Orbán: Nem lesz nyugdíjadó

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint a gazdaság érdekében kell átalakítani a nyugdíjrendszert. Orbán Viktor vasárnapi, a Facebookon megjelent videoüzenetében azt is elmondta, hogy nem lesz semmilyen nyugdíjadó, és nem a nyugdíjbefizetésekből fizetik majd a folyó kiadásokat a jövőben.
Vágólapra másolva!

A magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolásáról jelent meg videóüzenet Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán. A kormányfőnek ez az első videóüzenete - még szombaton jelentette be, hogy Facebook oldalán "A miniszterelnök válaszol" címmel sorozat indul. A videót itt nézheti meg.

Orbán szerint a rendszer átalakításának egyetlen oka az államadósság, az ország a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetése miatt ugyanis "a feje búbjáig eladósodott". Azt mondta, korábban óriási összeget kellett átutalni a magánnyugdíjpénztárakba, ám a gazdaság eközben nem termelt ezzel arányos bevételt, így a mindenkori államvezetés óriási hiteleket vett fel. Hozzátette, hogy ez a hitel "adóssághegy formájában" nyomaszt bennünket, és szinte lehetetlenné teszi az életünket.

Orbán szerint azért kellett beavatkozni, mert ha ez így ment volna tovább, az már a nyugdíjban lévők nyugdíját is veszélyeztette volna. A kormányfő azt mondta, aki visszalép a magánnyugdíjrendszerből az állami rendszerbe, és vesztesége volt, annak ezt a veszteséget az állam kompenzálja, "mintha el sem hagyta volna az állami rendszert".

Orbán beszélt arról is, hogy akiknek a magánnyugdíjpénztáruk hozamot termelt, azok adómentesen kivehetik a hozamot. Továbbra is lesz egyéni számlavezetés, de az csak az állami nyugdíjrendszerben jelent majd garanciát. A fiatalok előtt a rendszer átalakításával kiszámítható pálya lesz majd - tette hozzá.

"Nem lesz semmifajta nyugdíjadó, illetve folyó kiadásokat a nyugdíjbefizetésekből a jövőben sem fizet majd az országgyűlés és a kormány" - jelentette ki Orbán a felvtéelen. November 25-én azonban Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja azt jelentette be, hogy a munkáltatói járulékot ezentúl nyugdíjadónak hívják majd. Erről itt olvashat részleteket.

Az átnevezés több egyszerű névcserénél, így ugyanis a magánpénztárakban maradóktól el lehet majd vonni az állami nyugdíjat akkor is, ha a munkáltatójuk továbbra is fizet utánuk közterheket. Egyéni szinten a változás jelentős, az adóért ugyanis a járulékkal ellentétben nem jár ellentételezés. Ebben a cikkünkben részletesen olvashat a nyugdíjrendszer átalakításáról és annak problémáiról.