Célba vette a Rolls-Royce a kínai gazdagokat

Vágólapra másolva!
Jövőre 800 luxusautót adna el Kínában a Rolls-Royce; az Egyesült Államokban két évre befagyasztják az összes szövetségi alkalmazott bérét; a második negyedévben 8,9 százalékkal növekedett India gazdasága - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Rolls-Royce azt tervezi, hogy 800 luxusautót értékesít Kínában 2011-ben, távolabbi céljuk azt, hogy nyolcszorosára növeljék eladásaikat a következő két évben a világ legnagyobb autópiacán - írja a Bloomberg. Ezzel Kína válhat a márka legnagyobb piacává, felülmúlva az Egyesült Államokat is.

A cég közel 500 autót értékesített Kínában idén októberig, míg tavaly összesen százat - mondta Paul Harris, a cég térségi regionális igazgatója. A luxusmárka a Bentleyvel és a Daimler Maybachhel van versenyben a gazdag vásárlók kegyeiért.

Kínában jelenleg 875 000 dollármilliomos él, 6,1 százalékkal több, mint az előző évben. A Rolls-Royce Phantom kínai ára 990 000 dollár, mivel a vásárlóknak magas adókat kell fizetniük az importált luxuskocsikért. Az Egyesült Államokban a Phantom kezdő ára 380 000 dollár.

Obama befagyasztja a kormányzati tisztviselők bérét

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy két évre befagyasztják az összes szövetségi alkalmazott bérét - tudósít a Wall Street Journal. A javaslat, mely még kongresszusi jóváhagyást igényel, mintegy kétmillió munkavállalót érint. A kormányzat a tervezettel két év alatt 5 milliárd dollár takarítana meg.

Az indoklás szerint a magánszféra és a családok után a kormányzati dolgozóknak is hozzá kell járulniuk az államháztartási hiány csökkentéséhez és növekedés felgyorsításához.

Kirobbanó formában az indiai gazdaság

A második negyedévben 8,9 százalékkal növekedett India gazdasága - írja a Financial Times. A teljesítmény meghaladja az elemzők várakozását. Manmohan Singh miniszterelnök előrejelzése szerint az ország gazdasága 8,5 százalékkal bővül ebben az évben, az előző éves 7,4 százalék után. Annak ellenére is, hogy az aszály tönkretette a mezőgazdasági termést, ami megdobta az élelmiszerárakat.

A miniszterelnök szerint a gazdaságot tovább fűti majd a lendületes belső kereslet, így a növekedést a következő két évben 10 százalék fölé is emelkedhet, utolérve Kínát. Elemzők szerint ugyanakkor a csekély mértékű külföldi befektetések aggodalomra adhatnak okot.