Áfaemeléssel csökkentené a hiányt a román kormány

Vágólapra másolva!
Áfaemelést jelentett be csütörtökön a román kormány: az eddigi 19 százalékról 24-re emelték a fogyasztási adót, hogy így próbálják meg csökkenteni a hiányt. A korábban tervezett megszorító intézkedéseket a héten alkotmányellenesnek ítélte az alkotmánybíróság, mire az IMF bejelentette, hogy Románia addig nem kapja meg a hitel következő részletét, amíg nem hozza meg a feltételül szabott takarékossági intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Elhalasztotta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Romániának szánt hitelrészlet átutalását, miután a román alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek nyilvánította a kormány és a parlament által már elfogadott megszorító intézkedéscsomagot. A román média szombaton idézte az IMF közleményét, amely elérhető a washingtoni pénzintézet honlapján. Eszerint Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője elmondta: az IMF igazgatótanácsa hétfőn nem fogja megtárgyalni a román kormány által korábban elküldött szándéklevelet, mivel a Románia által vállalt gazdasági célkitűzések a részben alkotmányellenesnek nyilvánított takarékossági csomagra épültek.

A pénzintézet szerint az alkotmánybíróság által kifogásolt intézkedések - a nyugdíjak 15 százalékos csökkentése, valamint a romániai bírók, ügyészek és az alkotmánybírósági tagok kiemelt nyugdíjainak újraszámolása - lényeges elemét képezték a takarékossági csomagnak, ezért az alternatív intézkedések meghozataláig az IMF igazgatótanácsa elhalasztja a Romániával kötött hitelegyezmény soron következő felülvizsgálatát.

Franks hozzátette, hogy az újabb intézkedéscsomag kidolgozásáról a román kormánnyal előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, és bízik abban, hogy mielőbb az IMF igazgatótanácsának a napirendjére tűzhetik a Romániával kötött hitelegyezmény felülvizsgálatát.

A román kormány szombaton délelőtt rendkívüli kormányülést tartott, hogy az alkotmánybírósági döntés nyomán szükségessé vált pótlólagos takarékossági intézkedésekről tárgyalnak. Az ülés után Emil Boc kormányfő bejelentette, hogy az eddigi 19 helyett a jövőben 24 százalékos lesz az ÁFA. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra érvényes 16 százalékos egységes adókulcs nem változik.

"A lépés lehetővé teszi, hogy az IMF-vel kötött megállapodás folytatódjon" - hangsúlyozta. A kormány elfogadta az IMF-nek korábban megküldött szándéklevél módosított változatát is, és Boc reményét fejezte ki, hogy a washingtoni pénzintézet igazgatótanácsa már szerdán napirendre tűzi a romániai hitelegyezmény felülvizsgálatát. A kormány arra számít, hogy zöld jelzést kapnak, és Románia megkapja a tavaly márciusban kötött 20 milliárd euró nemzetközi többoldalú hitelegyezmény soron következő, 850 millió euró értékű részletét. Bukarest a megállapodás értelmében azt vállalta, hogy a segélycsomagért cserébe idén 7,2 százalékról 6,8-re mérsékli a hiányt.

Boc arra is ígéretet tett, hogy a kormány összehangolja pénzügypolitikáját a román központi bank monetáris politikájával, hogy ellenőrzés alatt tartsák az inflációt és a lej-euró árfolyamot.