A bankadó és Simor fizetése lehet a kényes pont az IMF-tárgyalásokon

Vágólapra másolva!
Az MTI értesülései szerint a bankadó bevezetése és Simor András MNB-elnök fizetésének csökkentése miatt alakult ki komoly nézeteltérés a kormány és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalásain. A tárgyalások eddig hírzárlat mellett folytak, de lehet, hogy a felek már a hétvégén a nyilvánosság elé állnak a saját álláspontjukkal.
Vágólapra másolva!

Két kérdésben is komoly nézeteltérés van a kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyaló delegációja között - közölte az MTI kormányzati politikusokra hivatkozva. Ez a két ügy a bankadó idei bevezetése, illetve a Simor András MNB-elnök fizetésének csökkentéséről szóló javaslat. A tervek szerint az Országgyűlés július 22-én csütörtökön szavaz a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényről, amely tartalmazza a bankadó bevezetését, és a jegybankelnök fizetéscsökkentését is.

Akár már a hétvégén nyilvánosságra hozhatja a kormány és az IMF is a saját, a tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját, de még nem tudni, hogy ezt együtt, vagy külön-külön teszik meg - mondták az MTI-nek nyilatkozó politikusok, akik szerint a kormány nem készít sem B-tervet, sem megszorító vagy kiadáscsökkentő csomagot. Ezzel kapcsolatban szerintük valótlanok az Index értesülései. Az Index szombaton azt írta: az IMF és az Európai Unió nem enged az idei és a jövő évi magyar költségvetési hiánycélból, pedig a kormány lazítani szeretett volna ezeken.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára július 13-án az MTI-nek azt mondta: nincs fennakadás a magyar kormány és az IMF között folyó tárgyalásokon. A hétvégére elkészül a szándéklevél, de addig még tisztázzák azokat a kérdéseket, amelyeket másként ítélnek meg. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter július 5-én mondta az MTI-nek, hogy a tárca megkezdi a két hétig tartó egyeztetést az IMF-fel és az Európai Unióval.

Az IMF-tárgyalások eddig teljes hírzárlat mellett zajlottak, a kormány és intézményei semmilyen érdemi információval nem szolgáltak: a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a tárgyalások "alapvetően a már élő hitelmegállapodásban foglaltakról szólnak (szokásos negyedéves felülvizsgálat), a megbeszélések lezárása a következő hét legelején várható." A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság sem válaszolt érdemben az [origo] érdeklődésére.

A tárgyalásoknak azért van kiemelkedő jelentősége, mert ha a két félnek végül valóban nem sikerülne közös álláspontot kialakítania, akkor az azt is jelenthetné, hogy az IMF nem tenné lehetővé Magyarország számára a 2008-ban megszavazott hitelkeret fennmaradó részleteinek lehívását, ez pedig jó eséllyel a befektetői bizalom komoly romlásához és így a forintárfolyam zuhanásához vezetne. Egy ilyen esetben az állampapírokat nem, vagy csak a jelenleginél jóval drágábban lehetne eladni a befektetőknek, vagyis megdrágulna az állami hiány finanszírozása, ami a fizetőképességet is veszélybe sodorhatná (a részletekről itt olvashat).