások száma, az árakat pedig nem csak a hazai, hanem a külföldi bérlők is lefelé szorítják.

Csökkenő albérleti díjak

A díjak a Duna House tapasztalatai szerint 5-15 százalékkal csökkentek az utóbbi időben. Így vidéken már 30, Budapesten 50 ezer forint a lélektani alsó határ. Emellett a kevésbé piacképes lakásoknál enyhültek a feltételek, például sok bérbeadó kevesebb kauciót kér.

Azon tulajdonosoknak azonban, akik felkapott budapesti környéken birtokolnak - ha nem is luxusszintű, de - kifogástalan állapotú lakást, adódik egy lehetőség, amely általában jobb megtérüléssel kecsegtet, mint a normál lakásbérleti piacon remélhető havi 80-120 ezer forintos bevétel.

Szálloda helyett

Budapesten is felfutóban van a tőlünk nyugatra már bevált modell, amely szerint külföldiek magánlakásokat bérelnek rövid távra - néhány hónapra, hétre vagy akár csak pár napra. Az általunk megkérdezett, ilyen bérlemények közvetítésére specializálódott cégek arról számoltak be, hogy e szegmensben a válság hatására sem érzékelhető visszaesés. Úgy tűnik, a turisták szívesen választják a hotelek alternatíváit.

"A sikeres ügyleteink számának emelkedése azzal is magyarázható, hogy Budapest pozíciója turisztikai célpontként most egyértelműen erősebb, mint néhány évvel ezelőtt volt" - mondta érdeklődésünkre Christopher Follenus, a Budapesten működő Tower Property Group marketingvezetője.

Hozzátette, 400, rövid időre kiadandó fővárosi lakás lehet a cég látókörében, és a csúcsidőszakban 8-10, egyébként 2-3 ilyen bérbeadást közvetít havonta. Az ügyfelek zöme Nagy-Britanniából, Spanyolországból és az Egyesült Államokból érkezik - az amerikaiak között gyakori a személyes kapcsolódás az országhoz, sokuk magyar származású.

Élen a Nagymező utca

A turisták szeretnek visszajárni is, akár többször egy évben, adott esetben egy-egy illusztris operaházi előadás kedvéért, amely itt könnyebben és olcsóbban elérhető, mint, mondjuk, Párizsban. Ugyancsak számottevő a Formula-1 vagy a Red Bull Air Race kedvéért ideutazó csoportok érdeklődése.

Télen jellemzően egy hétvégét, nyáron egy hetet töltenek nálunk a vakációzók, az apartmanokat 60-150 euróért bérlik éjszakánként. Az ingatlanok zöme az V., a VI. és a VII. kerületben van, de akad Újpesten is. Vannak területek, így a Nagymező utca, ahol teljesíthető a mesésnek számító 70 százalékos éves bérbeadottsági mutató.

Drága az üzemeltetés

A céges hátterű, multik alkalmazásában álló ügyfelek jobbára 2-3, esetleg 4-6 hónapos időtartamra bérelnek, mivel ennyi időt drágább és kényelmetlenebb volna szállodában tölteni. Nekik havonta 600-800 euróba kerül a szállás. Az egyetlen nehézség számukra, hogy nehéz jó előre lefoglalni egy kiszemelt lakást - említette Christopher Follenus.

Becslése szerint a rövid távra való bérbeadásból - ha a lakás nemcsak frekventált helyen és remek állapotban van, de szépen bútorozott és jól felszerelt is - kihozható legalább 7-8 százalékos átlagos éves hozam. Azért nem sokkal több, mert a közvetítő ügynökségek elég magas díjat kérnek a teljes körű, az érkező vendég számára még a hűtő feltöltését is magában foglaló üzemeltetési szolgáltatásukért.

A külföldi tulajdonosok is felébredtek

Ez a nyár talán valamivel gyengébb a szokásosnál, de nem a válság miatt, hanem mert érezhetően bővült a konkurencia - felelték a forgalom alakulását firtató kérdésünkre a piacon 2002 óta jelen lévő Apartmentbudapest.hu portálnál, a lakáskínálatra és a versenytárs közvetítőkre egyaránt utalva.

A kínálat növekedésére magyarázat lehet, hogy a belső kerületek értékesebb részein sok lakás külföldi magánbefektetők - angolok, írek, izraeliek - tulajdonában van. Ők szinte mind hitelből vásároltak, és a válság következményei miatt sürgőssé vált számukra, hogy az ingatlan olyan mértékű jövedelmet termeljen, amiből a törlesztést fedezni tudják.

"Továbbra is meglehetősen sokszínű az ügyfélkör, angol, spanyol, francia, német, osztrák, holland állampolgárok mind előfordulnak. Az utóbbi évek egyik fontos tendenciája a fogászati turnusok szaporodása: rengetegen jönnek kezelésre Nyugat-Európából, ilyenkor az sem ritka, hogy az érintett fogászat keres nekik bérelhető lakást" - magyarázta Dragonel Dóra, az Apartmentbudapest.hu idegenforgalmi menedzsere.

Főszezonban (májustól októberig) 50-80, azon kívül 35-60 euró egy átlagos, Budapest tágabb belvárosában fekvő lakás díja egy éjszakára, míg a havi rendszerű díjszabás 800-900 eurótól indul - sorolta a tarifákat. Az esetek elsöprő többségében legfeljebb hat hónapra bérelnek a vendégek.

Új trend

Kíváncsiak voltunk arra, vajon a legnagyobb hazai internetes ingatlankeresőnek számító Ingatlan.com adatbázisában is megjelennek-e a rövid távra kiadó lakások, vagy az ügynökségek a külföldi megjelenésre koncentrálnak.

A "rövid táv" kifejezésre keresve azt láthatjuk, hogy az I., II., XII., XI., illetve az V., VI., VII., VIII. kerületben az összes kiadó hirdetés 1-1,5 százalékában már kifejezetten igényes kialakítású lakásokat kínálnak rövid távon, pezsgőfürdővel, internettel, kábeltévével, euróban megszabott napi, heti, havi díj feltüntetésével - kommentálta a rögtönzött felmérés eredményét Korbuly Krisztián, az Ingatlan.com vezérigazgatója.

Megjegyezte, ez arra utal, hogy meglepően elterjedt a konstrukció, ami egy újfajta trend megjelenését jelzi. Korábban ugyanis az volt a jellemző, hogy a tulajdonosok minél hosszabb távú szerződésekre törekedtek, biztos jövedelmet akarván szerezni a családi örökségből.