Keményen büntetné a nagy költségvetési hiányt az Európai Unió

Vágólapra másolva!
Akár a támogatásokat is megvonhatja az Európai Unió a jövőben azoktól a tagállamoktól, amelyek túl nagy költségvetési hiányt halmoznak fel. Jövőre már előzetesen fogják véleményezni a tagországok költségvetésést, és folyamatosan figyelik a versenyképességüket is.
Vágólapra másolva!

Kemény szankciókkal kell sújtani azokat az uniós tagországokat, amelyek túlzott költségvetési hiányt halmoznak fel - állapodtak meg az EU-tagállamok pénzügyminiszterei Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével hétfőn Brüsszelben. A találkozóról kiadott közlemény szerint abban is egyetértésre jutottak, hogy a jövő évtől az unió megkezdi a tagországok költségvetési tervezeteinek előzetes véleményezését, és kiválasztott jelzőszámok alapján figyelemmel kíséri a versenyképességi szintjüket is.

A túlzott mértékű hiány esetén bizonyos támogatásokat is meg lehet majd vonni a tagállamoktól. "A pénzügyi és nem pénzügyi jellegű szankciók körét ki kell szélesíteni, abba be kell vonni a közösségi költségvetést is" - fogalmazott Van Rompuy. Mint hozzátette, a szankcióknak lépcsőzetesnek kell lenniük, és a megbeszélésen arról folytattak eszmecserét, miként biztosítsák a szükségessé váló szankcionáló intézkedések automatizmusát.

Herman Van Rompuy és a tagállami pénzügyminiszterek tanácskozásának alapja az Európai Bizottságnak, az EU legfőbb végrehajtó testületének a javaslatai voltak. E javaslatok közt szerepel, hogy függesszék fel a mezőgazdasági, halászati, illetve regionális fejlesztési támogatásokat azon országok esetében, amelyek megsértik az unió stabilitási és növekedési paktumának előírását, miszerint a költségvetési hiány nem lehet több az évi nemzeti össztermék (GDP) három százalékánál. Jelenleg az uniós tagállamok nagy részében a deficit jelentősen meghaladja ezt a határértéket.